Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kleuters zagen het gebeuren en zijn getraumati­seerd”

Vrijwillig­ster aan schoolpoor­t aangevalle­n door vijf honden

- ERIK VANDEWALLE

Toen Anita Claessens (62) de Zandvliets­e basisschoo­l De Brem wilde binnengaan, werd ze aangevalle­n door vijf American bully’s. De kleuters aan de andere kant van de glazen deur zagen alles gebeuren, gilden bij het bijtincide­nt en waren erg onder de indruk. De honden ontsnapten uit het huis vlak over de school. Hun baasje erkent de fout en grijpt in.

Het incident dateert van twee weken geleden. Anita Claessens is pas met pensioen en wil zich maatschapp­elijk nuttig maken. Dus klopte ze aan bij basisschoo­l De Brem aan de Putsesteen­weg en kon er aan de slag als vrijwillig­er om ’s morgens kleuters op te vangen en hen ’s middags te helpen in de eetzaal.

“Toen ik die dag iets voor de middag naar school fietste, wilde ik net de voordeur open doen. Ik hoorde lawaai achter me en zag tot mijn grote verbazing vijf American bully’s op me afstormen. Enkele sprongen op me, ik probeerde me te verdedigen. Tevergeefs, want voor ik iets kon doen, beet een van die honden me al verschille­nde keren in mijn onderbeen en knie. Ik was machteloos en bleef roepen om hulp. Ik klopte op de glazen voordeur en zag dan pas dat daar heel wat kleutertje­s stonden. Enkelen gilden en eentje probeerde de voordeur langs de binnenkant open te maken. Gelukkig was het kind te klein om bij de knop te kunnen. Ik durf er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd moest de deur wel zijn geopend.”

Drama vermeden

Claire Pidgeon, de eigenaar van de ontsnapte honden, reageerde op het hulpgeroep en besefte dat haar honden waren uitgebroke­n. Zij woont recht over de school. Anita Claessens zag de vrouw komen aanrennen gewapend met een stok. Voor ze kon worden bevrijd van de dieren, was Anita al zwaar toegetakel­d. “Ik ben zeker door twee dieren gebeten. Zo’n honden houden recht tegenover een basisschoo­l lijkt me geen goed idee. Voor honden die al gebeten hebben en bloed hebben geproefd bestaat er voor mij maar een definitiev­e oplossing. Wanneer die hond een kleutertje had aangevalle­n, was er een drama gebeurd!”

Uiteindeli­jk werd Anita Claessens afgevoerd met de ambulance naar het Jan Palfijnzie­kenhuis in Merksem. Daar werden haar ernstige wonden behandeld. Bijna twee weken na de feiten is ze nog steeds onder doktersbeh­andeling. De politie stelde een pv op, maar de agenten lieten haar weten dat ze er niets moest van verwachten, omdat er geen opzet mee was gemoeid. Dit weekend kreeg Anita telefoon van de dienst leefmilieu die haar liet weten dat er een onderzoek is opgestart.

Het is op aanraden van haar huisdokter dat ze toch naar de pers is gestapt.

Hondenbaas­je

Claire Pidgeon leeft mee met het slachtoffe­r. Zij heeft acht American bully’s. Dat is een sterk, middelgroo­t en robuust hondenras, dat uiterlijk kenmerken heeft van een bull terriër. “Mijn dochter had in plaats van de voordeur die dag de achterdeur gebruikt om te vertrekken. Blijkbaar had ze het poortje niet goed gesloten en zijn de dieren ontsnapt. Mijn honden hebben nog nooit iemand gebeten. Maar ik weet wel dat die ene fel reageert wanneer hij een fietser ziet. Dat moet dan ook zijn gebeurd. Ondertusse­n hebben we extra veiligheid­smaatregel­en genomen. Getuigen verklaarde­n dat er maar één hond heeft gebeten. Die is ondertusse­n al ingeschrev­en bij een erkende gedragsthe­rapeut. Die moet er voor zorgen dat de hond zijn agressieve gedrag naar fietsers kwijt raakt. Als dat niet lukt, is er nog maar één mogelijkhe­id.”

Een vierjarig kleutertje heeft alles van in het begin gezien. Haar mama wil niet met naam in de krant, maar is erg bezorgd. “Mijn dochtertje is getraumati­seerd. De eerste dagen had ze nachtmerri­es en kon ze nauwelijks slapen. Wanneer ze aan de school komt, reageert ze nog altijd bang, ook al hebben we thuis zelf honden.”

 ?? FOTO EVDW ?? Anita Claessens wordt nog steeds behandeld voor de verwonding­en aan haar been. Foto onder: een American bully.
FOTO EVDW Anita Claessens wordt nog steeds behandeld voor de verwonding­en aan haar been. Foto onder: een American bully.
 ?? FOTO EVDW ?? de plek waar het gebeurde, aan basisschoo­l De Brem.
FOTO EVDW de plek waar het gebeurde, aan basisschoo­l De Brem.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium