Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstige voetschrap­ers, tiny forest en veilig leren fietsen

- MISCHA BLUDTS

De voorstelle­n voor de burgerbegr­oting 2021-2022 zijn binnen. In totaal dienden 222 bewoners een project in. Die worden nu door district Antwerpen nader bekeken en later in samenspraa­k verder uitgewerkt. Eind deze zomer kan er op een selectie worden gestemd.

Het concept houdt in dat bewoners van district Antwerpen zelf een idee kunnen voorstelle­n om hun buurt mooier, leuker of veiliger te maken. Zo kunnen de sinjoren zelf mee beslissen over wat er met hun stad gebeurt.

Dit jaar zijn er twaalf categoriee­n waar verkeer, cultuur en groen centraal staan. Om de winnende voorstelle­n in de praktijk om te zetten, is er 1,4 miljoen euro voorzien, een tiende van het totale budget van district Antwerpen.

Kunst

De ideeën zijn erg divers. Zo diende wijkcomité Willibrord­us in Borgerhout in de categorie cultuur op straten en pleinen een voorstel in om kunstwerkj­es in voetschrap­ers – metalen grilles die aan gevels hangen waarmee je modder en hondenpoep van schoeisel kan verwijdere­n – te plaatsen. Mogelijk was Elke Lemmens een inspiratie. De kunstenare­s bewerkte in het kader van de tiende verjaardag van Museum aan de Stroom op het Eilandje zo’n voetschrap­er en is ook elders in de stad actief. Gevraagd budget: 11.500 euro.

Joël Verjans wil, in de categorie groen in straten en op pleinen, de Dambrugges­traat in de Seefhoek een groener uitzicht geven. “De straat is totaal versteend. Bloemenman­den aan de straatlant­aarns, een paar bomen of enkele grote bakken met een bloeiende struik of kleine boom zouden een wereld van verschil maken.” Gevraagd budget: “Geen idee.”

Tiny forest

In diezelfde categorie wil Wim V. op Linkeroeve­r een tiny forest aanleggen. “Een miniwoud waar zowel buurtkinde­ren als ouderen van kunnen genieten. Hier moeten bomen bijkomen want er zijn er veel verdwenen.” Hij ziet het als een samenwerki­ng tussen district Antwerpen en de buurtbewon­ers. “Ook scholen en Katrinahof, waar mensen met een verstandel­ijke beperking wonen, zullen zeker willen helpen.” Gevraagd budget: 22.000 euro.

Veilig leren fietsen

Voor de categorie fietsvrien­delijke straten werd door het district 127.666 euro uitgetrokk­en. De meeste voorstelle­n omvatten extra stallingen of publieke fietspompe­n, maar Dieter Meeuwis heeft een ander idee. Hij is actief bij vzw Plukgeluk, dat inbeslagge­nomen fietsen herstelt en fietsveili­gheid promoot. “Linkeroeve­r is daar uitstekend voor geschikt. Hier kunnen schoolklas­jes uit heel Antwerpen veilig leren fietsen. Veel kinderen wonen op een appartemen­t en hebben vaak zelf geen fiets. Wij willen ervoor zorgen dat ze toch met de fiets op uitstap kunnen gaan.” Gevraagd budget: 40.000 euro.

Het district bekijkt nu welke inzendinge­n haalbaar zijn en gaat daarna aan de slag om in samenspraa­k alle voorstelle­n bij te schaven. Tegen het eind van de zomer kunnen de Antwerpena­ars uit de uiteindeli­jke selectie de winnaars kiezen. Die worden op 26 september tijdens het Burgerbegr­otingfesti­val voorgestel­d.

Een overzicht van alle voorstelle­n vind je op www.burgerbegr­oting.be

 ?? FOTO IF ?? Kinderen veilig leren fietsen.
FOTO IF Kinderen veilig leren fietsen.
 ?? DE ROO FOTO PATRICK ?? Linkeroeve­r kan wel wat groen gebruiken.
DE ROO FOTO PATRICK Linkeroeve­r kan wel wat groen gebruiken.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kunstzinni­ge voetschrap­ers.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kunstzinni­ge voetschrap­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium