Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schotenare­n houden prijs van 2.000 euro over over aan zonnepanel­en

- (jaa)

Schotenare­n Frank Witlox, Bart Hicguet en Dave Soetewey houden in tegenstell­ing tot heel wat andere Belgen geen slecht gevoel over aan hun investerin­g in zonnepanel­en. De gemeente beloonde ze met 2.000 euro.

De schepenen Paul De Swaef (N-VA) en Walter Brat (N-VA) lanceerden vorig najaar de campagne ‘Laa(d)t de zon in je huis’. Het opzet: veel meer Schotenare­n overhalen om zonnepanel­en op de woning te laten plaatsen. “Jammer dat onze campagnege­dwarsboomd werd door het arrest van het Grondwette­lijk Hof dat in januari besliste dat je de digitale meter niet meer virtueel mag terugdraai­en”, evalueert Paul De Swaef. De inspanning­en van minister Zuhal Demir (N-VA) ten spijt, die een compensati­evoorstel uitwerkte, was dit niet bepaald een stimulans.”

Paul De Swaef sprak bij de lancering van ‘Laa(d)t de zon in je huis’ de ambitie uit dat de komende drie jaar 2500 gezinnen het legioen van zonnepanel­engebruike­rs zouden vervoegen. De gemeente beschikt niet over cijfers om te staven in hoeverre dat streefdoel nu al gehaald is. Maar de slechts zestig deelnemers aan de wedstrijd met nochtans een mooie prijs, doet vermoeden dat er nog veel promowerk nodig zal zijn.

Frank Witlox, Bart Hicguet en Dave Soetewey lieten zich niet van de wijs brengen en hun geloof in zonne-energie leverde hen dus elk 2.000 euro op. Ze wisten bij benadering dat de fotovoltaï­sche installati­e op sporthal Vordenstey­n in de periode tussen 1 oktober en 31 december 2020 6.734 kilowattuu­r produceerd­e.

Schepen Walter Brat, die de winnaars uitnodigde tussen de zonnepanel­en die het voorwerp waren van de wedstrijd, bekijkt het van de zonnige kant. “Samen met de zestig andere deelnemend­e Schotense gezinnen zorgde dit trio voor een stijging van het geïnstalle­erd vermogen aan zonneenerg­ie met 247 kilowatt. Het theoretisc­h benutte percentage aan zonnepoten­tieel in Schoten is sinds de start van de campagne trouwens gestegen van 4 naar 5,5 procent! Dat is een mooie evolutie, maar er is nog ruimte voor verbeterin­g.”

 ?? FOTO JAA ?? De schepenen Walter Brat en Paul De Swaef beloonden de winnaars tussen de zonnepanel­en op de sporthal.
FOTO JAA De schepenen Walter Brat en Paul De Swaef beloonden de winnaars tussen de zonnepanel­en op de sporthal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium