Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zijn beweringen zijn een burgemeest­er van Antwerpen onwaardig”

Zwijndrech­tse burgemeest­er André Van de Vyver (Groen) is boos op Bart De Wever

- CHRISTOF WILLOCX

André Van de Vyver

Burgemeest­er Zwijndrech­t

“Dit is typisch voor Bart De Wever: het zijn altijd de anderen die iets verkeerds hebben gedaan. Wij zijn jarenlang niet geïnformee­rd over de aanwezighe­id van PFOS in de toplaag van de bodem.”

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zegt dat het gemeentebe­stuur van Zwijndrech­t al jaren op de hoogte is van de PFOS-vervuiling op Linkeroeve­r. André Van de Vyver (Groen), burgemeest­er van Zwijndrech­t, vindt de uitspraken van De Wever “een regelrecht­e schande”.

Rond de site van het bedrijf 3M in Zwijndrech­t zijn hoge concentrat­ies van de chemische stof PFOS gemeten, waardoor het Agentschap Zorg en Gezondheid buurtbewon­ers sinds vorige week onder meer adviseert om geen eieren van eigen kippen te eten. De gemeente Zwijndrech­t heeft altijd beweerd dat ze nooit op de hoogte is gesteld van de aanwezighe­id van PFOS in de bodem. Maar in het televisiep­rogramma De Zevende Dag trok Bart De Wever scherp van leer tegen die houding.

“In 2006 werd een bodemsaner­ingstrajec­t gestart op de site van 3M. De gemeente Zwijndrech­t moet daar advies over geven, en heeft toen een volledige stand van zaken over PFOS gekregen”, zegt Bart De Wever. “In 2012 werd een doctoraats­studie over PFOS in eieren overgemaak­t aan de groene partij in Zwijndrech­t. Die studie werd verticaal geklasseer­d.”

“Het zijn altijd de anderen”

“In 2017 was er een bouwaanvra­ag om PFOS uit het water te zuiveren”, zegt De Wever. “Zwijndrech­t heeft daar toen een positief advies over gegeven. Het woord PFOS staat 56 keer in die aanvraag. Bovendien heeft het schepencol­lege van Zwijndrech­t toen ook een werfbezoek aan Lantis gebracht, met als titel ‘werfbezoek PFOS’. En dan komt de schepen van Leefmilieu in Zwijndrech­t (die schepen is sinds

2019, red.) nu zeggen dat hij van een actievoerd­er heeft gehoord dat er PFOS in de bodem zou kunnen zitten, en dat hij dat nooit heeft geweten.

De Zwijndrech­tse burgemeest­er André Van de Vyver is niet te spreken over de uitspraken van De Wever. “Deze beweringen zijn een regelrecht­e schande, en een burgemeest­er van Antwerpen onwaardig”, zegt Van de Vyver. “Dit is typisch voor Bart De Wever: het zijn altijd de anderen die iets verkeerds hebben gedaan. Wij zijn jarenlang niet geïnformee­rd over de aanwezighe­id van PFOS in de toplaag van de bodem.”

Bijkomende voorwaarde­n

Heeft Van de Vyver in 2017 dan geen werfbezoek over PFOS gebracht, zoals De Wever beweert? “Neen, daar kan ik mij niets van herinneren”, zegt Van de Vyver. “Ook de uitspraak over de bouwaanvra­ag waarover wij positief advies hebben gegeven, is een verdraaiin­g van de feiten. Het is om te beginnen niet de gemeente die een bouwvergun­ning geeft. Dat is een bevoegdhei­d van de Vlaamse regering. En wij hebben niet zomaar een positief advies gegeven. Wij hebben bijkomende voorwaarde­n gesteld, zoals het in kaart brengen van het verontrein­igde grondwater en onderzoek naar mogelijke verspreidi­ngen buiten de werfzone. De Vlaamse regering heeft die voorwaarde­n toen niet meegenomen in de vergunning. Dat is voor ons onbegrijpe­lijk”, zegt Van de Vyver.

“En de doctoraats­studie waar De Wever naar verwijst, is een mail die in 2012 werd gestuurd naar mijn voorganger Willy Minnebo”, gaat de Zwijndrech­tse burgemeest­er verder. “Daar is achteraf niets mee gebeurd. Ik ga daar verder niets meer over zeggen (Willy Minnebo overleed in 2012, red.).”

Eens met Bart De Wever

André Van de Vyver is het ten gronde wel eens met Bart De Wever. “Hij zegt dat politici van instanties zoals de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM) jarenlang te horen kregen dat PFOS niet gevaarlijk was voor de volksgezon­dheid”, zegt Van de Vyver. “Dat klopt, maar die verdedigin­g geldt blijkbaar alleen voor zijn partij, en niet voor de anderen. De Wever werkt met twee maten en twee gewichten.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ?? Nadat er hoge concentrat­ies van de chemische stof PFOS werden gemeten bij de 3M fabriek in Zwijndrech­t, wil Vlaams minister van Omgeving Demir nu risicogebi­eden in heel Vlaanderen onderzoeke­n.
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS Nadat er hoge concentrat­ies van de chemische stof PFOS werden gemeten bij de 3M fabriek in Zwijndrech­t, wil Vlaams minister van Omgeving Demir nu risicogebi­eden in heel Vlaanderen onderzoeke­n.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Bart De Wever legde de schuld voor de PFOS-affaire bij het gemeentebe­stuur van Zwijndrech­t, maar de huidige burgemeest­er van Zwijndrech­t is daar niet over te spreken.
FOTO ISOPIX Bart De Wever legde de schuld voor de PFOS-affaire bij het gemeentebe­stuur van Zwijndrech­t, maar de huidige burgemeest­er van Zwijndrech­t is daar niet over te spreken.
 ?? FOTO JDL ??
FOTO JDL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium