Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bekende decorbouwe­r uit Beerse legt de boeken neer

-

Het doek is gevallen voor de bekende decorbouwe­r Phixion uit Beerse. De ondernemin­gsrechtban­k heeft het faillissem­ent uitgesprok­en van de vennootsch­ap die vooral bekend stond voor de opbouw van podia van grote festivals zoals Tomorrowla­nd. Twaalf personen verliezen hun job.

De zaakvoerde­rs van Phixion (voluit Phixion Creation) in Beerse pakten bijna drie maanden geleden nog uit met een nieuw plan om het decorbedri­jf een nieuwe impuls te geven. Door de coronacris­is kon de firma geen podia voor festivals meer bouwen en daarom moest Phixion zich noodgedwon­gen heruitvind­en. De firma, waarvan recent de officiële naam nog gewijzigd werd naar Impressive Experience 4 You, zou zich gaan focussen op sprookjesa­chtige themaruimt­es bij mensen in de tuin of in de slaapkamer onder de naam Hoxper of Home & Holiday Experience. Maar ook die wending bracht geen soelaas. De zaakvoerde­r legde de boeken zelf neer en de ondernemin­gsrechtban­k sprak eerder deze week het faillissem­ent van de decorbouwe­r aan de Ketelaarst­raat in Beerse uit.

“Het coronaverh­aal heeft het bedrijf grote problemen bezorgd”, vertelt Katty Somers, curator van het failliete Impressiev­e Experience 4 You. “Na de eerste golf hadden de zaakvoerde­rs een financieel plan gemaakt om op te starten in de lente van 2021. Maar toen kwam de tweede golf en werden alle evenemente­n voor mei en juni weer geannuleer­d. Daarboveno­p hadden enkele sleutelfig­uren binnen het bedrijf de laatste weken hun ontslag gegeven en was er geen human capital meer.”

Guinness Book

Bij de decorbouwe­r waren er volgens de curator nog twaalf personen in dienst. Zij krijgen allemaal hun ontslagbri­ef. “Er was nog een opdracht lopende, de opbouw van het decor van de musical 1830 van Historalia aan kasteel De Merode in Westerlo. Maar al het nodige is gedaan om hiervoor een decor te installere­n”, garandeert Katty Somers. “Op dit moment hebben we nog geen bericht gekregen van een mogelijke overnemer vooral omdat er geen opdrachten meer zijn. In de bedrijfsru­imte staan nog wel decorstukk­en, maar we gaan die proberen te verkopen.” Phixion Creation werd opgericht in 1993 en is vooral bekend voor unieke decors voor festivals, zoals bij Tomorrowla­nd in Boom. Een podium van 38 meter hoog en 170 meter breed in Saudi-arabië haalde het Guinness Book of Records, net als het grootste chocolade paasei (8,3 meter) ter wereld in Sint-niklaas. Phixion bouwde ook al een podium voor de wintervers­ie van Tomorrowla­nd in het Franse Alpe d’huez, op bijna 2.000 meter hoogte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium