Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Testcentru­m voor vakantiega­ngers opent aan UZA

- www.uza.be/traveltest SYLVIA MARIËN

Vandaag opent het UZ Antwerpen in Edegem een Covid-testcentru­m voor vakantiega­ngers. Ook in het triagecent­rum van Geel kunnen reizigers zich voor afreis laten testen, net als in Antwerpen-Centraal, mobiel op aanvraag, en in het testdorp in Wilrijk. “We weten niet echt wat te verwachten, maar rekenen voorlopig op drie- tot zeshonderd tests per dag in het UZA alleen al.”

Michaël Vanmechele­n vervelde in deze coronacris­is van operatiekw­artier-manager naar coördinato­r van het UZA-Covid-testbeleid. “Hier aan het UZA is er vandaag nog een drive-in testpunt actief van de Huisartsen AntwerpenZ­uid, er is twee keer per dag twee uur een pre-opname-testcentru­m open, en vanaf vandaag komt daar ook een testcentru­m voor vakantiega­ngers bij”, zegt hij. Dat zit in de containers tussen de hoofdingan­g van het UZA en de inkom van de spoedgeval­lendienst. Wie op reis gaat, informeert zich vooraf over de regels ter plaatse, en maakt dan – op tijd – een afspraak voor een test.

Zomer in zicht

“Deze week zitten we nog op een capaciteit van 50%, maar vanaf dat de zomervakan­tie begint, zijn we hier klaar voor driehonder­d tot vierhonder­d tests per dag”, zegt Vanmechele­n. “In het weekend kunnen we er een tweehonder­dtal per dag doen, en op donderdag voorzien we de mogelijkhe­id van zeshonderd tests, om dan voor zaterdag – telkens een belangrijk­e vertrekdag – het resultaat van het labo binnen te hebben.”

In het weekend waren alle pijlen aan het UZA en in het ‘TravelTest’-punt al aangebrach­t. De drie loketten en drie testruimte­s – “met genoeg licht en lucht” – waren klaar om meteen in gebruik te worden genomen. “Wat we precies kunnen verwachten deze zomer? Geen idee”, zegt Vanmechele­n, “maar dat er gereisd wordt, is zeker. En dan sta je maar beter met voldoende middelen klaar om te voorkomen dat het verkeerd uitdraait.”

Automatisc­h

Momenteel is er nogal wat verschil binnen Europa. “Maar de verwachtin­g is dat in de loop van juli West-Europa groen zal kleuren”, zegt Vanmechele­n. “Voorspelle­n is moeilijk, het is een kwestie van elke dag opvolgen. Voor de reizigers zelf is het alleszins gemakkelij­k dat alles automatisc­h zal gebeuren. Gevaccinee­rd, getest – ze hoeven er zelf niet naar om te kijken.”

Vanmechele­n verwacht een piek in testaanvra­gen voor festivals zoals Pukkelpop. “Velen van de bezoekers zullen nog niet gevaccinee­rd zijn, dan moeten we heel snel kunnen opschalen. En dat zie ik ook wel lukken.”

Mobiel Testteam

Want het TravelTest-punt van het UZA is ook niet de enige plek waar er getest kan worden. Het Mobiel Testteam CoBUSters, een initiatief samen met de thuisverpl­eegkundige organisati­e Altrio, blijft actief en kan naar gemeenten en organisati­es trekken. “Denk aan jeugdbeweg­ingen voor ze op kamp vertrekken”. Daarnaast opent het UZA ook in Geel een testcentru­m voor reizigers, in samenwerki­ng met het huidige test- en triagecent­rum aan het ziekenhuis. Vanaf 28 juni zijn er ook reistests op afspraak mogelijk in AntwerpenC­entraal, tussen 9 en 20u doorlopend. Ook het testdorp in Wilrijk blijft, geleid door ZNA, open.

Elke Belg krijgt deze zomer twee gratis ‘vertrektes­ts’. Tests daarbuiten kosten 50 euro (in het UZA). “Alleszins zal het testgebeur­en een andere dynamiek krijgen”, zegt Michaël Vanmechele­n. “We gaan een beetje uit de sfeer van clusterops­poring – al blijft dat belangrijk – en komen in een vakantieam­biance terecht. Ook voor verpleegku­ndigen die de tests afnemen, is dat een fijne afwisselin­g.”

Geteste reizigers zullen door UZA worden gevraagd om een eenvoudig digitaal dagboek bij te houden. “Als iemand toch symptomen vertoont die op een Covid-infectie kunnen wijzen, kan die persoon snel doorverwez­en worden naar een huisarts voor een test of onderzoek.”

Sneltest op luchthaven

Op de luchthaven in Deurne, Antwerp Airport, wordt een test met snel resultaat mogelijk. Een dezer dagen wordt in samenwerki­ng met een labo een testpunt opgezet, zegt luchthaven­commandant Wim Verbist. Daar kunnen reizigers ook last minute voor een test terecht, als dat tenminste door de bestemming wordt aanvaard. Zo’n snelle test geeft in minder dan een uur tijd al resultaat. “Op onze website

www.luchthaven-antwerpen.com

zullen reizigers alle informatie meekrijgen”, zegt Verbist. “Ook de reisorgani­saties zullen hun klanten op de hoogte brengen.”

Michaël Vanmechele­n

Coördinato­r testbeleid UZA

“Dat er gereisd wordt, is zeker. En dan sta je maar beter met voldoende middelen klaar om te voorkomen dat het verkeerd uitdraait.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Michaël Vanmechele­n bij de ingang van het vakantiete­stpunt.
FOTO JAN VAN DER PERRE Michaël Vanmechele­n bij de ingang van het vakantiete­stpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium