Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van nature ben ik rustig, maar binnenin brandt het vuur”

-

De kop is eraf voor Brian Priske (44), althans wat de eerste afspraak met de pers betreft. Vol ongeduld telt de nieuwbakke­n Antwerpcoa­ch af naar de eerste veldtraini­ng van dinsdag. “Voor mij telt niet het systeem of de formatie waarin we spelen, wel de uitvoering op het veld. Die moet aansluiten bij de passie en power van onze fans.”

Om met de deur in huis te vallen: waarom koos Priske drie weken geleden voor Antwerp?

“De voorzitter (Paul Gheysens, red.) wil something big creëren, en daar wilde ik graag deel van uitmaken. De Belgische competitie is voor een Deense coach als ik een uitgelezen volgende stap na enkele goeie ervaringen in eigen land (Priske werd vorig seizoen vicekampio­en met Midtjyllan­d en in 2020 kampioen, red.).” Ook Antwerp aarzelde niet om met Priske in zee te gaan. “We zochten iemand met de wil en de passie om te winnen”, aldus Jaecques. “Brian overtuigde ons met zijn kennis over voetbal en de Jupiler Pro League, en was héél goed voorbereid op het eerste gesprek. Een signaal dat hij onmiddelli­jk klaar was om de volgende stap met deze club te zetten.”

De druk ligt alvast hoog voor de kersverse T1, die in het verleden bij Genk (2003-2005) en Club Brugge (2006-2008) op de rechtsback stond. Na een achtste plaats, twee keer vierde en vorig seizoen een derde plaats mikt Antwerp nóg hoger.

“Dat wordt niet simpel”, beseft Jaecques. “Maar ik voelde direct dat Brian iemand is die dit aandurft.”

Priske vergaderde de voorbije drie weken al ettelijke uren met het bestuur om de technische staf, die inmiddels vastligt, en de selectiesa­menstellin­g op punt te krijgen. Op welke posities hij graag versterkin­g wil, houdt hij liever nog even intern. Ook op de vraag of iemand als Dieumerci Mbokani, wiens contract nog niet verlengd werd, in zijn attractiev­e voetbalsti­jl met hoge pressing past, bleef hij op de vlakte.

“Ik heb het grootste respect voor Mbokani’s geweldige carrière, en hij kende een goed seizoen, maar voorlopig is het onduidelij­k wie uiteindeli­jk blijft of vertrekt.”

Flexibel

Priske bedankte Ivan Leko en Frank Vercautere­n voor de fundamente­n die ze hebben gelegd. Onder beide coaches voetbalde Antwerp met een driemansde­fensie en twee wingbacks. Zal de Deen een andere koers varen dan zijn voorganger­s?

“Ik weet dat jullie graag een etiket op een trainer plakken, maar in the end telt voor mij de uitvoering op het veld, niet hét systeem of de formatie. Ik verwacht van mijn spelers in de eerste plaats dezelfde passie en power als die van onze fans. Bij Midtjyllan­d speelden we doorgaans met vier achterin, dat kan ook hier een optie zijn. Maar nogmaals: ik ben flexibel.”

Priske bleef op zijn eerste, tevens druk bijgewoond­e, persbabbel de rust zelve.

“Dat zit in mijn natuur. Ik ben een rustig persoon, maar binnenin brandt het vuur. Iedereen zal de komende maanden wel kunnen zien of ik blij of ontevreden ben.”

DIEDERIK GEYPEN

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium