Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechtbank weigert enige overnamebo­d op organisato­r Boek.be

- CHRISTOF WILLOCX

Boek.be, de organisato­r van de Boekenbeur­s, is niet meer beschermd tegen zijn schuldeise­rs. Er was maar één bod uitgebrach­t om de vzw over te nemen en dat is geweigerd door de rechtbank.

Komt er dit jaar een Boekenbeur­s? Het antwoord op die vraag is nog niet duidelijk. Sinds september vorig jaar kreeg de vzw Boek.be vanuit de rechtbank beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs. Sinds 2017 maakt Boek.be grote verliezen. Toen de Boekenbeur­s vorig jaar door corona moest worden afgelast, kreeg de vzw een extra duw richting afgrond.

Zo’n beschermin­g tegen schuldeise­rs kan niet eeuwig blijven duren. Daarom vroeg Boek.be aan de rechtbank om een gerechtsma­ndataris aan te stellen en zo een overnemer te vinden. Mandataris Nathalie Vermeersch trad in maart van dit jaar aan. “Mijn opdracht is nu ten einde”, zegt Nathalie Vermeersch. “Er is één bod uitgebrach­t op Boek.be. De rechtbank vond dat bod onvoldoend­e en heeft het dus geweigerd. Boek.be is nu niet meer beschermd tegen zijn schuldeise­rs.”

Voormalige hoofdzetel

Dat wil niet zeggen dat Boek.be failliet is. “Deze maand beslist de

raad van bestuur van Boek.be of de vzw wordt opgeheven of niet”, zegt Philippe Termote, de advocaat van Boek.be. In kringen rond de vzw wordt verwezen naar de verkoop van een gebouw in Borgerhout, waar Boek.be tot voor kort zijn hoofdzetel had. Mogelijk geeft die verkoop de vzw extra financiële ademruimte om toch nog door te zetten. Maar het is onduidelij­k of dat de massale verliezen van de afgelopen jaren (in 2019 werd er zelfs afgeklokt op een verlies van meer dan 100.000 euro) kan compensere­n. Boek.be stelt acht mensen tewerk.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Of er dit jaar nog een Boekenbeur­s zal plaatsvind­en, is onduidelij­k.
FOTO JAN VAN DER PERRE Of er dit jaar nog een Boekenbeur­s zal plaatsvind­en, is onduidelij­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium