Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aan de linkerkant voelt het nog verdoofd”

Weergaloze KEVIN DE BRUYNE toont nog maar eens zijn (gebroken) neus voor doelpunten

-

Koning Filip moest even opzij. België had in Kopenhagen een nieuwe koning: King Kev.

Drie weken nadat hij zijn neus- en oogkas had gebroken in de Champions League-finale viel Kevin De Bruyne in tegen Denemarken, waarna hij de match naar zijn hand zette met een masterclas­s. Perfecte assist, heerlijke goal, cruciale zege. Europa boog nederig voor zoveel klasse. “Maar ik had ook mindere momenten”, bleef de spelverdel­er bescheiden.

Het orkest speelde 45 minuten vals, de dansers dansten 45 minuten uit de maat. Het deed zelfs pijn aan de ogen, maar toen verscheen de dirigent ten tonele. Kevin De Bruyne ging achter de twee spitsen voetballen en orkestreer­de het elftal naar de zege. Voordien had hij vanop de bank lijdzaam moeten toekijken. “We wisten dat het een moeilijke match zou worden na alles wat er was gebeurd (met Eriksen, red.)”, sprak De Bruyne. “De Deense fans stonden vol achter hun ploeg en door hun pressing vonden we de eerste 20 à 25 minuten geen oplossinge­n. Bovendien maakten we een foutje bij de 1-0. Gelukkig vonden we na de pauze wel de ruimtes en werden we kalmer in balbezit. Op het juiste moment stuwden we naar voren, met twee geweldige goals tot gevolg.”

Records

Voor die ommekeer kreeg ‘KDB’ de steun van collega-invallers Axel Witsel en Eden Hazard. Wat een bank hebben we toch! Plots schitterde­n onze kroonjuwel­en weer, maar het was vooral De Bruyne die back in business was. Hoe hij het overzicht bewaarde bij de assist voor Thorgan Hazard en drie Denen in de wind zette: weergaloos. “Ik wist dat ik afgeblokt zou worden als ik meteen zou schieten. Dus zocht ik de beste oplossing. Ik zag dat er op links veel ruimte lag voor Thorgan en Carrasco.”

Wat hij doet, lijkt allemaal zo simpel, maar De Bruyne rijft record na record binnen. Hij heeft nu assists gegeven op vier grote toernooien. Op de WK’s van 2014 en 2018 én op de EK’s van 2016 en 2021. In totaal zit hij aan acht beslissend­e passes op die toernooien. Niemand doet beter. Bovendien voegde de Man City-speler er nog een winning-goal aan toe met een grondscher­end schot. Van zijn laatste veertien treffers voor de Duivels maakte De Bruyne er nu tien van buiten de box. “Ik ben vooral blij dat we getoond hebben dat we weerbaar zijn. Dat is belangrijk op een EK, want er komen nog moeilijke momenten. Het is goed dat we daar als ploeg zijn doorgekome­n. Zelf vond ik mijn invalbeurt best oké. Toch had ik ook mindere momenten, want het was heel intens nadat ik eventjes niet had getraind.” Een understate­ment. De Bruyne hervatte pas maandag de groepstrai­ning, nadat hij op 21 mei zijn neus en oogkas had gebroken in de Champions League-finale tegen Chelsea. Daarna moest hij zelfs een oogoperati­e ondergaan na onderzoeke­n in Luik. “Ik had nu nog wat schrik om in duel te gaan met het hoofd, maar dat is normaal. Ik ben al blij dat ik kon spelen. Vorig weekend tegen Rusland mocht ik in geen geval vliegen en was het dus onmogelijk om erbij te zijn. Dat is nu toch al opgelost. Last of pijn heb ik niet meer. Het enige ambetante is dat ik in het linkerdeel (van de neus/

oogkas, red.) geen gevoel meer heb. De zenuw is geraakt en het voelt alsof je verdoofd bent bij de tandarts. Dat kan nog zes maanden duren, maar je kunt ermee spelen. Het is gewoon vervelend. Maar goed, ik heb het ondergaan en ben op de snelst mogelijke manier teruggekee­rd.”

Nu 90 minuten?

Ondertusse­n zijn de Rode Duivels gekwalific­eerd voor de 1/8ste finales. Maandag in Sint-Petersburg spelen ze tegen Finland alleen nog voor de groepswins­t. Dat rustige duel lijkt het ideale moment om De Bruyne eens 90 minuten te laten meedoen en meer matchritme te geven. Bondscoach Roberto Martinez gaf dat alvast aan. “Ik weet niet of ik dan al klaar zal zijn voor 90 minuten”, besloot De Bruyne. “Laten we afwachten hoe mijn lichaam reageert. We zijn nu al zeker dat we doorstoten en dat is wel een luxe. Al wil ik natuurlijk ook graag die derde match in deze groepsfase winnen. Stel je voor dat we dit soort wedstrijde­n in Brussel hadden kunnen afwerken, hoe mooi zou dat geweest zijn.”

Heel mooi, maar King Kev zal pas definitief gekroond worden als hij op 12 juli met de Europese titel terugkeert naar Brussel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium