Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trust the Process, ook bij Lotto Soudal

Pas in 2024 moeten Brent Van Moer (23) en Florian Vermeersch (22) de klassieke ploeg dragen

- FOTO BELGAPLUS

Trust the Process. Het Anderlecht­riedeltje vindt ook zijn weg in de koers. Lotto Soudal focust steeds meer op de eigen jeugd. Zo krijgen Brent Van Moer en Florian Vermeersch alle tijd om zich te ontwikkele­n, met als doel vanaf 2024 te oogsten in de kasseiklas­siekers. “Ze krijgen nog geen druk opgelegd om te scoren”, zegt CEO John Lelangue.

Bij Lotto Soudal zijn na dit seizoen negen renners einde contract. De bekendste naam is John Degenkolb.

De 32-jarige Duitser staat niet bovenaan de prioriteit­enlijst, klinkt het binnenskam­ers. Wel bovenaan die lijst: de jongeren. Aanvankeli­jk waren het tien renners van wie het contract in december afliep, maar meteen na zijn ritzege in de Dauphiné verlengde Brent Van Moer al tot eind 2023. Bij Lotto Soudal hebben ze immers grote plannen met de 23-jarige Van Moer, en reken daar ook de 22-jarige Florian Vermeersch bij.

Het duo moet op termijn zorgen voor zeges in de kasseiklas­siekers, maar krijgt daarvoor alle tijd: oogstjaar 2024. In de koers is dat een ongeziene langetermi­jnplanning.

“Het klopt dat de ploeg erg lang vooruit wil denken met Brent en mij”, beaamt Vermeersch. “Het voorbije anderhalf jaar heb ik gemerkt dat ervaring cruciaal is in de voorjaarsk­lassiekers. Om er nu al prijs te rijden, is het te vroeg.

Het zal nog even duren tot ik alle knepen van het vak onder de knie heb.”

Vermeersch heeft een goeie klik met ploegleide­r Nikolas Maes – ook een jonkie in het vak. Het was Maes die met het idee van mikken naar 2024 op de proppen kwam. “Als ik al vroeger kan scoren, des te beter, maar het geeft een aangenaam gevoel dat de ploeg Brent en mij tijd geeft om te groeien”, zegt Vermeersch. “Ik hoef mij de komende jaren geen zorgen te maken en kan ervaring opdoen zonder de druk te voelen van het moeten presteren.”

Verjonging

De langetermi­jnplanning met Van Moer en Vermeersch in de klassieker­s past in het kader van de verjonging bij Lotto Soudal. Afgelopen winter werden negen renners aangetrokk­en – allen jonger dan 25 jaar, vijf van de negen waren afkomstig uit de eigen jeugdoplei­ding. In het vaderlands­e voetbal trekt Anderlecht noodgedwon­gen de kaart van de jeugd, Lotto Soudal is het wielerequi­valent. Liever zelf toppers opleiden dan (dure) oudere toprenners aantrekken, klinkt het. Zeker wanneer die dure toprenners miscasts blijken. John Degenkolb won op twee jaar één ritje in de Ronde van Luxemburg en stond in geen enkele klassieker op het podium. Te weinig.

“Toen ik vorig jaar de ploeg verjongde, kreeg ik veel kritiek. Maar nu blijkt dat het de juiste stap was”, zegt CEO John

Lelangue. “Van Moer won een rit in de Dauphiné en greep maar net naast ritwinst in de Tirreno Adriatico. Andreas Kron won een rit in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserlan­d. Het is de bedoeling dat we met deze generatie verder bouwen en het lijkt mij logisch dat we hen tijd geven om zich te ontwikkele­n. Vermeersch en Van Moer krijgen van de ploeg nog geen druk opgelegd. Alles stap voor stap.”

Tricolore

Pikant detail: het huidige contract van Vermeersch loopt eind 2022 af. Als Lotto Soudal niet oppast, zal Vermeersch vanaf 2023 voor een ander team oogsten.

“Zorgen voor volgend jaar”, knip

oogt Vermeersch.

Lelangue: “Florians contract wordt volgend jaar een prioriteit. Ik wil graag verder met Florian. Dat geldt trouwens voor alle jongeren.”

Het stopt niet bij Van Moer en Vermeersch. Lelangue was aanwezig in de Baby Giro om de beloften van Lotto Soudal te bekijken.

“Ik heb er een goeie Lennert Van Eetvelt en Arnaud De Lie gezien. Nog maar 19 zijn ze en dus piepjong, maar ze hebben enorm veel potentieel. Het is de bedoeling om ook de komende jaren jonge renners te blijven opleiden en hen te omringen met goeie leiders: Ewan, De Gendt, Gilbert, Wellens.”

Merk op dat Degenkolb niet genoemd wordt.

Allemaal leuk en wel, zo’n langetermi­jnplanning, maar de sponsors van de ploeg betalen ook dit jaar al veel geld om te scoren. Niet om pas in 2024 publicitei­t te rapen. De ploeg doet het dit jaar niet onaardig: elf zeges, waarvan zeven in de World Tour. Maar het wat mag wat meer zijn. Het BK bijvoorbee­ld. Lotto Soudal staat zondag met zeventien renners aan de start. Met zo’n ruime selectie is een medaille het minimum.

De laatste keer dat Lotto Soudal op het podium van de wegrit op het BK stond, dateert evenwel van 2016. Langetermi­jnplanning is mooi, maar niks is mooier dan de tricolore. Ook dat zal Lelangue beamen.

 ?? FOTO BELGA ?? Emma Meesseman verbijt de ontgoochel­ing.
FOTO BELGA Emma Meesseman verbijt de ontgoochel­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium