Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitschakel­ing dreigt

BELGIAN CATS openen EK met pijnlijke nederlaag

- Van onze medewerker in Straatsbur­g Patrick Ceulemans

Een koude douche in de snikhete Rhenus Arena in Straatsbur­g: de Belgian Cats, favoriet voor een medaille, openden het EK met een pijnlijke nederlaag tegen Bosnië. Vandaag wacht al Slovenië, winnen is een must.

De Belgian Cats staan opnieuw met de voetjes op de grond. De selectie van bondscoach Philip Mestdagh vatte het EK met veel ambitie aan en stiekem werd zelfs al gedroomd van goud. Dinsdag zette de handbreuk van Jana Raman wel al een domper en de afwezighei­d van de supersub was tegen Bosnië inderdaad een groot gemis. De Cats hebben inside dan ook nog de pech dat Kyara Linskens matchritme mist. Linskens werd in oktober geopereerd aan de knie en was pas in april opnieuw speelklaar. Dat maakt dat de selectie van bondscoach Philip Mestdagh fragiel is en dat werd tegen een uitgekookt Bosnië duidelijk. Jonquel Jones (Bahamas) – een center van 1m98 groot, twee keer All Star in de WNBA, ploegmaat van Meesseman bij Ekaterinbu­rg en sinds mei 2019 in het bezit van een Bosnisch paspoort – was met 13 punten en 17 rebounds de sterkhouds­ter bij Bosnië. bevestigen de cijfers: 24 op 71 shots, waarvan 3 op 28 driepunter­s. Halfweg keken de Cats met een erbarmelij­ke shotselect­ie tegen een achterstan­d van slechts twee punten aan. Bij 53-53 in het slotkwart was de aansluitin­g een feit en leek de winst er alsnog te komen. Maar Emma Meesseman (24 punten, 13 rebounds), een hard werkende Kim Mestdagh en Julie Allemand kregen te weinig steun. Met een 17-2-tussenspur­t stelde Bosnië de verdiende overwinnin­g (70-55) veilig.

“Dit is het slechtst mogelijke scenario om aan een EK te beginnen”, aldus bondscoach Philip Mestdagh. “We moeten nu veerkracht tonen, want met Slovenië krijgen we meteen een nieuwe lastige opdracht. Slechts nummer 30 op de wereldrank­ing? Geloof me, ook zij zullen klaar zijn en we zullen met een collectiev­e prestatie moeten uitpakken om te winnen.”

De statistiek­en geven Mestdagh gelijk. De Cats speelden tien keer tegen Slovenië en konden slechts drie keer winnen. De laatste keer – op het EK van 2019 – wonnen de Belgen wel. Als de Cats nog op groepswins­t en rechtstree­kse kwalificat­ie willen mikken, dan is winst tegen Slovenië een must. Bij verlies dreigt zelfs een vroegtijdi­ge uitschakel­ing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium