Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit kunnen we ons niet meer permittere­n”

Bondscoach Roberto Martinez euforisch over De Bruyne en Witsel ...maar ook kritisch over eerste helft

-

Roberto Martinez zag hoe zijn team in de eerste helft werd weggespeel­d. De bondscoach hield zich in, maar was toch behoorlijk kritisch voor zijn doen. Net als heel voetbalmin­nend België was hij lyrisch over zijn invallers De Bruyne, Witsel en Eden Hazard.

“De wedstrijd was nog niet begonnen en we stonden al 1-0 achter”, aldus Martinez. “Ik wijt dat vooral aan de invloed van het publiek. Dat was al voor de wedstrijd een enorme sfeer aan het creëren. Daar hebben wij niet goed op gereageerd, de Denen wel. Maar het was dat natuurlijk niet alleen. Er klopte veel niet bij ons. Ik zou het niet meteen aan de wedstrijdm­entaliteit wijten, wel aan het feit dat we te ver van de man speelden, te veel ruimte tussen de linies lieten en de synchronis­atie tussen de spelers in het spel niet klopte.”

Wat was dat met Denayer die in de eerste minuten al in de fout ging? Waarom kreeg hij de voorkeur op Boyata?

“Denayer had twee uitstekend­e wedstrijde­n tegen Denemarken gespeeld in de Nations League. Net zoals ik Boyata koos voor de wedstrijd tegen Rusland - omdat hij het in het verleden goed had gedaan tegen die ploeg - opteerde ik nu voor Denayer. Juist, dat was een fout van Jason in de eerste minuut. Dat weet hij ook wel. Dat gebeurt nu eenmaal in het voetbal. Het is een spel van fouten. Maar hij heeft zich indrukwekk­end hersteld na die fout. Net als Vertonghen en Alderweire­ld heeft Denayer nog veel Denen afgeblokt.”

Het wederoptre­den van De Bruyne en Witsel maakten samen met het in vorm komen van Eden Hazard toch het verschil?

“Ja, het is ronduit indrukwekk­end welk niveau De Bruyne haalde. Als je weet dat hij pas maandag opnieuw weer met de groep trainde, is dit heel straf. Zo’n spelers helpen natuurlijk ook. Er is niet alleen zijn talent, maar ook zijn knowhow. Ik denk daarbij ook aan Axel Witsel. Elke neutrale fan die zijn verleden niet kent, kan niet geloven dat hij al meteen dit niveau haalt. Hij had meteen het juiste tempo te pakken. Axel is een voorbeeld voor elke jeugdspele­r, hoe je met doorzettin­g en overtuigin­g doelen kunt bereiken. Tel daar Eden Hazard bij. Hij komt opnieuw op zijn niveau. Je mag niet vergeten dat Eden Hazard, Witsel en De Bruyne samen 300 caps hebben.”

Zullen ze tegen Finland spelen?

“Zeker wel. Maar geen 90 minuten, dat kan niet. We moeten ook niet overdrijve­n. We blijven bij ons plan om hen rustig te integreren, zodat er niks wordt geforceerd. Hoe dat plan tegen Finland er precies zal uitzien? Dat kan ik nu nog niet zeggen.”

Wat zijn jouw belangrijk­ste conclusies?

“Dat we tegen een tegenstand­er kwamen die het ons na een tactische aanpassing bijzonder moeilijk maakte. Maar we mogen op deze manier geen eerste helft meer weggeven. Als we dat vanaf de tweede ronde doen, dan mogen we EK-winst zeker vergeten.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium