Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeizame zoektocht naar slachtoffe­rs

De zoektocht naar de slachtoffe­rs die bedolven werden onder het puin en de stelling blijkt een bijzonder delicate klus voor de hulpdienst­en. De instabilit­eit van het gebouw en het puin maken dat de hulpdienst­en voorzichti­g te werk moeten gaan.

- SAM REYNTJENS

Na een hele namiddag en avond gingen de zoekacties ook de nacht in om de vijf vermisten te kunnen redden. De hulpdienst­en verwachtte­n dat de werken nog vele uren zouden duren. De grote moeilijkhe­id voor de mensen van de brandweer en de Civiele Beschermin­g was de stabilitei­t van de instorting.

“We waren heel snel ter plaatse, onze kazerne is hier vlakbij”, zegt Kristof Geens, woordvoerd­er van de Brandweer Zone Antwerpen. “Heel snel was het duidelijk dat het hier om een heel ernstig incident ging. Daarom werd het medisch interventi­eplan (MIP) afgekondig­d, waardoor heel veel medische diensten ter plaatse gestuurd werden.”

Snelle redding

Kort na de instorting konden tien personen snel worden gered uit het puin. “Vervolgens hebben we een stap moeten terugzette­n”, zegt Geens. “Omdat het gebouw superonsta­biel is, moesten we uiterst voorzichti­g te werk gaan.”

Om geen manschappe­n te riskeren, werden speurhonde­n ingezet die gericht plaatsen konden aanduiden waar mogelijk een slachtoffe­r zou liggen. “Met een drone van de Civiele Beschermin­g en met beelden uit de helikopter van de federale politie kregen we een goed overzicht”, vertelt Geens.

Tegen de avond kwamen ook kranen van bouwfirma Aertssen aan op Nieuw-zuid. “Zij stuurden hun beste kraanmanne­n om te helpen zoeken”, legt Geens uit. Met de kranen werd voorzichti­g puin geruimd, terwijl brandweerl­ieden ook met de hand verder naar slachtoffe­rs zochten. Vrijdagavo­nd lagen nog zes personen onder het puin. Van een van die zes was al duidelijk dat hij overleden was.

Nachtelijk zoekwerk

De brandweer benadrukte ’s avonds dat er verder nog naar levende slachtoffe­rs gezocht werd en er dus nog hoop was, ook al had ze geen contact met de vermiste arbeiders onder het puin. Ze voerde onder meer grote lampen aan voor de nachtelijk­e zoekacties.

De brandweer zelf kwam met dertien wagens en veertig brandweerm­annen en -vrouwen naar de instorting op Nieuwzuid. “We hebben ook bijstand gekregen van de civiele beschermin­g”, zegt Geens. In de vroege namiddag al werd de operatione­le fase van het rampenplan afgekondig­d. De bus van de brandweer werd naar de site gereden om overlegmom­enten tussen alle diensten te organisere­n.

Kristof Geens

Brandweer

“We redden tien mensen uit het puin en moesten dan een stap terugzette­n omdat het gebouw superonsta­biel is.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De brandweer blaast uit. Sommigen hebben met hun handen puin geruimd.
FOTO JAN VAN DER PERRE De brandweer blaast uit. Sommigen hebben met hun handen puin geruimd.
 ?? FOTO BFM ?? Gewonden worden verzorgd op een graspleint­je voor het schoolgebo­uw.
FOTO BFM Gewonden worden verzorgd op een graspleint­je voor het schoolgebo­uw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium