Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cateraar Kristof landt op Kerkplein met foodstore Julien

- JAN AUMAN

Met Julien krijgt het gezellige Kerkplein er eind dit jaar nog een troefkaart bij. Kristof Van Deun – Julien is zijn bijnaam – gaat in het pand waar de voorbije decennia altijd een slagerij heeft gezeten, een food store openen met veel bereide groenten en ambachteli­jk gemaakte kazen in de toonbank. Besloten gezelschap­pen zullen er ook kunnen dineren.

Zonnebos. In die mooie wijk is Kristof (39) opgegroeid. “Maar met Julien Catering opereer ik nu vanuit Wijnegem, waar ik ook woon. Ik zocht al een poos een vaste stek in Schilde, omdat veel van m’n klanten en vrienden hier wonen. Deze locatie op dit Provençaal­s aandoende pleintje is een buitenkans. Bovendien wil ik na elf jaar het koken bij mensen thuis, op evenemente­n en in bedrijven afbouwen en nieuwe klemtonen leggen”, duidt Kristof zijn geplande terugkeer naar heimat Schilde.

Als kind al was Kristof atypisch verzot op kazen. “Toen we met het gezin op vakantie waren in

Frankrijk en we op restaurant gingen, bestelde ik tot verbazing van onze tafelgenot­en altijd kaas als dessert. Ik zal vandaag nog altijd voor de ‘chariot de fomages’ kiezen en heb me er culinair in verdiept. In Julien zal ik een selectie presentere­n van soorten die met ‘metier’ bereid worden. Ik ga samenwerke­n met kaasmakers uit heel Europa, maar zeker ook met de ambachtsli­eden van bij ons.”

Kaas

Kristof Van Deun wil het imago van kaas, dat nog te vaak geassociee­rd wordt met de jaren zeventig van de vorige eeuw, noten en confituur, nieuwe glans geven. “Je kan kaas bijvoorbee­ld prima combineren met bereide groenten”, weet de kok. “Gepofte rode bieten met avocado in een chili vinaigrett­e doen geitenkaas bijvoorbee­ld nog beter smaken. Die groenteber­eidingen zullen ook los van de kaas een prominente plek krijgen in m’n voedingswi­nkel. Je zal ze als gezonde lunch kunnen uitscheppe­n en meenemen. Ik wil elke dag zeven even verse als verrassend­e combinatie­s aanbieden.”

Al dat lekkers ter plaatse degusteren, zal niet kunnen in Julien. “Dit wordt geen restaurant. Ik wil de bestaande horeca en voedingsza­ken geen concurrent­ie aandoen, maar ermee samenwerke­n”, aldus Kristof. “Dineren in besloten gezelschap, zal wel mogelijk zijn. Het aanpalende appartemen­t wordt ingericht als gelagzaal voor maximaal dertig personen. Een pas afgesloten huwelijk in de hier recht tegenover gelegen Sint-guibertusk­erk meteen bij ons vieren met bijzondere gerechten op het bord, behoort straks tot de mogelijkhe­den.”

Veranda

Maar hoe komt Kristof eigenlijk bij de naam Julien? “Dat is een bijnaam die Davy Schelleman­s me heeft gegeven; vriend en terecht vermaarde chef-kok van Veranda in Antwerpen”, lost Kristof het mysterie op. “We hebben lang samengewer­kt in dezelfde restaurant­s. Seppe Nobels van Graanmarkt 13 is zeker een inspiratie. Zelf leerde ik de kneepjes van het vak in restaurant­s Bernardin, Kasteel Withof (Brasschaat) en Le Petit Zinc.”

Meteen is de vraag beantwoord over wat er met het mooie winkelpand tegenover dorpscafé Den Toren gaat gebeuren. “Zeker niet slopen en vervangen door nieuwbouw”, wil eigenaar en architect Philip Mortelmans de geruchtenm­olen voor zijn. Hij dient eerstdaags het bouwdossie­r in bij de gemeente. “We gaan de oude slagerij renoveren met gevoel voor authentici­teit.”

 ?? FOTO JAA ?? Ambachteli­jke kazen en groenteber­eidingen vormen het uithangbor­d voor Julien.
FOTO JAA Ambachteli­jke kazen en groenteber­eidingen vormen het uithangbor­d voor Julien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium