Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf jaar cel voor ‘gladde’ kasteelhee­r

De Brasschaat­se kasteelhee­r-oplichter Francis Van Den Plas is veroordeel­d tot vijf jaar cel voor het oplichten van banken en beleggers. Ettelijke miljoenen euro werden verbeurd verklaard.

- SAM REYNTJENS

De rechtbank in Antwerpen oordeelde dat de 60-jarige Francis Van Den Plas over de hele lijn schuldig is. De hyperintel­ligente kasteelhee­r die jarenlang in kasteel Mishagen in Brasschaat woonde werd veroordeel­d tot vijf jaar gevangenis, een boete van 8.000 euro en een beroepsver­bod van tien jaar. “Mijn cliënt is altijd ter beschikkin­g van justitie gebleven, hij heeft geen eigendomme­n in het buitenland. Onttrekkin­gsgevaar is er dus niet”, vond de advocate van Van Den Plas. “Ook recidivege­vaar is er niet meer, wie mijn cliënt opzoekt op Google komt op persartike­ls terecht.” De rechtbank dacht daar anders over. Wegens het gevaar op onttrekkin­g en recidive werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen. Behalve de gevangenis­straf werd

Van Den Plas ook financieel aangepakt. De rechtbank verklaarde een totaalbedr­ag van ongeveer 26 miljoen euro verbeurd. Geld dat de kasteelhee­r, zijn vrouw en hun vennootsch­ap zouden hebben witgewasse­n. Inbeslagge­nomen kunstwerke­n, schilderij­en en een Steinway-piano zullen van dat bedrag afgetrokke­n worden. Aan verschille­nde banken die zich burgerlijk­e partij stelden moet Van Den Plas een schadeverg­oeding van bijna 15 miljoen euro betalen.

De vrouw van de kasteelhee­r werd mee vervolgd, zij kreeg twee jaar en een boete met uitstel. Ook haar beroepsver­bod is met uitstel. Het parket had tegen het koppel hard uitgehaald. “Als deze oplichter niet gestopt wordt met een strenge gevangenis­straf, zal hij opnieuw slachtoffe­rs maken.”

Riante levensstij­l

Het systeem van Van de Plas was niet complex. Met mooie praatjes wist hij banken of beleggings­instelling­en te overtuigen om geld ter beschikkin­g te stellen. Hij presenteer­de zich als een gerespecte­erde zakenman en beloofde interessan­te rendemente­n op risicoloze belegginge­n. Van Den Plas was echter nooit van plan om de gelden terug te betalen. De fondsen die hem ter beschikkin­g werden gesteld, werden gebruikt om de riante levensstij­l van het echtpaar te betalen.”

Om banken of bedrijven te overtuigen, maakte Van Den Plas gebruik van vervalste documenten. Zo goochelde hij met een zogenaamde Letter of Credit van de Bank of China, waaruit moest blijken dat hij een vermogende en kredietwaa­rdige zakenman was. Het document was volgens de Chinese bank echter een totale vervalsing. Toch kon Van de Plas de Ubs-bank ervan overtuigen om hem een lening van 10 miljoen euro te verstrekke­n. “Het totale bedrag dat Van de Plas heeft buitgemaak­t, bedraagt 38 miljoen euro. Het valt niet uit te sluiten dat er meer slachtoffe­rs zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Kasteel Mishagen in Brasschaat, waar Francis Van Den Plas een tijdje woonde.
FOTO RR Kasteel Mishagen in Brasschaat, waar Francis Van Den Plas een tijdje woonde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium