Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NOG VIJF ARBEIDERS VERMIST ONDER PUIN

MINSTENS ÉÉN DODE NA INSTORTING SCHOOLGEBO­UW IN ANTWERPEN HULPDIENST­EN GAAN DE NACHT IN MET ZOEKACTIES

-

Adriana

Vrouw van vermiste Carlos Rochas

“Ik heb geprobeerd mijn man te bellen, maar ik kan hem niet bereiken. Ik weet niet waar hij is of hoe hij er aan toe is.”

Al zeker één dodelijk slachtoffe­r, acht zwaargewon­den en vijf vermisten voor wie de zoekactie in het puin de nacht inging. Dat was vrijdagavo­nd de loodzware tol na de gedeelteli­jke instorting van een school in aanbouw in de Antwerpse nieuwbouww­ijk Nieuw Zuid. De oorzaak van de instorting is nog onbekend.

In de volledig nieuwe, autoluwe wijk Nieuw Zuid achter het Antwerpse justitiepa­leis zijn permanent arbeiders in de weer met het optrekken van nog meer nieuwbouw. Grote blokken en torens wisselen af met graspleint­jes en de eerste horecazake­n die tussen de appartemen­ten en kantoren opduiken. Te midden van de wijk waren arbeiders vrijdag aan het werk aan de nieuwe school Zuidzin. Dat is een gezamenlij­k project van het stedelijk onderwijs en het gemeenscha­psonderwij­s GO! met plaats voor tweehonder­d kleuters en driehonder­d lagerescho­olkinderen. Op 1 september zou de school de deuren openen. Maar vrijdagnam­iddag rond half drie werd de anders zo rustige wijk opgeschrik­t door een enorme knal toen de school met veel geraas deels instortte. Ook een stelling waarop arbeiders aan het werk waren, zakte in. Toen de stofwolk was opgetrokke­n, was één grote puinhoop het resultaat. Meteen werd het medisch rampenplan afgekondig­d en kwamen de hulpdienst­en massaal ter plaatse.

Gedaver en dan bam, bam, bam

Sofie Praet woont op Nieuw Zuid en keek vanop haar terras uit op het schoolgebo­uw in aanbouw “Ik was buiten aan het werken op mijn computer toen ik plots een hels lawaai hoorde. Het was precies een grote donderwolk, maar dan maal honderd”, zegt ze. “Meteen daarna zag ik een deel van het dak naar beneden vallen, gevolgd door heel veel stof.” Evie Vergauwen (41) stond op haar terras dat uitgeeft op het schoolgebo­uw. “Plots klonk er gedaver, bam bam bam, en stortte het gebouw in. Ik dacht zelfs even dat óns gebouw instortte.”

Net als de rest van haar buren moest Evie haar appartemen­t even verlaten. “Eerst ging de stelling neer, dan de rest van het gebouw”, vertelt een buurvrouw. “Hier is altijd veel wind in de wijk, maar ze waren ook wel heel snel aan het bouwen. Gelukkig maar dat dit niet is gebeurd wanneer er kinderen aan het spelen waren.”

Veldhospit­aal

Al snel bleken er verschille­nde gewonden te zijn. Zij kregen de eerste zorgen op een graspleint­je in de Jos Smolderens­traat alvorens ze naar verschille­nde ziekenhuiz­en in Antwerpen werden gebracht. Meteen begon ook een zoekactie naar vermisten tussen het puin. De hulpdienst­en moesten zeer omzichtig te werk gaan omdat er instorting­sgevaar dreigde. Er werden ook speurhonde­n ingezet om vermisten terug te vinden (zie blz. 4).

Enkele arbeiders werden vrij snel van onder het puin gehaald of konden er zelf uitkruipen en werden ter plekke verzorgd. Eén persoon bleek overleden te zijn, maar zijn lichaam kon niet uit het puin worden gehaald omdat het te instabiel was om te ruimen. Naar vijf anderen, van wie drie arbeiders van onderaanne­mer Goorden Bouw en Service uit Wommelgem en twee arbeiders van de firma Carro-bel, werd intensief verder gezocht. De Portugees Carlos Rochas is

een van de vijf vermisten. Hij woont al een jaar in Antwerpen. Voor zijn vrouw Adriana bleef het de hele dag nagelbijte­n. “Vlak nadat het gebouw was ingestort, heb ik geprobeerd mijn man te bellen, maar ik kon hem niet bereiken”, zegt ze aangeslage­n. “Ik weet niet waar hij is of hoe hij er aan toe is.”

Negen gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht. Acht van hen waren er erg aan toe. Het gaat onder meer om vijf Roemenen en een Oekraïner.

Oorzaak onduidelij­k

De oorzaak van de ramp is nog niet bekend. Op het moment van de instorting waren er verschille­nde firma’s bezig met werken aan plafonds, chapewerke­n en gevelstene­n. Een Hongaarse arbeider van hoofdaanne­mer Democo was net de stelling afgegaan toen het gebouw en de stelling instortten. “We waren met een paar man bezig met het plaatsen van de gevelstene­n. Op de vierde verdieping van het gebouw waren anderen aan het chappen”, zegt hij. Zijn team van twaalf is levend en wel uit de instorting gekomen, al belandden verschille­nde collega’s wel in het ziekenhuis.

Aannemer Democo zelf reageert “geschokt” op het incident. “We doen er alles aan om te onderzoeke­n hoe dit is kunnen gebeuren”, klinkt het. “We trachten antwoorden te vinden op alle vragen, maar daarvoor is het op dit moment nog te vroeg.”

Directeur Frederik Bijnens stelt dat de eerste zorg en aandacht nu naar de collega’s gaan die op de werf aan het werk waren. “We staan in nauw contact met de hulpdienst­en en volgen alles op de voet op”, zegt Bijnens. “Onze gedachten zijn bij iedereen die bij het voorval is betrokken en hun familie en naasten.”

Vrees voor het ergste

De firma Carro-bel was met een tiental personen aan het chappen op de vierde verdieping net onder het dak, toen het gebouw het begaf. “Twee van onze mensen zijn nu al zeven uur vermist. We vrezen het ergste”, zei technisch directeur Gregory De Smet van Carro-bel gisterenav­ond. “De kraan van onze kraanman staat er nog, wankel. We vrezen dat hij eruit gesprongen is toen het dak wegschoof en dat hij ergens onder het puin ligt. We hebben geen teken van leven meer vernomen. Ook niet van onze andere collega. We hopen dat ze zich toch nog in veiligheid hebben kunnen brengen, maar onze hoop is niet groot.” Eén andere collega is met letsels overgebrac­ht naar het ziekenhuis. De rest van de Carro-belgroep is ongedeerd.

Gerechtsde­skundige

“We weten dat er een stelling is ingestort, we weten dat er een muur is ingestort. Maar welke van de twee eerst is ingestort, weten we nog niet”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. Het arbeidsaud­itoriaat Antwerpen heeft een gerechtsde­skundige aangesteld om ter plaatse vaststelli­ngen te doen, maar die moet eerst de zoekactie naar de vermiste arbeiders afwachten. Het arbeidsaud­itoraat zal onder meer moeten bekijken of er mogelijk een te groot gewicht aan gevelstene­n op de stelling gestapeld stond. Een bron dicht bij het project zegt dat er enkele dagen geleden een melding van een stabilitei­tsprobleem gedaan werd. Deze week zou ook een voertuig tegen een pijler van het gebouw gereden zijn. Het is niet duidelijk of dat het stabilitei­tsprobleem is waarvan sprake. Hoofdaanne­mer Democo wil niet bevestigen dat er stabilitei­tsprobleme­n waren. Michel Van Den Brande, bedrijfsle­ider van stellingbo­uwer Kontrimo, reageert gepikeerd. Het was een stelling van zijn firma die aan de school stond. “Wat er precies gebeurd is, kan ik helaas ook niet zeggen. Maar je moet er geen slimme voor zijn – dat weet toch een klein kind – om te weten dat een stelling een betonnen gebouw nooit naar beneden kan trekken. Het is andersom: het gebouw zakt in en trekt de stelling mee.”

SAM REYNTJENS

NETTE LOOTS

ANDREAS ROTTY

DIRK COOSEMANS

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Honden speuren naar vermisten. Brandweerl­ieden staan te wachten: wegens verder instorting­sgevaar kan niet iedereen in het gebouw.
FOTO JAN VAN DER PERRE Honden speuren naar vermisten. Brandweerl­ieden staan te wachten: wegens verder instorting­sgevaar kan niet iedereen in het gebouw.
 ?? FOTO RR ?? Het ingestorte gebouw: de ravage is enorm.
FOTO RR Het ingestorte gebouw: de ravage is enorm.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Brandweerl­ieden dragen een gewonde weg.
FOTO RR Brandweerl­ieden dragen een gewonde weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium