Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kunnen onze bewoners weer perspectie­ven bieden”

-

“Dat de rust nu helemaal is weergekeer­d, is een groot woord, maar we zijn enorm blij en opgelucht dat er nu toch goede vooruitzic­hten zijn”, zegt Lies Cannaerts, medewerkst­er in woonzorghu­is Ten Kerselaere in Heist-op-den-berg.

De bewoners die in groep naar de matchen van de Rode Duivels kunnen kijken, vrijwillig­ers die zich aanbieden om opnieuw mee leven in de brouwerij te brengen: het optimisme in Ten Kerselaere heeft na meer dan een jaar miserie de bovenhand genomen.

“Zomaar onze deuren opengooien kunnen we nog niet. Er heersen nog altijd wel wat beperkinge­n en het is nog oppassen voor de varianten, maar we kunnen toch al opnieuw wat zaken organisere­n voor onze bewoners, de cafetaria is weer open, er is meer bezoek mogelijk, … Onze bewoners die perspectie­ven kunnen bieden doet enorm veel deugd.”

“Het is nog altijd wel goed nadenken en afwegen hoe we omgaan met de beperkinge­n die er nog zijn en soms moeten we toch ook nog terugkomen op beslissing­en. Het is steeds zoeken naar dat evenwicht, dat zorgt voor een mengeling van emoties.” “Het is dan ook nog steeds hard werken. Voordien was er adrenaline om die periode door te komen, maar nu voel je dat de medewerker­s echt wel vermoeid zijn. We proberen dan ook om zo veel mogelijk iedereen hun vakantie te laten plannen zoals ze gewoon zijn. En de directie zorgt op tijd en stond voor een verwenmome­ntje voor de medewerker­s. Dat zit in kleine dingen, zoals een broodjesma­altijd in plaats van weer eens een vergaderin­g. Die momenten helpen om toch even stoom af te laten.”

Kleine gebaren

“Het zijn al die kleine gebaren van waardering samen die ons er mee door hebben geholpen en die dat nog steeds doen. Het is ook fijn dat die waardering vanuit verschille­nde hoeken komt: de familie van onze bewoners, de buurt, de medewerker­s onder elkaar, de directie, een kleine financiële tegemoetko­ming van de overheid, … Zoals die keren dat er plots enkele schotels koude pasta voor de deur stonden, een grote doos pralines, kinderen die tekeningen in de bomen hadden gehangen, ...”

Het is ook opvallend hoeveel vrijwillig­ers zich nu aandienen. Het was altijd heel hard zoeken, nu krijgen we plots verschille­nde aanmelding­en. “Nu er weer meer kan, hebben jullie zeker helpende handen nodig, hier zijn we voor jullie, klinkt het. Dat is enorm fijn om vast te stellen.”

 ?? FOTO RR ?? Lies Cannaerts supportert samen met bewoners Ivo en Gilbert voor de Rode Duivels.
FOTO RR Lies Cannaerts supportert samen met bewoners Ivo en Gilbert voor de Rode Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium