Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben een gemakkelij­ke prooi”

Joke Schauvlieg­e reageert voor het eerst op PFOS-verontrein­iging na insinuatie­s van OVAM-topvrouw

- HANNES HEYNDERICK­X

Joke Schauvlieg­e (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu in 2017, reageert voor het eerst uitvoerig op het PFOS-dossier. Ze kon eigenlijk niet anders, want gisteren wierp OVAM-topvrouw Henny De Baets op tafel dat er “door een ministerië­le beslissing” niet over de vervuiling gecommunic­eerd mocht worden. “Iedereen kiest mij als zondebok, omdat ik in een recent verleden al eens ontslag heb moeten nemen.”

Henny De Baets, topvrouw van de Openbare Vlaamse Afvalmaats­chappij (OVAM), zegt in een persmedede­ling dat er over de PFOSvervui­ling niet gecommunic­eerd mocht worden door “een ministerie­le beslissing”. Hebt u alle communicat­ie tegengehou­den?

“Neen. Er wordt vandaag een kwalijke framing over het dossier gemaakt die niet strookt met de werkelijkh­eid. OVAM noemt mij niet eens bij naam in hun perstekst. Er werd in het hele dossier trouwens geen enkele beslissing genomen door één individuel­e minister. Het was het politiek stuurcomit­é (voor de Oosterweel­werken, red.) dat in consensus besliste, omdat dit zo’n belangrijk dossier was voor de Vlaamse regering.

Volgens N-VA-bronnen hebt u op een vergaderin­g geproteste­erd tegen proactieve communicat­ie naar bewoners over de vervuiling in hun leefomgevi­ng. Bart De Wever pleitte er naar eigen zeggen voor om wél te communicer­en. Klopt dat?

“Ik vind het hallucinan­t dat het geframed wordt alsof ik een beslissing heb tegengehou­den, dat klopt niet. N-VA is in dat politiek stuurcomit­é trouwens heel sterk vertegenwo­ordigd. Als Bart De Wever (N-VA-burgemeest­er van Antwerpen, red.) echt had willen communicer­en, denk je dan dat ik hem zou kunnen tegenhoude­n?”

Heeft u zelf ooit overwogen om te communicer­en over het dossier?

“OVAM stelde toentertij­d vast dat die PFOS-waarden onder de geldende norm zaten. Daar zijn wij ook allemaal op afgegaan. Als je dat met de bril van vandaag bekijkt, klinkt dat natuurlijk heel anders.”

Nochtans was er in 2017 ook al een rapport van toxicoloog Jan Tytgat, die de overheden aanraadde om straffe maatregele­n te nemen. Kinderen mochten eigenlijk zelfs niet meer in de zandbak spelen.

“Die studie was besteld door

Lantis (de beheerder van de Oosterweel­werken, red.). Het is mij op dit moment ook niet duidelijk wat er met die aanbevelin­gen is gebeurd.”

Het rapport is wel op het bureau van het politiek stuurcomit­é gekomen, waar u of uw vertegenwo­ordiger aanwezig was. Waarom is het Agentschap Zorg en Gezondheid niet op de hoogte gebracht?

“Volgens de info waarover ik beschik, zaten zij ook altijd mee in de communicat­ie over de vergaderin­gen over de bodemvervu­iling.” Waarom is er dan niet gecommunic­eerd?

“Nogmaals: alle beslissing­en zijn in het stuurcomit­é genomen in consensus. Ik heb het gevoel dat ik soms als bliksemafl­eiding gebruikt word.”

Bliksemafl­eiding voor wat?

“Dadingen (die tussen Lantis en 3M, het vervuilend­e bedrijf, red.) en andere zaken. Er zijn veel betrokkene­n die diverse belangen hebben in dit complexe dossier.”

In welke mate heeft angst om de Oosterweel­werken stil te moeten leggen geleid tot radiostilt­e over de vervuiling?

“Oosterweel was en is heel belangrijk voor de ontsluitin­g van Antwerpen. Iedereen wil die werken realiseren. Als bevoegd minister primeerde voor mij het leefmilieu in de omgeving.”

Nochtans spreekt OVAM, waar u verantwoor­delijk voor bent, over een “ministerië­le beslissing”. “Nogmaals: zij noemen mij niet bij naam in hun persmedede­ling en alle beslissing­en werden genomen door het politiek stuurcomit­é.” Heeft u over de PFOS-vervuiling ooit één beslissing genomen? “Nooit op individuel­e basis.” Waarom staan de schijnwerp­ers dan terug op u gericht?

“Ik ben een heel gemakkelij­ke prooi op dit moment. Ik heb het gevoel dat sommigen mij als zondebok kiezen, omdat ik in een recent verleden al eens ontslag heb moeten nemen en dus niet meer in functie ben. Mij daar tegen verweren is sowieso moeilijk: ik heb niet eens toegang tot alle documenten.”

Gaat u dan met knikkende knieën naar de onderzoeks­commissie van het Vlaams Parlement?

“Integendee­l. Ik ga met veel overtuigin­g. Dan kan ik eindelijk op basis van alle elementen in het dossier getuigen en niet op basis van fragmentai­re lekken. Daar heeft iedereen recht op. Nu staat alles in de gazetten en zit iedereen van alles rond te strooien. Ik hoop dat die onderzoeks­commissie er snel komt. Dan kunnen die insinuatie­s stoppen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ex-minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e.
FOTO BELGA Ex-minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium