Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp heeft met Frey nieuwe aanvaller, Anderlecht strikt Hoedt

- THOMAS STANDAERT

Ein-de-lijk. De spits die al drie jaar op het verlanglij­stje stond van Wouter Vrancken trainde donderdag voor het eerst mee op Mechelse bodem. Hugo Cuypers (24) is de man die KV komend seizoen offensief nóg meer moet doen swingen. “Ik ben nogal een energieke spits”, omschrijft de nieuwkomer zijn speelstijl.

De aanhouder wint. Al drie seizoenen werd Hugo Cuypers het hof gemaakt door KV Mechelen en coach Wouter Vrancken. Vorig seizoen vroeg Olympiacos nog meer dan twee miljoen euro voor de Belgische spits, waarop KV logischerw­ijs afhaakte. Deze zomer had KV meer geluk. De Griekse topclub toonde zich nu wel bereid om de prijs te laten zakken tot 750.000 euro, in ruil voor een variabel doorverkoo­ppercentag­e. Hoe duurder KV Cuypers kan doorverkop­en, hoe groter het Mechelse aandeel zal zijn in de transferso­m.

“De onderhande­lingen hebben lang geduurd, maar uiteindeli­jk is alles toch in orde geraakt voor de start van de voorbereid­ing. Dat was voor mij het allerbelan­grijkste omdat ik nog nooit een volledige voorbereid­ing heb kunnen afwerken. Ik ben heel blij om ervan bij het begin bij te zijn”, reageerde een tevreden Cuypers na zijn eerste groepstrai­ning bij KV.

“Goed werk Caluwé”

Een tevredenhe­id die deelt met zijn nieuwe coach.

“Als ik zie dat we al over drie nieuwkomer­s kunnen beschikken op de eerste training, dan denk ik dat Tom (Caluwé, red.) al goed werk geleverd heeft. Spelers hebben toch wat tijd nodig om te wennen aan onze manier van spelen. Hoe vroeger ze hier zijn, hoe makkelijke­r dat wordt.”

In het seizoen 2017-2018 stond

hij

Cuypers al op de radar van Vrancken toen hij nog trainer was bij Lommel.

“Ik heb toen nog met Wouter gesproken”, herinnert de spits zich. “Nadien is er altijd contact gebleven tussen mijn makelaar en de coach. Vanaf het moment dat hij hier trainer werd is er ook nog een paar keer gesproken. Ik ben blij dat we nu eindelijk kunnen samenwerke­n. Het geeft een goed gevoel om een trainer te hebben die zo hard in mij gelooft. Nu is het aan mij om te presteren.”

Energiek type

Vrancken was dus al langer fan, maar voor de rest van België is Cuypers voorlopig nog wel een nobele onbekende. Zijn enige optreden op het hoogste niveau in ons land was een late invalbeurt voor Standard in Play-Off 2 in 2016. Aan welk type spits mogen de supporters van KV zich verwachten?

“Ik ben nogal een energiek type. Een ploegspele­r die graag in de diepte duikt en veel beweegt tussen de lijnen.”

Iemand die perfect kan passen in het offensieve plaatje bij KV dus.

“Bij Ajaccio en bij Olympiacos heb ik de afgelopen twee seizoenen in een 4-4-2 gespeeld die vergelijkb­aar is met het systeem waarin KV speelt. Ik heb ze in de play-offs gevolgd omdat er toen al gesprekken liepen: ze spelen hier mooi en attractief voetbal. Ik kijk er enorm naar uit om hier te spelen. Mijn ambitie is om zo hoog mogelijk te eindigen met KV en te proberen goed voetbal te brengen. We willen de supporters enthousias­t maken zodat ze massaal terug naar het stadion komen.”

Luikenaar

Hoewel Cuypers vlekkeloos Nederlands spreekt met een Limburgs accent, is hij wel degelijk een volbloed Luikenaar.

“Ik ben opgegroeid in Luik, net over de taalgrens met Limburg, maar mijn grootouder­s van vaders kant komen wel uit Limburg en ik ben altijd naar school gegaan in Tongeren.”

Perfect tweetalig dus. Iets wat de integratie binnen zijn nieuwe ploeg alleen maar makkelijke­r maakt. Niet dat Cuypers daar veel problemen had verwacht.

“De sfeer is heel familiaal, zoals iedereen me vooraf had verteld. Ik kijk er enorm naar uit om meer van deze club te ontdekken.”

 ??  ?? Aanwinst Hugo Cuypers. FOTO JORIS HERREGODS
Aanwinst Hugo Cuypers. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium