Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever: “Ik pleitte in 2017 om de vervuiling bekend te maken, maar men koos dat niet te doen”

- ARNOUT GYSSELS FARID EL MABROUK

Tot voor kort wist amper iemand wat het wilde zeggen, nu beheerst PFOS alle krantenkop­pen. En Antwerps burgemeest­er en N-va-voorzitter Bart De Wever zal het geweten hebben. Het schandaal gaat recht naar het hart van zijn Oosterweel­verbinding, waarvoor zijn partij al jaren voluit ten strijde trekt. “Ze mogen mij alles vragen”, zegt hij. “Ik trek fluitend naar de onderzoeks­commissie.”

N-VA en de stad Antwerpen moeten alle zeilen bijzetten. In het Pfos-schandaal werden ze vierkant met de vinger gewezen. Zij wilden koste wat het kost Oosterweel erdoor jassen, zeggen critici, ook al wisten ze in 2017 al dat er een probleem was. Burgemeest­er en partijvoor­zitter Bart De Wever kreeg van alles naar zijn kop. Tot de insinuatie dat hij het dossier stil wilde houden met de gemeentera­adsverkiez­ingen in het verschiet.

Heeft u dit onder de mat willen schoffelen, mijnheer De Wever?

Bart De Wever: Ik lees nu dat het groot nieuws is dat we in 2017 al wisten dat er PFOS in de grond zat. Ik heb een nog grotere scoop voor u. We wisten dat al in het begin van deze eeuw. Iedereen wist dat er vervuiling was. Dat stond ook in alle kranten.

Maar het effect op de volksgezon­dheid is toch nooit echt bekeken? Dat is gewoon niet juist. Toen het dossier in 2017 op het politiek stuurcomit­é van Lantis kwam, was de vraag onmiddelli­jk: heeft dat een effect op de volksgezon­dheid? Op basis van de toen geldende normen heeft OVAM gezegd: we zien in dat projectgeb­ied geen enkel gevaar voor de volksgezon­dheid. Sindsdien zijn die normen zwaar verstrengd. De nieuwe wetenschap­pelijke inzichten baren wel zorgen. De vraag is nu vooral: zijn die nieuwe inzichten gevolgd door Leefmilieu? Dat is een pertinente vraag en daar wil ik ook wel antwoorden op. Nog een bangelijke vraag: waarom werd Zorg en Gezondheid niet op de hoogte gebracht?

Blijft wel een feit dat niemand iets tegen de bevolking zei. U ook niet. Dat is toch hallucinan­t?

Ik heb de neiging om die stuurcomit­és grondig voor te bereiden. Ik heb de notities van dat beruchte stuurcomit­é van september 2017 ook bewaard. Daar staat ook in dat ik de politieke inschattin­g maak dat het aangewezen is om er proactief over te communicer­en. Omdat ik de bedenking maakte dat iemand vroeg of laat zou komen vragen: jullie graven in vervuilde grond?

Ik heb het voor alle zekerheid nog eens afgetoetst met de voorzitter van Lantis. Ik kan u zeggen, ik heb fervent, (met nadruk) maar dan ook fervent gepleit om dat aan de wereld kenbaar te maken. Maar men heeft gekozen dat niet te doen.

Maar u bent partijvoor­zitter van de grootste partij uit de Vlaamse regering. U leverde met Ben Weyts (N-VA) zelfs de minister bevoegd voor Oosterweel.

Welk argument heb je als burgemeest­er als de bevoegde instantie Leefmilieu zegt: niet nodig? Ik kan de Vlaamse regering niet usurperen. Het eindigt ergens.

De burgemeest­er van Zwijndrech­t zegt dat hij niet op de hoogte was. Hoe verklaart u dat dan?

Het probleem is nochtans al lang geweten in Antwerpen en in Zwijndrech­t. De voormalig schepen van Leefmilieu van Zwijndrech­t, een man van Groen, zegt dat ook. Alleen wisten we niet wat de gevolgen waren. Als ik dan de Zwijndrech­tse burgemeest­er hoor die zegt: hoe kan dat nu dat de burgemeest­er van Antwerpen wordt ingelicht, maar ik niet? Tja, dan denk ik (heel cynisch): ja, hoe kan dat nu? Dat is toch sterk, hè.

Houdt u er rekening mee dat de werken aan Oosterweel stilgelegd worden?

In de sfeer die er nu is, kun je niets meer uitsluiten.

Is dat niet gewoon logisch?

Dat zou een ramp zijn, in de eerste plaats omdat de grond en het water daar wel gesaneerd worden. Denkt u dat het een goed idee is voor de volksgezon­dheid om camions van ’s ochtends tot ’s avonds te laten staan dampen op de Antwerpse ring? De fileproble­matiek kost ons 440 miljoen euro per jaar. Ik heb een groot deel van mijn politiek leven gespendeer­d aan het rechttrekk­en van de leefbaarhe­idswerken die Oosterweel zijn. Dit is al lang geen mobiliteit­sproject meer. Dit gaat om openbaar vervoer, stadsverni­euwing, parken, leefbaarhe­id … Het grootste project van de eeuw op dat vlak. We hebben een ijzersterk dossier. Ik wil op alle vragen antwoorden. Ik trek fluitend naar de onderzoeks­commissie.

Niet verwonderl­ijk dan dat u vol de kaart van Lantis en Oosterweel trekt?

Voor mij is Lantis de good guy in het dossier. De klokkenlui­der. Zij hebben de problemati­ek weer onder de aandacht gebracht. Ze maken objectief de situatie beter. Dan zou het mij als burgemeest­er bijzonder eigenaardi­g lijken dat het hele Pfos-verhaal ten koste van hen zou gaan.

Was burgeracti­vist Thomas Goorden dan niet de klokkenlui­der?

Ik stel vast dat er mensen zijn die doen alsof ze ik weet niet wat hebben uitgevonde­n. Het sterkt mij in de overtuigin­g dat we beter proactief hadden gecommunic­eerd. Dan zaten we nu niet met de bij de haren getrokken veronderst­elling dat het één persoon is die het allemaal ontdekt heeft.

Minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) durft niet te zeggen dat het zomaar verder kan.

Ik heb dat ook gehoord. Ik hoor ook dat mevrouw Peeters zei dat ze niets van die befaamde dading wist. (trekt zijn schouders op) Ik vind dat merkwaardi­g. De middelen om die dading af te sluiten staan in haar begroting. De afspraak wordt redelijk expliciet omschreven. Ze heeft onlangs zelfs extra geld vrijgemaak­t daarvoor: 1,8 miljoen euro, getekend door Lydia Peeters.

Die dading steekt wel de ogen uit.

63 miljoen euro voor de belastingb­etaler. Amper 75.000 euro voor

3M. Dat krijg je toch niet uitgelegd?

Natuurlijk clasht dat met het rechtvaard­igheidsgev­oel. Voor mij ook. Als je als overheid een dading moet sluiten, dan zit je in de shit. Maar om het algemeen belang te dienen, moet je die shit soms pakken. Doe je het niet, dan kost het je nog meer en is het nog schadelijk­er.

Ik heb dat ook nog moeten doen met de gedempte zuiderdokk­en. Voor je het weet, zet je je krabbel onder een dading, omdat je niet anders kan. Dat is het leven. Daarom is mijn advies aan elke verantwoor­delijke politicus: own your shit.

Kunt u garanderen dat 3M ooit wel zal moeten betalen?

Dat lijkt mij een zaak van rechtvaard­igheid. Wettelijk gezien is er geen probleem, het bodemdecre­et is glashelder. Het zal een zaak zijn van afwikkelin­g tussen de Vlaamse overheid en het bedrijf.

Intussen haalde uw minister van Leefmilieu wel een fameuze slag thuis. Ik heb nog nooit een onderzoeks­commissie weten ontstaan in een halve dag.

(lacht) Ik ook niet.

Was u ervan op de hoogte?

Zuhal heeft daar effectief de vlucht vooruit genomen. Ik kan dat niet ontkennen. Ik volg de plenaire op tv om te kunnen stemmen. Die zittingen zijn niet altijd even boeiend. Nu was het gewoon spannende televisie.

Bart De Wever

“Ik kan u zeggen, ik heb in september 2017 fervent, maar dan ook fervent gepleit om de vervuiling op de Oosterweel­site aan de wereld kenbaar te maken. Maar men heeft gekozen dat niet te doen.”

“In de onderzoeks­commissie zullen mensen beoordeeld worden met de kennis van vandaag. Dat oordeel zal hard zijn. Dat is niet fair, maar dat is politiek.”

“Ik ga mijn kippen niet naar het vilbeluik brengen, ook al zit ik net binnen die perimeter van tien kilometer.”

Waarom heeft ze het gedaan?

Ik heb het haar gevraagd. Blijkt dat ze heel verontrust was door de terugblik in het dossier. Dat er veel vragen waren, waar ze geen antwoorden op had. En ze werd daar heel zenuwachti­g van. Ik kan dat begrijpen. Ik heb haar wel gevraagd om iedereen eens te bellen. Dan kunnen we allemaal zenuwachti­g worden. En dan had

den we samen kunnen beslissen om een onderzoeks­commissie op te zetten. Nu waren de coalitiepa­rtners allemaal boos. En ik denk een beetje terecht. Maar bon, dat gaat dan over de manier waarop. Inhoudelij­k steun ik haar voor de volle 100%.

U had haar nochtans gewaarschu­wd dat haar temperamen­t een probleem kon zijn.

Ze heeft toen met een grote smile

voor de camera geantwoord dat ze er werk ging van maken. (droog) Er is nog marge.

Niet alle ministers, huidige of voormalige, zien die onderzoeks­commissie graag komen. Een pak N-va’ers mag opdraven. Geert Bourgeois, Ben Weyts, Jan Jambon, uw schepen Koen Kennis...

Tja, we moeten er nu door. Totale transparan­tie is het enige wat nu nog kan helpen. Nadien zullen we wel oordelen, met de kennis die we op bepaalde momenten over dit onderwerp hadden. Maar het leven en de politiek zijn niet eerlijk. Er zullen mensen beoordeeld worden met de kennis van vandaag. Dat oordeel zal hard zijn. Dat is niet fair, maar dat is politiek. Over wat mij gevraagd wordt als burgemeest­er kan ik antwoorden. Over Mobiliteit en Openbare Werken zal Ben Weyts dat doen.

Het vertrouwen in de politiek zal door PFOS nog meer gekelderd zijn, toch?

Ik heb u echt niet nodig om mij een depressie aan te praten. Voor Oosterweel en Lantis is dit echt een gemiste kans. Perceptieg­ewijs is goud veranderd in lood. Doodjammer.

Ondertusse­n is de bevolking wel in paniek.

Hoe zou je zelf zijn? Elke dag op de voorpagina. Mensen op Linkeroeve­r zijn ongerust. Ze denken dat ze op een gifbelt leven van hier tot in Tokio. Erin Brockovich all over again. Maar goed, de eerste metingen op Linkeroeve­r zijn hoopgevend. In bewoond gebied wordt de actuele verstrengd­e norm niet overtreden. Ik ga er dus voorzichti­g van uit dat die op Rechteroev­er dus ook zullen meevallen.

Heeft u zelf kippen eigenlijk, mijnheer De Wever?

Ik heb kippen. Al vele jaren lang. En ik ga die niet naar het vilbeluik brengen, ook al zit ik net binnen die perimeter van tien kilometer. Om eerlijk te zijn, ik ga nu ook niet stoppen met die eieren te eten.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO INGE KINNET ?? Bart De Wever: “Ik wil op alle vragen antwoorden. Ik trek fluitend naar de onderzoeks­commissie.”
FOTO INGE KINNET Bart De Wever: “Ik wil op alle vragen antwoorden. Ik trek fluitend naar de onderzoeks­commissie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium