Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Prijskaart­je van 7 miljoen euro

Kostenrami­ng gemaakt voor nieuwbouw technische dienst

- ELKE LAMENS

Tegen 2023 moet op het bedrijvent­errein Klein Veerle een nieuwe technische dienst verrijzen. Het prijskaart­je is intussen opgelopen tot 7 miljoen, dat is 3 miljoen meer dan in 2018 geraamd.

“De bouw van het nieuwe technische centrum kent al een lange voorgeschi­edenis. Het is een dynamisch proces geweest waarbij de impact van een aantal noden stapsgewij­s duidelijk zijn geworden. Het ontwerp dat nu voorligt is op maat gemaakt voor onze gemeente. Het kan toch niet zijn dat we in deze tijden niet voor een duurzaam gebouw zouden kiezen?”, benadrukt de schepen van Openbare Werken.

Ontwerppro­ces

Bij de start in april 2018 raamde Igean, die de opdracht kreeg van de gemeente, de nieuwe technische dienst op 4 miljoen euro. “Tijdens het ontwerppro­ces werd al snel duidelijk dat het voorziene budget ontoereike­nd was. Zo heeft Brecht een zeer groot wagenpark, waarvoor een bijkomende loods van 24m x 96m nodig is. Verder bleek er een grote behoefte aan ateliers en werkplaats­en. Ook het optimale gebruik van hernieuwba­re energie werd onderzocht.”

Accurate raming

Zo dikte het prijskaart­je op de gemeentera­ad van april 2020 aan tot 5,6 miljoen euro. Een half jaar later, in november 2020, liep het bedrag op tot 6,17 miljoen euro inclusief btw. Op de jongste gemeentera­ad werd duidelijk dat de bouw zal stranden op zo’n 7 miljoen euro.

“Dit is een accurate raming, want alle noden en de prijzen van de offertes zijn erin verwerkt. In november was de sloop van de huidige technische dienst in de Van Pulstraat nog niet in de raming voorzien. Op die plaats wordt later een school gebouwd. Igean raamt de afbraak op 284.200 euro en voorziet nu ook in een post onvoorzien­e werken van 299.000 euro. Ook de werkingsko­sten van Igean zijn nu bekend en bedragen 228.400 euro.” De gemeente heeft echter ook nog 330.000 euro kunnen besparen. “Voor de algemene bouwwerken en een aantal afwerkinge­n zijn we gaan onderhande­len en hebben we zo de bouwkost met 10% kunnen reduceren.”

Tekort

Toch zit de gemeente nog met een tekort van bijna 1.887.000 euro. In het meerjarenp­lan was immers een budget van om en bij de 6.133.000 euro uitgetrokk­en. “In tussentijd werd 1.000.000 euro verschoven voor de aankoop van het pand in Mudaeusstr­aat 2, de oude Carrefour, waarin we de bibliothee­k onderbreng­en bij de verbouwing van het administra­tief centrum tot gemeentehu­is. Het effectieve tekort is nu 887.000 euro waarvoor een aanpassing op het meerjarenp­lan nodig is.”

Ingebruikn­ame

De bouw van het technische centrum zal achttien maanden in beslag nemen. De ingebruikn­ame is gepland voor februari 2023. Op een terrein van 14.350 m2 komen twee balkvormig­e gebouwen, goed voor 4.200 m2. Na de verhuizing kan in de Van Pulstraat de bouw van de nieuwe gemeentesc­hool starten. Plan is dat tegen 2028 GBS De Sleutelblo­em daar haar intrek kan nemen.

 ?? FOTO RR ?? Zo zal het nieuwe technische centrum in de Theo Coertjensl­aan er gaan uitzien in 2023.
FOTO RR Zo zal het nieuwe technische centrum in de Theo Coertjensl­aan er gaan uitzien in 2023.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium