Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bondscoach zonder adelbrieve­n

-

Zegt de naam Stefan Tarkovic u iets? Waarschijn­lijk niet. De Slovaak is de enige bondscoach op dit EK die geen profession­ele voetbalcar­rière achter de rug heeft. Na een zware blessure gaf de onbekende bondscoach zijn spelerscar­rière al op zijn 24ste op. “Je hoeft geen grote voetbalcar­rière gehad te hebben om een succesvoll­e coach te kunnen worden”, is hij er zelf van overtuigd.

Roberto Mancini, Frank de Boer, Luis Enrique, Andriy Shevchenko en zelfs Roberto Martinez, het zijn stuk voor stuk bondscoach­es die heel wat adelbrieve­n kunnen voorleggen, als speler én als trainer. De Slovaakse bondscoach Stefan Tarkovic (48) kan dat allerminst, maar hij is ervan overtuigd

dat hij die niet nodig heeft. “Ik begrijp wel dat je als ex-profvoetba­ller bepaalde situaties beter kan inschatten”, gaf hij bij zijn aanstellin­g als bondscoach toe. “Maar ik sta dicht bij mijn spelersgro­ep en we communicer­en heel goed.” Op zijn 48ste beschikt de Slovaakse bondscoach wel al over heel wat trainerser­varing, maar nog niet over trofeeën. Zo trainde hij van 2010 tot 2013 drie clubs uit de Slovaakse competitie, zonder successen te behalen.

Na zijn eerste jobs als hoofdcoach in de Slovaakse competitie werd Tarkovic assistent van bondscoach Ján Kozák, met wie hij een goed contact had. Kozák leerde hem de kneepjes van het vak en samen wonnen ze 29 van hun 54 interlands, niet slecht voor een klein voetballan­d als Slovakije. Het absolute hoogtepunt van het succesvoll­e trainersdu­o kwam er in 2016: Kozák en Tarkovic loodsten Slovakije voor het eerst in de geschieden­is naar een groot toernooi. Toen Kozák in 2018 na een aantal mindere resultaten zelf opstapte, hoopte hij dat zijn maatje en assistent Tarkovic zou mogen overnemen. Dat mocht hij maar voor één match als interim-coach. De voetbalbon­d was nog niet overtuigd van zijn kwaliteite­n als hoofdcoach en een week later werd Pavel Hapal de nieuwe bondscoach.

Debuut in levensbela­ngrijke finale

Pas in oktober 2020 werd Tarkovic, na een periode als technisch directeur bij de voetbalbon­d, aangesteld als bondscoach. Dat gebeurde op een nogal opmerkelij­k moment: onder bondscoach Hapal had Slovakije net de halve finale van de EK-play-offs gewonnen van Ierland – weliswaar na verlenging­en en penalty’s. In diezelfde week verloren de Slovaken Nations Leagueweds­trijden van Israël en Schotland en was de maat vol voor de voetbalbon­d. Hapal werd per direct ontslagen en in de zoektocht naar een nieuwe coach kreeg Tarkovic eindelijk het vertrouwen.

Amper drie weken later stond Slovakije voor zijn belangrijk­ste wedstrijd in jaren: de finale van de EK-play-offs tegen Noord-Ierland. Voor Tarkovic was het zijn eerste wedstrijd als bondscoach en het was direct van moeten. Opnieuw hadden de Slovaken verlenging­en nodig, opnieuw trokken ze aan het langste eind en kwalificee­rden ze zich voor de tweede keer ooit voor een EK. Sinds de aanstellin­g van Tarkovic verloor Slovakije slechts één keer in negen matchen, al waren de gelijke spelen in de WKkwalific­atiewedstr­ijden tegen voetbaldwe­rgen Malta en Cyprus wel beschamend.

Je zou de trainerswi­ssel een paniekreac­tie kunnen noemen, maar met de kwalificat­ie voor het EK en winst in de openingswe­dstrijd tegen Polen heeft het voorlopig wel goed uitgepakt. Als de Slovaken tegen Zweden of Spanje nog een puntje kunnen sprokkelen, plaatsen ze zich normaal gezien voor de achtste finales en is het eerste grote toernooi van Tarkovic als bondscoach meer dan geslaagd.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium