Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zijn er ankerpunte­n voortijdig weggehaald?”

Bouwkundig ingenieur Pieter De Bleser

- SYLVIA MARIËN

Hoe kan een nieuwbouw in aanbouw zomaar instorten? Wat kunnen hier de oorzaken zijn? We vragen het aan bouwkundig ingenieur Pieter De Bleser van studiebure­au Overzicht in Antwerpen.

“Overzicht is – gelukkig – niet betrokken bij de bouw van Kuub op Nieuw Zuid, maar ik ken het gebouw omdat ik er vaak passeer”, zegt Pieter De Bleser. “Onlangs ben ik er nog gestopt om een foto te maken, omdat ik zodanig onder de indruk was van de constructi­e. Ik heb mij toen de bedenking gemaakt: hoe kan dit gebouw stabiel zijn – onze corebusine­ss. Niet in de zin van: oei, dit kan misgaan. Wel: wauw, dit kan… Want het is niet omdat je je vragen stelt bij de stabilitei­t van een gebouw dat het niet stabiel is. Denk aan de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld

(828 meter zelf, red.),

is de constructi­e

of de Gateway Arch in het Amerikaans­e St. Louis

(een 192 meter hoge boog met observatie­dek bovenin, red.).”

Berekening­sfout?

“Bij Kuub vroeg ik mij vooral af hoe het overhellen­de deel met zo weinig ondersteun­ingspunten recht kon blijven. Op het eerste gezicht is een lange kolom van beneden naar boven die erg slank is een belangrijk steunpunt – en daar zou nog een trappencon­structie rond komen. Maar ik weet ook dat mogelijke overbelast­ing ruim wordt meegenomen in

Pieter De Bleser

Expert stabilitei­t

“Zonder met een beschuldig­ende vinger te wijzen, acht ik het plausibele­r dat er in de uitvoering iets is misgegaan, mogelijk in de fasering van de werken.”

de calculatie­s vooraf, dus dat er een berekening­sfout zou zijn gebeurd, dat lijkt me wel heel onwaarschi­jnlijk. Er zijn architecte­nbureaus die eigen mensen in dienst hebben die op de structuur werken, maar vaak, en zeker met zulke grote projecten, wordt er met gespeciali­seerde bureaus zoals het onze gewerkt.”

“Zonder met een beschuldig­ende vinger te wijzen, acht ik het plausibele­r dat er in de uitvoering iets is misgegaan, mogelijk in de fasering van de werken”, zegt De Bleser. “Zijn er bepaalde ankerpunte­n die voor de stabilitei­t moeten zorgen voortijdig weggehaald? In het nieuws hoorde ik een getuigenis die in die richting ging – er zouden pas enkele schoren zijn verwijderd. Voor het stutten van beton wordt normaliter 28 dagen gerekend.

(stutten, red.)

Waren die zekeringsp­unten hier niet in orde? Het zou een verklaring kunnen zijn.”

Kritiek

Een veelgehoor­de kritiek nu luidt: het moest zeker weer zo goedkoop mogelijk zijn? “Ja, en het ís ook best zo goedkoop mogelijk, want men is met belastingg­eld bezig. Maar waar in ons land gelukkig níét op wordt bespaard, is veiligheid. Die ervaring heb ik elke dag. Waar die wél in het gedrang kan komen, is bij verbouwing­en aan particulie­re woningen waar géén ingenieur aan te pas komt. Zeg nooit nooit, maar de kans dat er op veiligheid en stabilitei­t is bespaard bij een project als Kuub is wel heel erg klein. Minstens één keer per week is daar ook controle op.”

Portugezen

Het zullen wel goedkope werkkracht­en uit het buitenland zijn geweest – ook een breed klinkende kritiek. “De realiteit is dat op bouwwerven vandaag 80 tot 90% van de werkkracht­en uit het buitenland komt. De reden daarvoor is dat er op onze eigen arbeidsmar­kt onvoldoend­e aanbod is.

Velen komen uit Oost-Europa, maar de laatste jaren zijn het steeds vaker Portugezen, en de ervaring van de bouwfirma’s is dat het vaak heel goede vakmannen zijn die bereid zijn dit soort werk te doen. De communicat­ie gebeurt vaak ook vlotter dan met Oost-Europeanen, omdat Portugezen meer Frans of Engels spreken. De werf- en projectlei­ders zelf zijn meestal wel Belgische ingenieurs. Overigens voor staal en beton gelden er Eurocodes waarmee alle Europese studiebure­aus en aannemers vertrouwd moeten zijn.”

En wat nu? “Eerst zal het gebouw veilig worden gestut, waarna de verzekerin­gsexperts – ook ingenieurs – van alle betrokken partijen hun werk zullen doen om de oorzaak te achterhale­n. Alle partijen hebben een tienjarige aansprakel­ijkheid. Gaat het om ontwerpfou­ten of uitvoering­sfouten, dat zal men moeten uitzoeken. Het kan ook een combinatie zijn van beide, vaak een samenloop van omstandigh­eden. Met andere woorden: dit kan nog maanden zo niet jaren aanslepen.”

Zo lang als nodig zal het schoolgebo­uw er dus zo gehavend bij blijven liggen, als smet op de buurt. “Dit straalt af op heel de wijk. Logischerw­ijs wordt het dus helemaal afgebroken.” Dat gaf Antwerps burgemeest­er Bart De Wever zaterdag ook al te kennen.

 ??  ?? Pieter De Bleser reed onlangs nog voorbij het gebouw en is toen gestopt om deze foto te maken. “Ik heb mij de bedenking gemaakt: hoe kan dit gebouw stabiel zijn – onze corebusine­ss.”
Pieter De Bleser reed onlangs nog voorbij het gebouw en is toen gestopt om deze foto te maken. “Ik heb mij de bedenking gemaakt: hoe kan dit gebouw stabiel zijn – onze corebusine­ss.”
 ?? FOTO JVDP, RR FOTO BELGA ?? Pieter De Bleser is gespeciali­seerd in stabilitei­t.
FOTO JVDP, RR FOTO BELGA Pieter De Bleser is gespeciali­seerd in stabilitei­t.
 ?? FOTO COMPAGNIE O ?? Zo zou het afgewerkte gebouw eruitzien, met de lange, slanke kolom waar een trappencon­structie rond wervelt.
FOTO COMPAGNIE O Zo zou het afgewerkte gebouw eruitzien, met de lange, slanke kolom waar een trappencon­structie rond wervelt.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De bovenste verdieping, de sporthal, stortte in. “Een lange, slanke kolom van beneden naar boven was een belangrijk steunpunt.”
FOTO JAN VAN DER PERRE De bovenste verdieping, de sporthal, stortte in. “Een lange, slanke kolom van beneden naar boven was een belangrijk steunpunt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium