Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vind jij dat we moeten stoppen met graven voor de Oosterweel­verbinding?

- FOTO ZOO PLANCKENDA­EL

Laten liggen lost niets op

Men zal de grond sowieso moeten reinigen en als men daarvoor moet graven, zal dit op een verantwoor­de manier moeten gebeuren. Laten liggen lost niets op en zadelt de volgende generatie op met de problemen.

THEO MELSEN, BRECHT

Complete chaos

De werken stilleggen is kiezen voor de complete chaos. Kijk hoe de werknemers kunnen beschermd worden en laat de werken voortgaan.

HILDE SCHORPION, DUFFEL

Verkeerson­gevallen

We weten meer over het aantal ongevallen met voertuigen, maar daarom gaan we ook niet verbieden om gemotorise­erd rond te rijden.

FREDDY DUSCHEK, NIEL

Staat er los van

Het stilleggen van dit project maakt de kippen niet gezond, evenmin de vervuilde grond of het water. De omliggende bewoners dienen geholpen te worden, mét tussenkoms­t van 3M. De beveiligin­g van de Oosterweel­werken heeft daar niets mee te maken, het is gewoon gek dit project hieraan te koppelen. De dading slaat op het Oosterweel­traject en staat los van de vervuiling van de verdere omgeving.

PAUL LODDEWYCKX, SCHOTEN

Veiligheid voor werknemers

Men moet stoppen om twee redenen: ik zie geen veiligheid naar werknemers en omwonenden toe, en bij het graven komt stof vrij, zodat de vervuiling zich verspreidt. Bij 3M mocht het nooit iets kosten, laat ze er nu maar voor opdraaien.

ROBERT VAN DYCK, GROBBENDON­K

Hele traject

De vraag die men vandaag dient te stellen, is of er nog meer sites op het Oosterweel­traject zijn waar men met bezoedelin­g geconfront­eerd kan worden. Zo ja, dan kan heel Oosterweel in vraag gesteld worden, maar dan kan men ook nog wel iets doen in Vlaanderen.

JEFF VERSCHAEKE­N, KONTICH

Alles wordt verzwegen

Er is voldoende geweten over verontrein­iging en de gevaren ervan. Alleen wordt alles braaf verzwegen. De kleiputten van Terhagen, ultrafijn stof, diesel en benzine, Ringland, elektromag­netische straling …

ERIK MINNE, RUMST

Levensgeva­arlijk

Onmiddelli­jk stoppen met graven om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Eerst moet men alle vervuilde grond in kaart brengen en vervolgens een effectieve methode gebruiken om die vervuilde grond en het grondwater te zuiveren. De verplaatsi­ng en afdekking van grond met PFOS is levensgeva­arlijk, en het is geen definitiev­e oplossing.

WIM NUIJTTEN, ANTWERPEN

Meer dan PFOS alleen

Waarom stoppen? We hebben een wereldstad met aan de ene kant een van de drukste autosnelwe­gen van Europa en aan de andere kant een wereldhave­n met een enorme (chemische) industrie. Daarrond

zal er nog wel meer vergif rondhangen dan alleen PFOS zeker!

PAUL BASTIAENSE­N, BERCHEM Hoe sneller, hoe liever

Doe verder, deze omsluiting van de ring had al minstens 25 jaar klaar moeten zijn. De grond is toch vervuild, zou je dat dan gewoon laten liggen? Die dading heeft alleen betrekking op de grond waar de werken voor Oosterweel bezig zijn. Verder doen is de boodschap!

DIRK DE JAEGHERE, ANTWERPEN

Lucht van de files is erger

Zeker niet stoppen! Ik woon op 700 meter van de E17 en kan verzekeren dat de ongezonde lucht van de files die we hier binnenkrij­gen waarschijn­lijk een pak erger is dan de “mogelijke hinder” die de vervuilde grond (misschien) met zich meebrengt. Natuurlijk gaan de geitenwoll­ensokken hiervan profiteren om alles stil te leggen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de vervuiler moet betalen en dat de landbouwer­s ruimschoot­s moeten worden vergoed. Maar dat is ook geen reden om de werken stil te leggen.

EDDY HEIRWEGH, ZWIJNDRECH­T

Iedereen wist het al

Volgens mij is het de beste oplossing om verder te werken aan Oosterweel. Iedereen wist blijkbaar wat daar in de grond steekt, maar iedereen hield zijn mond dicht. En dan plots gaat de politiek over eieren lopen. Nu komen er opeens activisten zoals ‘De Kat’ boven water, die dan zeggen dat zij alles aan het licht hebben gebracht.

RUDI DE BLICK, EDEGEM

Ministers aanpakken

Absoluut verder werken! Of wil je de PFOSschade aanvullen met een nog grotere milieuscha­de veroorzaak­t door de files op de Ring? Men moet wel kordaat de verantwoor­delijke ministers en regeringsc­ommissaris­sen aanpakken: jobverlies met onmiddelli­jke ingang.

ROBERT DELAFORTY, BRASSCHAAT

Werfarbeid­ers

Zeker stoppen met graven, de gezondheid moet voor iedereen op de eerste plaats komen. Wie weet wat de mensen die aan Oosterweel werken nu allemaal binnenkrij­gen? En hebben ze al gecontrole­erd of het stof dat in het rond vliegt ook impact heeft op mens en dier?

DAVY FAES, STABROEK

 ?? FOTO MARC HERREMANS ??
FOTO MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium