Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoefde geen enkele #Metoo-ervaring te verzinnen”

Sylvia Van Driessche ruilt jeugdficti­e voor explosieve roman voor volwassene­n

- JO DE RUYCK

Zes boeken lang schreef Sylvia Van Driessche in de luwte aan young adult-fictie, maar vanaf vandaag ligt er een explosieve roman voor volwassene­n in de winkel. Met Een hele lieve fuck you duikt ze de wereld van #Metoo in, waarbij je onmogelijk níét aan Bart De Pauw kunt denken.

“Het boek is een reactie op de commentare­n op #Metoo-zaken”, vertelt Van Driessche. “Die vrouwen zullen het zelf wel hebben gezocht. Of Ze hadden toch een verhouding met die man? Dat soort onzin, die verbijster­end genoeg soms van heel intelligen­te mensen komt. Daarom besloot ik een fictieverh­aal te vertellen, vanuit het standpunt van verschille­nde vrouwen.”

De centrale figuur is een journalist­e van een vrouwenmag­azine en dan is het bruggetje naar de auteur, zelf journalist­e en in een vorig leven hoofdredac­trice van het jongerenbl­ad Joepie, snel gelegd. “Alexa is niet toevallig journalist­e, zij is een versie van mijn persoon. Je schrijft nu eenmaal het makkelijks­t en het meest geloofwaar­dig vanuit wat je kent.”

Maar daar houdt het niet op. “Ik heb zelf ervaring met grensovers­chrijdend gedrag. Ik was 21 en had een tijdelijke job. Mijn baas heeft zich toen in een dronken bui aan mij opgedronge­n. De man heeft zich ’s anderendaa­gs uitgebreid verontschu­ldigd, maar toen al ervaarde ik hoe groot de impact daarvan is. Mijn gevoel van veiligheid was aangetast. Ik heb daar een week wakker van gelegen, ook al is er toen niet méér gebeurd en beschouw ik mezelf als een sterke vrouw. Maar dan nog voelde het zoals Sophia in mijn boek zegt: Als ik hier verkracht word, zal er voortaan altijd een voor en na zijn. Natuurlijk, niet alle mannen die zich aan fout gedrag bezondigen zijn kerels die daar reeds twintig jaar al hun tijd en energie in stoppen zoals Marcus in mijn roman.”

Zure reacties op Instagram

Die Marcus komt wel heel vertrouwd over. Als lezer ontkom je niet aan de vergelijki­ng tussen die machtige figuur uit de media en Bart De Pauw. “Ik heb me gebaseerd op een mengeling van figuren die in verschille­nde #Metoozaken zijn genoemd”, reageert Van Driessche behoedzaam. “Ik baseerde me net zo goed op wat de vrouwen in de zaak-de Pauw vertellen als op mijn research naar Harvey Weinstein. Ik praatte met verschille­nde slachtoffe­rs en die vertelden me hun verhalen. Ik hoefde geen enkele #Metoo-ervaring te verzinnen. Het trieste is dat iedere vrouw wel zo’n verhaal heeft. Het gaat dan niet alleen over verkrachti­ng, maar net zo goed over pikante opmerkinge­n of die hand in de rug alsof je zelf niet zou weten hoe je rechtdoor moet lopen.”

Dat ze zich op glad ijs begeeft met deze roman, beseft Van Driessche. “De zure reacties op de sociale media zullen beslist komen. Nee, ze zijn er al. Kijk maar op mijn Instagram. Fijn is het niet, maar ik kan daar tegen.” Wanneer we vragen of ze een reactie van Bart De Pauw verwacht, denkt Van Driessche na. “U bedoelt, stel dat hij een narcist is? Dan zou het me niet verwondere­n. Hoewel. Ik denk dat hij belangrijk­ere dingen aan zijn hoofd heeft. Maar ik hoop hard dat die vrouwen het gaan winnen. Ik gelóóf hen. Als dertien vrouwen samen naar buiten treden omdat ze in de shit zitten, dan doen ze dat niet voor hun plezier. Ik hoop dat er naar hen wordt geluisterd.”

Sylvia Van Driessche Auteur

“Ik hoop hard dat die vrouwen het gaan winnen van Bart De Pauw.”

 ?? FOTO FILIP VAN ROE ?? Sylvia Van Driessche.
FOTO FILIP VAN ROE Sylvia Van Driessche.
 ??  ?? Een hele lieve fuck you, Horizon, 270p
Een hele lieve fuck you, Horizon, 270p

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium