Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tomorrowla­nd moet mogelijk zijn

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

Vandaag zitten ministers Bart Somers (Open Vld), Jan Jambon (N-VA) en Annelies Verlinden (CD&V) samen met de burgemeest­ers van Boom en Rumst. Ze willen bekijken of Tomorrowla­nd eind augustus en begin september alsnog kan doorgaan. De burgemeest­ers lieten vorige week weten dat ze geen vergunning voor het dancefesti­val willen geven, onder meer omdat de politie niet elke festivalga­nger kan controlere­n en omdat de coronasitu­atie nog heel penibel is. Over het eerste deel van hun argumentat­ie hebben de burgemeest­ers overschot van gelijk. Het is niet realistisc­h om van een lokale politie te verwachten dat ze het coronacert­ificaat of de negatieve coronatest van 65.000 bezoekers per dag gaan controlere­n. Maar laat ons ervan uit gaan dat de ministers nog een oplossing vinden voor dit probleem, bijvoorbee­ld door het wettelijk mogelijk te maken om de controles door een privéfirma te laten doen. De andere bezorgdhei­d van burgemeest­ers Jeroen Baert en Jurgen Callaerts (beiden N-VA) gaat over het feit dat corona op het einde van deze zomer wellicht nog niet weg zal zijn. Dat is plausibel, maar het roept ook een andere vraag op: als iedere bezoeker minstens twee weken volledig gevaccinee­rd is of een zeer recente negatieve coronatest kan voorleggen, is het dan nog rechtvaard­ig om een festival te verbieden? Het voelt niet goed aan om daar ja op te antwoorden.

Zeker niet omdat er hoopgevend­e cijfers zijn. Op het Eurovisies­ongfestiva­l in Nederland moest het publiek vorige maand een negatieve coronatest afleggen voor het binnen mocht. Van de 29.875 mensen die het evenement in de zaal hebben bijgewoond, hebben er 48 vijf dagen na het evenement positief getest op corona. Dat lijkt niet veel, zeker niet omdat die 48 mensen hun besmetting misschien ergens anders hebben opgelopen.

Virologen maken zich wel terecht zorgen over de deltavaria­nt van het virus, die bijvoorbee­ld in het Verenigd Koninkrijk in opmars is. Het aantal coronapati­ënten in Britse ziekenhuiz­en is in twee weken tijd wel gestegen van 782 naar 1.170. Maar midden januari lagen nog 34.336 coronapati­ënten in de Britse ziekenhuiz­en. Dat is een heel groot verschil. Er lijkt dus nog geen reden voor pessimisme. Het is volkomen gerechtvaa­rdigd om een beetje voorzichti­g te blijven. Maar de rationele argumenten om het festival niet te laten doorgaan, lijken nog niet overtuigen­d genoeg. Met een strikte toegangsco­ntrole, ook voor niet-Europeanen die onomstotel­ijk bewijzen dat ze gevaccinee­rd of getest zijn, moet feesten in Boom eind augustus weer mogelijk worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium