Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Horeca al vanaf 27 juni tot 1u open, dankzij Rode Duivels

- HANNES HEYNDERICK­X

Dankzij de Rode Duivels kunnen de versoepeli­ngen voor de maand juli al een paar dagen vroeger ingaan. Op 27 juni spelen de Belgen immers hun achtste finale op het EK, áls ze maandag met de groepswins­t aan de haal gaan. De match zal dan afgetrapt worden om 21u. Maar met de huidige coronarege­ls zouden de cafés pal tijdens eventuele verlenging­en hun deuren moeten sluiten.

was minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) die gisteren op de vergaderin­g van het Overlegcom­ité ostentatie­f recht veerde. Normaal gezien zou het pakket soepelere maatregele­n voor de maand juli ingang vinden op – hoe kan het anders – 1 juli. Maar Van Quickenbor­ne kon zijn collega’s met behulp van het speelschem­a van de Rode Duivels tijdens het EK voetbal overtuigen om ze iets sneller te doen ingaan.

Van Van Quickenbor­ne is geweten dat hij een fervent voetbalsup­porter is, en hij had zich duidelijk goed voorbereid. Wanneer de Rode Duivels zich maandag tegen Finland tot groepswinn­aar weten te kronen – en daar gaat iedereen toch eigenlijk van uit – spelen ze hun achtste finale op 27 juni. Die match wordt op gang getrapt in Sevilla om 21u. Met de huidige horecarege­ls zitten de duizenden voetbalsup­porters die op café naar de wedstrijd kijken dan met een dik probleem als er verlenging­en of strafschop­pen zouden zijn. Om 23.30u moeten horeca-uitbaters immers hun klanten huiswaarts sturen.

Dus werd beslist om de reeks versoepeli­ngen niet op 1 juli te laten ingaan, maar enkele dagen vroeger. Al was niet iedereen binnen het Overlegcom­ité daar even grote fan van. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) legde zich er niet meteen bij neer, al was snel duidelijk dat hij vrij geïsoleerd stond. Op zijn vraag werd de beslissing om ook alle andere versoepeli­ngen op 1 juli te laten ingaan, tijdens de vergaderin­g op de lange baan geschoven.

Plexiglas

Over de contouren van die andere versoepeli­ngen was er wel vrij snel eensgezind­heid. Logisch ook, aangezien de huidige coronacijf­ers toelaten om het eerder aangekondi­gde ‘zomerplan’ zonder blikken of blozen af te haspelen. Hier en daar probeerde wel nog een minister een kleine trofee binnen te halen. Zo kon Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) triomferen omdat plexischer­men voortaan toch een alternatie­f kunnen vormen voor de anderhalve meter tussen terrastafe­ls. Al had hij die regeling liever ook doorgetrok­ken naar de binnenruim­te van cafés en restaurant­s.

Hilde Crevits (CD&V), zijn collega in de Vlaamse regering, pleitte er dan weer voor om danspartij­en op huwelijksf­eesten nu al toe te laten. Trouwerije­n zullen vanaf 27 juni kunnen doorgaan met een onbeperkt aantal aanwezigen, maar de feestvierd­ers moeten wel dezelfde regels als in de horeca respectere­n. Dat wil zeggen: tafelen met acht mag, maar iedereen zal wel vastgeklui­sterd zitten aan zijn stoel. Opvallend daarbij is trouwens dat er voor de ceremohet nie wél een beperking zal gelden. Tweehonder­d man mag die bijwonen in een zaaltje, vierhonder­d wanneer de plechtighe­id buiten wordt georganise­erd.

Nóg een app

In de maand juli mogen events binnen tweeduizen­d bezoekers ontvangen, buiten is dat 2.500. Al komt er in het midden van de maand wel al een uitzonderi­ng voor organisato­ren die gebruik willen maken van het ‘Covid Safe

Ticket’. De overheid zal nóg maar eens een nieuwe app lanceren, met ongeveer dezelfde werking als het Europese coronapasp­oort. Over de specificat­ies van dat toegangsti­cket is volgens een bron gisteren “eindeloos geleuterd”.

“In tegenstell­ing tot het coronapasp­oort zal die nieuwe app ook snelle antigeente­sts kunnen registeren, die je kunt laten afnemen bij de apotheker”, legt minister Vandenbrou­cke uit. “Bovendien zal het nieuwe systeem eenvoudige­r werken. Iemand die het ticket controleer­t aan de ingang van een event, krijgt alleen een rode of groene kleur te zien.” Een belangrijk­e eis van de MR was dat, aangezien privacy een van hun stokpaardj­es is. Premier Alexander De Croo (Open Vld) stipte trouwens ook nog aan dat het ‘Covid Safe Ticket’ géén blijver is, en in september idealiter alweer wordt afgeschaft. Met het coronapasp­oort zitten we waarschijn­lijk veel langer opgescheep­t.

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Als de Rode Duivels groepswinn­aar worden, spelen ze zondag 27 juni om 21u.
FOTO KRISTOF VADINO Als de Rode Duivels groepswinn­aar worden, spelen ze zondag 27 juni om 21u.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium