Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lood-in-bloed-norm Umicore verscherpt

- (anry)

De Antwerpse deputatie verstrengt de omgevingsv­ergunning die Umicore toelaat de bedrijfsac­tiviteiten uit te voeren. De maximale gemiddelde lood-in-bloed-waarde van de kinderen tot 12 jaar rond de fabriek wordt verlaagd. Dit najaar mag die waarde 3,5 microgram lood per deciliter bloed (µg/dl) bedragen en tegen 31 december 2025 2 µg/dl.

Bij kinderen van 1 tot 12 jaar die in de wijken rond metaalverw­erkend bedrijf Umicore wonen, wordt al sinds 1978 bloed afgenomen. De bedoeling is te zien hoeveel lood ze in zich hebben, omdat lood en ook andere metalen afkomstig uit de fabriek nefast zijn voor hun gezondheid.

De provincie Antwerpen heeft in 2014 een omgevingsv­ergunning toegekend aan Umicore waarin stond dat de gemiddelde lood-in-bloedwaard­e bij kinderen tot 12 jaar onder 10 µg/dl moet blijven. Dat bleek achterhaal­d volgens wetenschap­pelijke inzichten. De Werelgezon­dheidsorga­nisatie heeft ondertusse­n gesteld dat elke hoeveelhei­d lood schadelijk is.

Verlaagd gemiddelde

Het provincieb­estuur verstrengt nu de voorwaarde­n. Het gemiddelde van bloedafnam­es van kinderen dit najaar moet onder de 3,5 µg/dl blijven. In 2019 lagen de waarden onder 3,5, maar daarvoor lagen ze er altijd boven.

Huizen opkopen

Het is geen vanzelfspr­ekende grens. Maar het feit dat Umicore huizen opkoopt in de wijk om gezinnen te laten verhuizen, zal het gemiddelde verder doen dalen. In de zone het dichtst bij de fabriek hebben al veel gezinnen besloten om op het aanbod in te gaan. En in die zone hebben de kinderen in het verleden altijd afgetekend de hoogste waarden gehad.

De uitdaging zal eerder verder in de toekomst liggen. Want tegen 31 december 2025 mag de gemiddelde waarde maximaal 2 µg/dl zijn. En 95% van de metingen moet gelijk aan of onder de 4 µg/dl blijven. Bij de voorbije meting was het gemiddelde in de zones verder van de fabriek 2,93 en 2,97.

Extra voorwaarde­n

Er zijn nog extra voorwaarde­n opgenomen in de vergunning. Rond de emissies en immissies van stof, lood, arseen en cadmium moet Umicore intussen blijven rapportere­n. Het bedrijf moet werken met een windbarome­ter om bepaalde logistieke activiteit­en tijdelijk te vermindere­n of stop te zetten als de weersomsta­ndigheden dat noodzakeli­jk maken. En het moet tegen begin 2022 een communicat­iestrategi­e uitwerken om de omwonenden periodiek te informeren over de eigen metingen en om vast te leggen hoe het bedrijf communicee­rt bij incidenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium