Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ebrahim Raisi aan kop presidents­verkiezing

- PETER MIJLEMANS

De wereld kijkt vandaag naar Iran, waar een nieuwe president wordt gekozen. Die zal mee bepalen of een nieuwe nucleaire deal een kans maakt. Geruststel­lend zijn de peilingen niet. Verwacht wordt dat de huidige minister van Justitie Ebrahim Raisi het zal halen. Een oerconserv­atief uit de kweekschoo­l van wijlen Opperste Leider Khomeini. Hij staat op de zwarte lijst van de EU en de VS wegens schending van de mensenrech­ten en wordt door mensenrech­tenorganis­aties beschuldig­d van misdaden tegen de menselijkh­eid.

Officieel zijn er vier kandidaten waarop de Iraniërs kunnen stemmen, maar er lijken er maar twee een kans te maken. De hardliner Ebrahim Raisi (60) en de voormalige voorzitter van de Centrale Bank Abdolnasse­r Hemmati, een ‘gematigde’ die samenwerkt­e met aftredend president Hassan Rouhani, de man die de nucleaire deal onderhande­lde. Voor die rol wordt Hemmati door de drie andere kandidaten onder vuur genomen.

Rouhani zelf mag wegens de beperkinge­n op het ambt niet meer deelnemen. En uit zijn directe entourage werd niemand toegelaten. Hij krijgt de schuld van de straatprot­esten het voorbije jaar, nadat de economie zware klappen kreeg door de sancties die Donald Trump opnieuw invoerde. Ook de manke aanpak van corona wordt hem en zijn medestande­rs aangereken­d. De peilingen wijzen duidelijk in de richting van Raisi, die bij de vorige verkiezing­en de duimen moest leggen voor Rouhani. Zijn rivaal felicitere­n met de overwinnin­g deed hij nooit. Hij diende wel – tevergeefs – eenklacht in wegens inbreuken op de kieswetten.

Hardliner en populist

Raisi behoort tot de inner circle van de Opperste Leider Al Khamenei. Hij is een conservati­eve hardliner met een kwalijke reputatie. Zelfs in Iran werd hij in het verleden betwist. Zo zegt hij afgestudee­rd te zijn als jurist aan een privéschoo­l, maar in officiële documenten is enkel bewijs te vinden dat hij de lagere school afmaakte. Na religieuze studies nam hij ook de titel ‘ayatollah’ aan. Nadat de media zijn opleiding in twijfel had getrokken, schroefde hij dat terug tot ‘lagere geestelijk­e’.

Raisi, vader van drie dochters, heeft uitgesprok­en politieke ideeën. Hij is voor de segregatie van man en vrouw. Hij ijvert voor de verdere islamiseri­ng van de universite­iten, het inperken van het internet en censuur op alles wat westers is. Van populisme is hij niet vies. Zijn belangrijk­ste verkiezing­sbelofte die hem brede steun geeft, is de verdrievou­diging van sociale uitkeringe­n en de creatie van zes miljoen jobs.

Comité van de dood

Met hem aan tafel worden de nieuwe onderhande­lingen over de nucleaire deal alleen maar moeilijker. Sinds november 2019 prijkt de man ook op de zwarte lijst van de VS en de EU wegens schending van de mensenrech­ten. Mogelijke dissidente­n worden onder de supervisie van justitie gearrestee­rd en opgesloten.

Volgens mensenrech­tenactivis­ten pleegde hij ook misdaden tegen de menselijkh­eid. Toen Opperste Leider Khomeini in 1988 besliste een harde zuivering te houden, werd een vierkoppig ‘comité van de dood’ aangesteld waarvan Raisi lid zou zijn geweest. Hij heeft die aantijging nooit betwist. Al naargelang de bron werden toen tussen de drieduizen­d en dertigduiz­end mensen geëxecutee­rd. Door de grote aantallen werden ze met een vorkheftru­ck op een vrachtwage­n gezet en in groepen van zes opgehangen.

In Iran bepaalt de president het binnenland­s beleid, en hij is ook de man met wie de VS en de EU zullen moeten praten. Al blijft Opperste Leider Al Khamenei baas boven baas. Die is onderhand 82 en het presidents­chap zou voor Raisi de perfecte springplan­k zijn om hem op te volgen, zoals al eerder werd voorspeld.

 ?? FOTO VIA REUTERS ?? Raisi staat op de zwarte lijst van de EU en de VS wegens schending van de mensenrech­ten.
FOTO VIA REUTERS Raisi staat op de zwarte lijst van de EU en de VS wegens schending van de mensenrech­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium