Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het grote vraagteken

Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

-

Zondag wordt in het West-vlaamse Waregem gestreden om de nationale titels op de weg. Op een onvoorspel­baar parcours waar wind, hellinkjes en kasseien voor een schifting kunnen zorgen. En misschien ook weer niet. Onder normale omstandigh­eden is Wout van Aert op eender welk parcours topfavorie­t. Maar deze keer komt de kopman van Jumbo - Visma als het grote vraagteken naar Waregem afgezakt. Zijn laatste wedstrijd dateert intussen alweer van 18 april en die memorabele spurt tegen Tom Pidcock in de Amstel Gold Race. Nadien zou Van Aert nog hebben deelgenome­n aan het Critérium du Dauphiné, maar een weerbarsti­ge blindedarm oordeelde daar anders over. Van Aert zag zijn voorbereid­ing verstoord en komt bijgevolg als een groot vraagteken naar Waregem afgezakt. Hoe goed is hij?

En vooral, is hij goed genoeg om het op te nemen tegen de blokken van Lotto Soudal, Alpecin - Fenix en de toppers van Deceuninck - Quick.step. Het wordt een open kampioensc­hap waarin de favorieten­rol misschien wel in de schoenen van Alpecin - Fenix zal worden geschoven. Ook zonder Mathieu van der Poel is het procontine­ntale team niet kansloos. Integendee­l, Tim Merlier en Jasper Philipsen behoren na een lastige wedstrijd tot het snelste wat België te bieden heeft en met Rickaert, Vermeersch en uittredend kampioen De Bondt beschikken ze over pionnen die diep in de finale nog een rol van belang kunnen spelen.

Lotto Soudal en Deceuninck Quick.step zullen voor de aanval kiezen. Gilbert wordt almaar beter, Brent Van Moer is een revelatie, Lampaert fietst op wolkjes en Remco Evenepoel blijft een onversnede­n rastalent, ook als het hem schijnbaar minder goed afgaat. En wat kan Victor Campenaert­s tussen al dit geweld? Ritwinst in de Giro heeft bewezen dat de uitgeweken Antwerpena­ar veel meer is geworden dan een tijdrijder. Zoals we al zeiden: het wordt een open kampioensc­hap.

Ook de vrouwen strijden zondag om de nationale driekleur. De rol van topfavorie­te rust op de schouders van uittredend kampioene Lotte Kopecky. Ook al is de uitgeweken Antwerpse nog in volle opbouw richting Tokio, toch zal er zondag vooral naar haar gekeken worden. Eén groot voordeel heeft ze: voor Kopecky hoeft er niets. Ze werd woensdag voor de derde opeenvolge­nde keer nationaal kampioene tijdrijden en de echte doelen liggen op de piste in Tokio. Als er niets moet, gebeurt er doorgaans veel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium