Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sneltest bij apotheker, dan naar Pukkelpop

België lanceert ‘Covid Safe Ticket’

- (hh)

Een sneltest laten afnemen om naar een festival te gaan? Vanaf 12 juli kan dat bij een kwart van de Belgische apothekers. Een negatief resultaat komt terecht op het ‘Covid Safe Ticket’, het toegangsti­cket voor onder meer Pukkelpop.

Het Europese coronapasp­oort, dat reizen tussen de Europese lidstaten moet vergemakke­lijken, werd pas vorige week gelanceerd. Maar de informatic­i van de overheid krijgen geen tijd om op hun lauweren te rusten, want er moet alweer een nieuwe app gebouwd worden. Het Covid Safe Ticket moet vanaf 13 augustus toegang geven tot de grote festivals, zoals Pukkelpop, waar maximaal 75.000 mensen samen mogen feesten. Vanaf midden juli komen al proefproje­cten om de app uit te testen. Want er zijn wel degelijk enkele verschille­n in vergelijki­ng met het reispaspoo­rt: zo wordt naast een PCR-test ook een (snellere) antigeente­st aanvaard.

Die sneltest zal je vanaf 12

juli

kunnen laten afnemen bij de apotheker. Volgens minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) is ongeveer een kwart van de Belgische apothekers bereid om die sneltesten af te nemen. 75% weigert dus, verer moedelijk omdat ze een extra opleiding moeten volgen. De sneltest zal 25 à 30 euro kosten en wordt niet terugbetaa­ld.

Concurrent­ie voor de huisarts

Dat de apothekers nu ook coronatest­en zullen mogen afnemen, stuit vooral de artsen tegen de borst. Zij hadden tot nu het monopolie daarop. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de apothekers, onder het voorwendse­l de overbelast­e huisartsen te helpen, van de covidepide­mie gebruikmak­en om opnieuw te proberen een stukje huisartsge­neeskunde in te palmen”, zegt Philippe Devos van de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten. Ook hekelt hij het gebrekkige wettelijke kader. Daarvoor zou wel een oplossing komen. Volgens Vandenbrou­cke gaan alle parlemente­n in ons land onmiddelli­jk aan de slag om de wetgeving aan te passen. Er zit wel wat druk op de ketel, aangezien het parlementa­ir verlof begint in de laatste week van juli.

Het sneltestre­sultaat bij de apotheker zal niet enkel dienen om naar festivals te gaan. Ook het Europese reispaspoo­rt laat ruimte om sneltesten te integreren. Bepaalde landen laten immers reizigers toe die twee dagen voor aankomst een sneltest lieten afnemen. Opvallend daarbij is dat België zijn reisregels niet zal aanpassen aan die sneltesten. Je zal als niet-gevaccinee­rde Belg dus perfect bepaalde rode zones kunnen bezoeken op basis van een sneltest. Wanneer je terugkomt, moet je echter een klassieke PCRtest laten afnemen.

 ?? FOTO FVV ?? Een sneltest zoals je ze zelf bij de apotheker kunt kopen.
FOTO FVV Een sneltest zoals je ze zelf bij de apotheker kunt kopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium