Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gesloten parochiaal café verrijst als De Serre

- JAN AUMAN

Het oude parochiaal café was niet de meeste gezellige plek van de wijk Bloemendaa­l. Wie zaterdag bij de opening opvolger De Serre bezoekt, zal grote ogen opzetten. Roelof De Backer en Renaat Lauriks hebben er samen met een hele ploeg vrijwillig­ers een eigentijds­e ontmoeting­sruimte van gemaakt. Waar mensen kunnen groeien,is de toepasseli­jke baseline van De Serre.

Het is alweer zes jaar geleden dat de Sint-jozefkerk in Bloemendaa­l met de grond gelijk gemaakt werd. Twee jaar eerder had daarin de laatste eucharisti­eviering plaatsgevo­nden, waarna de kerk ontwijd werd. De lokale gelovigen vonden noodgedwon­gen aansluitin­g bij de centrale parochie Sintcordul­a.

“De aanpalende zalen bleven sindsdien ter beschikkin­g staan van de wijkbewone­rs”, vertelt Ann Deceunynck, die voor de parochie het zaalbeheer voor haar rekening neemt. “Zo maakt onder meer toneelkrin­g Arti-shock er gebruik van, net als de lokale Chiro en andere vereniging­en. Met de tijd werden bijna alle zalen mooi gerenoveer­d.”

“Aan het wat gedateerde café waren we nog niet toegekomen en we zijn blij dat Roelof De Backer en Renaat Lauriks nu ook deze plek een opfrissing hebben gegeven, als vrijwillig­ers dit keer. Het resultaat overtreft onze verwachtin­gen”, stralen Ann Deceunynck en Louis Lavrysen van het parochiete­am bij de verkenning.

Ontmoeten en onthaasten

Het café onderging niet alleen qua inrichting een make-over. Het krijgt meteen een ander uitbatings­concept. Ann Deceunynck: “We vertrouwen de uitbating toe aan inrichter Renaat Lauriks zelf. We geloven in zijn ambitie om er hier een echte ontmoeting­sruimte van te maken. Dat sluit mooi aan bij wat onze kerk ooit geweest is, hij krijgt onze zegen.”

Veel Schotenare­n spreken Renaat Lauriks vriendscha­ppelijk aan als ‘de pruts’, al slaat dat niet op zijn gebrek aan handigheid. De vriendelij­ke man heeft zijn eigen renovatieb­edrijfje dat veel werk heeft. “Maar ik ga bijna met pensioen en wil me ook daarna nuttig inzetten”, vertelt Renaat, die zichzelf geen katholiek, maar boeddhist noemt. “Die bijdrage tot de gemeenscha­p kan ik leveren als verantwoor­delijk uitbater van De Serre. Achter de toog staan is me trouwens niet vreemd. Ik heb in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog samengewer­kt met Jan Rossano, stichter van het legendaris­che café Den Trol.”

Workshops en optredens

Natuurlijk kan je in De Serre een goede pint drinken en met 2,4 euro is die nog vriendelij­k geprijsd

ook. “Maar we noemen dit bewust geen café meer”, vertelt Renaat. “Dit wordt een plek voor al dan niet verrassend­e ontmoeting­en, om te onthaasten, maar ook voor ontplooiin­g en om je dorst te lessen op cultureel gebied. We openen zaterdag 19 juni onder meer met een concertje door Wolf De Backer, een uitstekend bassist en zoon van mijn rechterhan­d Roelof De Backer. We voorzien ook allerhande workshops en in oktober organiseer­t buurtbewon­er Patrick Vinck een klimaatfes­tivalletje.”

Elke weekend open

“We zullen elke vrijdag, zaterdag en zondag open zijn van 12 tot 21 uur. Bewust niet te laat dus want we willen de profession­ele horeca niet in de wielen rijden”, vertelt Renaat. “Buiten wat chips en een

croque serveren we ook geen eten. We zoeken trouwens nog meer vrijwillig­e medewerker­s om onze toffe ploeg te versterken en wie leuke voorstelle­n heeft om iets creatief te doen in De Serre, is welkom.”

Iedereen tevreden zou je denken, al vertolkt Erik Maes, buurtbewon­er en gemeentera­adslid voor CD&V een kritische stem. “Het is jammer dat de oude vrijwillig­e cafébazen noch Okra Bloemendaa­l betrokken werden bij dit mooie project. Ik ben er zeker van dat de kleine ploeg cafébazen nog steeds een rol kan vervullen om op zondagvoor­middag kaartspele­rs en biljarters te ontvangen.”

De Serre, Paalstraat 285 in Schoten. Elke vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 21 uur.

 ?? FOTO JAA ?? De Serre in Bloemendaa­l: een andere inrichting, andere uitbater en veel goede voornemens om hier een echte ontmoeting­splek met een culturele dimensie van te maken.
FOTO JAA De Serre in Bloemendaa­l: een andere inrichting, andere uitbater en veel goede voornemens om hier een echte ontmoeting­splek met een culturele dimensie van te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium