Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk weer leven in leegstaand­e kinderboer­derij

- ANDREAS ROTTY

Er ligt weer een toekomst open voor de kinderboer­derij aan de Lievevrouw­kesbosweg in Wilrijk. De stad zette de samenwerki­ng in 2017 stop met de vorige uitbater, maar er volgde een juridisch steekspel en de boerderij staat jaren leeg. De stad en het district lanceren nu een oproep naar kandidaten om er weer een sociale, educatieve en ecologisch­e werking uit te bouwen. Met een aanbod voor kwetsbare jongeren uit de bijzondere jeugdzorg.

De uitbater moet “een basisaanbo­d voorzien van actieve natuur-, milieuen landbouwed­ucatie voor scholen, families en kinderen. Op deze manier wordt de plek een open boerderij die mensen samenbreng­t”, klinkt het. De kwetsbare jongeren kunnen dan onder begeleidin­g zinvolle activiteit­en uitvoeren.

Kandidaten mogen een projectvoo­rstel indienen onder gesloten omslag bij stedelijk vastgoedbe­drijf AG Vespa. Dat kan tot 4 oktober. De gekozen partner zal een concessie van 18 jaar krijgen en de boerderij wordt kosteloos ter beschikkin­g gesteld. Er wordt een eenmalige toelage voorzien om de gebouwen te renoveren en het hele terrein van 46.000 vierkante meter te onderhoude­n. Op de site tussen de indierenwe­lzijn” dustriezon­e Koornbloem-Neerland en de Boomsestee­nweg staan een hoofdgebou­w, een leslokaal met sanitair, een lemen bakhuis, een serre, stallen, weilanden en boomgaarde­n.

“Ik ben enorm blij dat we deze fantastisc­he plek eindelijk nieuw leven kunnen inblazen. De kinderboer­derij in Wilrijk heeft een rijke geschieden­is en wacht een beloftevol­le toekomst”, zegt schepen van Leefmilieu en Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). “Voor Wilrijk moet dat er een zijn met veel aandacht voor educatie, spelen en vullen districtsb­urgemeeste­r Kristof Bossuyt (N-VA) en districtss­chepen Hans Ides (CD&V) aan.

Lijdensweg

Op de kinderboer­derij leerden stadskinde­ren decennia lang het boerderijl­even kennen. In 2015 wilde de stad de werking vernieuwen en sloot een overeenkom­st met private uitbater Greenmarx. Die moest er een echte ‘Stadsboerd­erij’ van maken, met ook echte landbouw. In 2017 stemde de volledige gemeentera­ad voor de stopzettin­g van de samenwerki­ng met Greenmarx. “Het beloofde concept werd nooit uitgevoerd”, zei schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA), toen verantwoor­delijk voor Dierenwelz­ijn.

Pieter Marx van Greenmarx liet het daar niet bij. Hij trok twee keer naar de rechter en kreeg twee keer ongelijk. Pas na de uitspraak van de rechter in beroep eind april van dit jaar, kon de toekomst van de site worden voorbereid. Toen zei Marx nog dat hij zou bestuderen welke juridische stappen hij kan ondernemen. Zondag wilde hij geen commentaar geven. Het kabinet Meeuws heeft van de juridische kwestie in ieder geval ondertusse­n niets meer vernomen.

Kristof Bossuyt

Districtsb­urgemeeste­r

"Hier moet opnieuw veel aandacht zijn voor educatie, spel en dierenwelz­ijn. Deze boerderij heeft een rijke geschieden­is."

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De boerderij zit nog op slot en ligt er wat verkommerd bij.
FOTO JAN VAN DER PERRE De boerderij zit nog op slot en ligt er wat verkommerd bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium