Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nipt ontsnapt aan een ramp

Schooldire­ctrices brachten vrijdagnam­iddag nog werfbezoek aan toekomstig­e werkplek

- SYLVIA MARIËN

De directeurs van de scholen die in september in Kuub op het Nieuw Zuid in Antwerpen zouden huizen, waren even voor de instorting nog op werfbezoek, samen met enkele medewerker­s en twee architecte­n. “Op de vraag of het gebouw klaar was voor oplevering was het antwoord ja. We bekeken al hoe we de ruimtes zouden inrichten en waar de piano zou komen. Blij verlieten we via de stelling de bouw”, zegt K’do-directeur Tine Embrechts. “Tot we telefoon kregen van omwonende ouders.”

“Ik denk dat het allemaal nog niet bij mij is doorgedron­gen”, zegt Tine Embrechts, directeur van K’do, een school van het GO!-onderwijsn­et met muzisch-creatief profiel en 220 leerlingen. Die zit nu in de Schilderss­traat in de Antwerpse wijk het Zuid. “Maar veel is al ingepakt” voor de verhuizing naar Kuub, het gebouw op Nieuw Zuid dat vrijdag deels instortte.

Daar zou K’do nauw samenwerke­n met het stedelijk onderwijs dat er in september een nieuwe school zou oprichten: Zuidzin. Te beginnen met een groep kleuters en een eerste en tweede leerjaar, een dertigtal kinderen in totaal.

“We zouden ruimtes en een speelplaat­s delen, onze kinderen zouden samen op uitstap kunnen en ons schoolfees­t zou meteen een wijkfeest worden. Op Nieuw Zuid zouden we samen echt leven in de brouwerij brengen. Drie jaar hebben we naar dit project toegewerkt.”

Vrijdagmid­dag was er een finaal werfbezoek van de twee directeurs, de projectlei­ders, enkele medewerker­s en twee architecte­n van het Stedelijk Onderwijs en het GO!-onderwijs. “We moesten een antwoord geven op de vraag of het gebouw klaar genoeg was voor de geplande oplevering op 7 juli, en dat was volmondig ja”, zegt Tine Embrechts.

“De ruimtes voor de kinderen waren zo goed als af, op een aantal kleinere werken na – een leuning, plinten, dat soort zaken.

Nieuwe meubels waren besteld, we deden nog een paar opmetingen, bekeken kleurstale­n. We zagen de inrichting voor ons, we bekeken al waar de piano zou komen te staan.”

“Het zag er allemaal heel goed uit. De sporthal op de bovenste verdieping, daar was wel nog werk aan, de groene speelplaat­s was nu nog een werfzone maar zou in het najaar worden afgewerkt – niks onoverkome­lijk. Het ging allemaal goed vooruit, het was de laatste rechte lijn. Ik zag zeker honderd mensen aan het werk, ik werd daar echt blij van. Samen gingen we via de stelling naar beneden omdat er binnen schilderwe­rken aan de gang waren.”

“Wat nu?” Kort na de middag was Embrechts terug

in de oude school. Opeens kreeg ze telefoon van een ouder van een van de kinderen die op Nieuw Zuid woont: de school was ingestort. “Ik dacht nog: het zal wel een stelling zijn, toch de school niet? Maar er kwam nog telefoon, en toen werd het duidelijk dat het wel degelijk ernstig was”, zegt Embrechts.

“Die beelden die ik zag, een gigantisch­e stofwolk – het deed mij denken aan de instorting van de brug bij Genua

(de Italiaanse Ponte Morandi stortte in augustus 2018 in, red.),

of zelfs 9/11. Maar hier in België? Dat geloof je toch bijna niet?”

“Mijn eerste idee was: oef, ik leef nog, wé leven nog. En dan druppelt het binnen: wat met de kinderen, wat met de school? Wat als dit in september was gebeurd…?”

“Ik krijg nu volop berichtjes van ouders om ons sterkte te wensen, en succes met hoe het nu verder moet. Dat zullen we na het weekend beginnen plannen. Evident zal het niet zijn, ons gebouw staat te koop. Is er kans op een heropbouw op Nieuw Zuid? Dan zijn we weer een paar jaar verder.”

“We denken nu in de eerste plaats aan de slachtoffe­rs. Maar met het gebouw is ook een droom ingestort, dat besef moet nog komen.”

Crisisteam

Voor de leerlingen zal er maandag op K’do een CLB-crisisteam aanwezig zijn om hen te ondersteun­en in hun vragen en zorgen. De scholen zullen dan ook samenzitte­n in een crisisover­leg met de stad om voor september “indien mogelijk een gemeenscha­ppelijke” oplossing te zoeken.

 ?? FOTO RR ?? Tine Embrechts (links) van basisschoo­l K’do, en Ingrid Vanhecke van Zuidzin, vrijdag even voor de ramp. Tot vorig schooljaar was Vanhecke directeur van De Vlinderboo­m, in het Te Boelaarpar­k in Borgerhout.
FOTO RR Tine Embrechts (links) van basisschoo­l K’do, en Ingrid Vanhecke van Zuidzin, vrijdag even voor de ramp. Tot vorig schooljaar was Vanhecke directeur van De Vlinderboo­m, in het Te Boelaarpar­k in Borgerhout.
 ?? FOTO COMPAGNIE-O ?? Een impressie van de binnenkant van het gebouw. De directrice­s waren al bezig met het inrichten van de ruimtes.
FOTO COMPAGNIE-O Een impressie van de binnenkant van het gebouw. De directrice­s waren al bezig met het inrichten van de ruimtes.
 ?? FOTO'S COMPAGNIE-O, BELGA ?? Zo zou de turnzaal er gaan uitzien. Die bevond zich onder de ingestorte sporthal.
FOTO'S COMPAGNIE-O, BELGA Zo zou de turnzaal er gaan uitzien. Die bevond zich onder de ingestorte sporthal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium