Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scoren met tranen in de ogen KEVIN DE BRUYNE

- WIM CONINGS

Tranen in de ogen, rouwband in de handen, handen richting hemel. 6,5 jaar voordat hij uitblonk op het EK, leerde de wereld Kevin De Bruyne kennen als een van de beste aanvallend­e middenveld­ers sinds lang in een heel speciale match. Een waarbij een onklopbaar geachte ploeg niet wist wat haar overkwam. Verrast door iemand die niet met het hoofd, maar met het hart speelde. Het ultieme eerbetoon van De Bruyne aan zijn overleden vriend bleek ook het ultieme duwtje richting wereldtop.

Januari 2015. Bayern München is onoverwinn­elijk in de Duitse Bundesliga. Met Pep Guardiola aan het roer stormt het richting titel. Geen enkele van zijn zeventien matchen in de heenronde verloren. Amper vier (!) tegengoals. Al elf punten voorsprong op nummer twee Wolfsburg. Daar maken twee Belgen de dienst uit. En dan - ineens - stopt de voetbalwer­eld even met draaien. Op weg naar een trainingsk­amp raakt de Volkswagen van een van de twee Wolfsburg-belgen van de weg. De amper 20-jarige Junior Malanda, die op de achterbank zat, had net op dat moment zijn gordel losgemaakt om de adapter van zijn gsm te pakken. Hij wordt uit de auto geslingerd en overlijdt ter plekke.

Psychologi­sche begeleidin­g

De schok is enorm. Bij Wolfsburg hebben de spelers psychologi­sche begeleidin­g nodig na de plotse dood van hun ploegmaat. Kevin De Bruyne, de andere Belg bij Wolfsburg, zit in zak en as. Malanda was zijn maatje in Duitsland. Ze zaten naast elkaar in de kleedkamer en carpoolden soms heen en weer naar België. Die ochtend hadden ze elkaar nog gebeld. Later zou hij over dat moment zeggen dat “het altijd wel een van de moeilijkst­e van mijn leven zal blijven”. Het hele team zakt af naar ons land voor de begrafenis. Hun volgende tegenstand­er, uitgereken­d dat ongenaakba­re Bayern München, biedt aan om de match op een latere datum te spelen.

Wolfsburg weigert. Op 30 januari is de topper tegen Bayern hun eerste officiële match sinds de dood van Malanda. Er is een tifo voor de overleden Belg, er zijn groen-witte hartjes, zijn foto is overal. De minuut voor de aftrap applaudiss­eert het hele stadion voor hem. De spelers van Wolfsburg staan schouder aan schouder. Het is aan De Bruyne en zijn ploegmaats te zien dat ze moeite hebben hun emoties onder controle te houden. Hier en daar trilt een kaakspier, zie je iemand wat wegpinken.

Beierse machine

Iedereen verwacht dat de Beierse machine het aangeslage­n Wolfsburg een lesje zal leren. Maar na drie minuten staat het al 1-0. De Bruyne omzeilt de buitenspel­val en geeft gepast af voor huidig Club Brugge-spits Bas Dost. Op slag van rust zorgt de Nederlande­r met een trap via de verste kruising zelfs voor een 2-0-ruststand. Bayern moet komen en laat ruimte.

Zo kan De Bruyne weglopen in de rug van de Beierse defensie. Oog in oog met Manuel Neuer blijft hij ontzettend koel: 3-0. Na zijn doelpunt weet De Bruyne meteen wat hij moet doen. De Rode Duivel loopt regelrecht naar een afbeelding van Malanda, trekt zijn rouwband uit en wijst ostentatie­f naar boven. Er parelen tranen in zijn ogen. De rest van de match is een waas. Wolfsburg wordt tegen het eigen doel geduwd, Bernal scoort een gelukkige aansluitin­gstreffer. Met nog twintig minuten te gaan slagen ze er bij de thuisploeg nog eens in een bal richting De Bruyne te krijgen. Die kan op Dante af, veinst naar zijn goede rechter te gaan en maakt het dan af met links. 4-1.

Herenigd met Guardiola

Het onklopbare Bayern slikt in één match evenveel goals als in de volledige heenronde. Voor de tweede keer in een maand tijd is Wolfsburg wereldnieu­ws. Een Duitse journalist die De Bruyne na de match kan spreken, verbaast zich erover hoe “jong en breekbaar” de dan nog maar 23-jarige Drongenaar eruitziet nadat hij het grote Bayern in de pan gehakt heeft. De Bruyne wordt uitgeroepe­n tot ‘Man van de Match’, ‘Man van de Speeldag’ en op het einde van het seizoen ook tot ‘Speler van het Jaar’ in de Bundesliga. Als vijfde buitenland­er in de 60 jaar dat de prijs uitgereikt wordt. Hij leidt Wolfsburg naar de tweede plaats en de zege in de beker, die hij opdraagt aan Malanda. De Wolven spelen de finale met een hartje met Malanda’s rugnummer op hun shirt, waar De Bruyne nadrukkeli­jk naar wijst als hij daar ook scoort. Die zomer betaalt Manchester City 78 miljoen euro voor hem.

Als Pep Guardiola een jaar later neerstrijk­t bij City, herinnert die zich maar al te goed waartoe ‘KDB’ in staat is. Hij wordt een cruciale pion voor de Spanjaard. Samen winnen ze drie keer de Engelse Premier League. De Bruyne wordt ook in Engeland uitgeroepe­n tot ‘Speler van het Jaar’ en wordt na Thierry Henry en Cristiano Ronaldo de derde die de prijs twee keer op rij krijgt. “Ik ben iemand die alles wat me overkomt uitwerkt in het voetbal”, zei De Bruyne ooit. “Iedereen weet dat Junior mijn beste vriend was toen ik bij Wolfsburg kwam. Ik ben blij dat hij me die kracht gegeven heeft om het zo goed te doen. Het is wat hij gewild zou hebben.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S AFP, BELGA, MARC HERREMANS ?? 10 JANUARI 2015 De 20jarige Junior Malanda overlijdt na een autoongeva­l. Ook Kevin De Bruyne, destijds zijn ploegmaat bij Wolfsburg, zit in zak en as. Het hele team van de Duitse topclub zakt af naar België voor de begrafenis.
FOTO'S AFP, BELGA, MARC HERREMANS 10 JANUARI 2015 De 20jarige Junior Malanda overlijdt na een autoongeva­l. Ook Kevin De Bruyne, destijds zijn ploegmaat bij Wolfsburg, zit in zak en as. Het hele team van de Duitse topclub zakt af naar België voor de begrafenis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium