Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer focus op de plegers van geweld

- KRIS VANMARSENI­LLE FILEERT EEN ACTUEEL THEMA

De man die deze week in Deurne de nieuwe vriend van zijn ex op straat vermoordde, had al eens in de gevangenis gezeten wegens mishandeli­ng van zijn vrouw. Volgens recente cijfers krijgt één op de zeven vrouwen in België vroeg of laat met partnergew­eld te maken. Betin A. is ook zeker niet de eerste dader die hervalt. Intrafamil­iaal geweld is een probleem met veel facetten, en Antwerpen is een voorloper in de aanpak ervan.

In 2011 kondigde de toenmalige procureur van Antwerpen, Herman Dams, een compleet nieuwe aanpak van het intrafamil­iaal geweld aan. In die tijd kreeg het Antwerps parket elk jaar ruim vijfduizen­d dossiers te verwerken. Het grootste deel daarvan werd geseponeer­d. “Het is dweilen met de kraan wijd open”, zei Dams in een interview in 2011. “We beseffen intussen dat we weinig bereiken met alleen maar een gerechteli­jke procedure en een celstraf voor de dader.”

Begin 2012 werd CO3 in het leven geroepen, een samenwerki­ng van het OCMW, het stadsbestu­ur, de provincie, politie en het Openbaar Ministerie. Het concept kwam overgewaai­d uit de States. In San Diego werd in 2002 al een Family Justice Centre opgericht. Dat brengt alle mogelijke hulpverlen­ing voor een gezin waarin geweld voorkomt, samen op één plaats. Het eerste doel van deze aanpak is de veiligheid van iedereen in het gezin te garanderen. In overleg met slachtoffe­rs en alle betrokken instanties worden maatregele­n genomen die het gezin op alle vlakken ondersteun­en. Aan de basis van het geweld kan immers een gezondheid­sprobleem liggen, een te hoge schuldenla­st, een verslaving, … Deskundige­n op alle vlakken en van verschille­nde organisati­es kunnen hulp bieden. In Antwerpen bijvoorbee­ld wordt niet alleen samengewer­kt met de dienst slachtoffe­rhulp van het CAW, maar ook met therapeute­n, opvangtehu­izen enzovoort.

Prestigieu­ze prijs

In 2013 verenigden verschille­nde Europese centra zich in een groot project, waaraan Antwerpen, Tilburg, Berlijn, Warschau, Milaan, Venlo en Derry deelnamen. In al die steden waren centra op dezelfde manier aan het werk. In datzelfde jaar won Antwerpen een prestigieu­ze Europese prijs voor criminalit­eitspreven­tie voor intrafamil­iaal geweld. Het Antwerpse CO3 ging op in een Family Justice Center. Ook in Mechelen, Turnhout, Hasselt en Genk zijn intussen gelijkaard­ige centra, die nu onder de bevoegdhei­d van de Vlaamse overheid vallen. Overal staat de geïntegree­rde aanpak centraal. Pascale Franck, die aan de wieg stond van CO3 in Antwerpen, is nu de vicevoorzi­tter van de Europese organisati­e van Family Centers. Antwerpen is dus wel degelijk een pionier en een trekker.

Maar in welke zin is deze aanpak nu zo succesvol? Volgens cijfers van de KU Leuven uit 2018 blijkt dat de recidive bij daders serieus vermindert. Vóór de nieuwe manier van werken ging

65% van de daders opnieuw over tot geweld, nu

35%. In het Nederlands­e Venlo daalde de recidive zelfs met ruim 60%. De politie van Venlo moest ook duidelijk minder vaak tussenkome­n voor gevallen van partnergew­eld.

Maar 35% recidive is nog steeds veel. Dat hebben ze ook in Antwerpen vastgestel­d. Er moet in het hele hulpverlen­ingsproces voldoende aandacht zijn voor de dader. Hulplijn 1712, een initiatief van de Centra voor Algemeen Welzijnswe­rk (CAW) en de Vertrouwen­scentra Kindermish­andeling, pakte deze week uit met een campagne waarmee ze vooral plegers van geweld wil bereiken. 1712 is een profession­ele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermish­andeling.

Cirkel van geweld

Joni Janssens van 1712: “De gevallen van partnergew­eld die de kranten halen en voor de rechtbank komen, zijn meestal uitingen van wat wij ‘intiem terrorisme’ noemen. Eén iemand, meestal de man, heeft duidelijk de overmacht over zijn huisgenote­n. Het geweld is buitenspor­ig en komt van één kant. In die categorie kun je de man uit Deurne plaatsen. Maar in 80% van de gevallen van intrafamil­iaal geweld gaat het om gezinnen die leven in een cirkel van geweld. Je kunt niet zomaar één schuldige aanduiden. Mensen die in die situatie leven, willen daar vaak uitgeraken, maar ze weten niet hoe. Wij willen meer de plegers van geweld bereiken, mensen die veel te snel boos worden en slaan of schoppen, die dat zelf niet in de hand hebben, maar zich er wel voor schamen. Heel vaak ligt een verslaving aan de oorzaak van dat gedrag, of geldgebrek of stress. We zijn ervan overtuigd dat we veel gezinnen kunnen helpen als de pleger de moed heeft om het probleem aan te brengen. De campagne is dinsdag gelanceerd. Woensdag meldden zich meteen twee plegers. Ik hoop echt dat onze oproep aanslaat en dat we meer mensen kunnen helpen.”

De campagne komt er ook omdat door de coronamaat­regelen de stress in veel gezinnen hoog is opgelopen en geweld toeneemt. Dat is uit verschille­nde onderzoeke­n gebleken. In een recente gezondheid­senquête van Sciensano gaf 6% van de samenwonen­de volwassene­n aan tijdens de coronacris­is het slachtoffe­r te zijn van huiselijk geweld. Bij één op de drie slachtoffe­rs gebeurt dat meer dan gewoonlijk. Uit een bevraging van het Kinderrech­tencommiss­ariaat bij meer dan 44.000 kinderen en jongeren gaf één op de acht kinderen en jongeren aan dat er thuis veel meer ruzie voorkwam tijdens de coronacris­is. 8,9% van de kinderen kreeg te maken met geweld door een volwassene, vaak een familielid. Tijdens de eerste lockdown onderzocht de Ugent of de coronamaat­regelen een impact hadden op de relaties, stress en agressie. Meer dan de helft van de deelnemers had een te hoog stressnive­au. Eén op vier gaf aan huiselijk geweld mee te maken.

Het zijn onrustwekk­ende cijfers die duidelijk maken dat campagnes als die van 1712 meer dan ooit nodig zijn.

Joni Janssens Hulplijn 1712 “We zijn ervan overtuigd dat we veel gezinnen kunnen helpen als de pleger de moed heeft om het probleem aan te brengen.”

 ?? FOTO RR ?? Betin A. stak deze week de nieuwe vriend van zijn ex dood op straat in Deurne. Eerder had hij al eens in de cel gezeten voor partnergew­eld.
FOTO RR Betin A. stak deze week de nieuwe vriend van zijn ex dood op straat in Deurne. Eerder had hij al eens in de cel gezeten voor partnergew­eld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium