Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs met een B-ploeg lukt het

Italië groeit meer en meer uit tot een favoriet voor eindwinst

- WIM CONINGS

Het blijft Italië voor de wind gaan op dit EK. De bookmakers hebben de troepen van Roberto Mancini intussen al boven België gezet in het lijstje met gegadigden om het EK te winnen. De vraag is: waar stopt dit? In de kwartfinal­e, mogelijk tegen België? Of later pas? De Italianen mogen zich in ieder geval weer in de handen wrijven.

nieuwe namen koos bondscoach Roberto Mancini voor de laatste groepsmatc­h van de Italianen. Rust voor de basisspele­rs met het oog op de achtste finales en voor PSG-middenveld­er Marco Verratti een kans om ritme op te doen na een blessure. De enige echte ster die de selectie rijk is, was meteen betrokken bij zowat elke gevaarlijk­e actie en gaf de assist voor de winnende goal. “Na die blessure dacht ik dat ik net zoals in 2016 het EK zou missen. Gelukkig is het nu anders afgelopen”, was Verratti blij met zijn comeback.

Luxeproble­men

Door de terugkeer van Verratti zit Mancini nu wel met een luxeproble­empje op het middenveld. Manuel Locatelli, zijn vervanger op het middenveld, scoorde namelijk twee keer tegen Zwitserlan­d. En gisteren toonde met Matteo Pessina weer een andere middenveld­er zich met een knappe goal. Hij verlengde een lage vrije trap van Verratti beheerst in de verste hoek. De Atalanta-middenveld­er die tot zijn eerste basisplek op dit EK vooral bekendston­d als de voetballer die op training arriveerde met een goodiebag van de gespeciali­seerde firma Pornhub, prikte enkele minuten later nog bijna zijn tweede binnen. En dan te denken dat Pessina pas opgeroepen werd als vervanger voor de geblesseer­de Stefano Sensi.

Niet dat de match zo’n kansenfest­ival was. Daarvoor had Wales wat te weinig aanvallend­e intenties meegenomen naar het Stadio Olimpico. Gelukkig vullen de Italianen het bord van de voetballie­fhebber tegenwoord­ig in hun eentje. Hun aanvallend­e 4-3-3 draait zo goed dat ze ook met een halve B-ploeg de tegenstand­er nog op hun eigen helft versmachte­n. Bondscoach Roberto Mancini, die in de eerste helft voor de dug-out uitpakte met een acrobatisc­h hakje, ging één minuut voor tijd zelfs nog met zijn keeper aan het wisselen. Omdat het kan.

De Italianen hebben nu al 32 keer op rij gescoord zonder ook maar eentje te moeten incasseren. Ergens halfweg de eerste helft tegen Wales had doelman Donnarumma ook de kaap van 1.000 minuten zonder tegengoal overschred­en.

Al mochten ze na rust de Welshmen wel dankbaar zijn dat ze een handje meehielpen aan de instandhou­ding van die reeks. Gareth Bale kreeg een kwartier van tijd nog een dot van een kans toen hij helemaal vergeten werd in het strafschop­gebied. Hij knalde de bal bijna nog verder over doel dan de penalty die hij tegen de Turken miste. Eerder had Aaron Ramsey ook al verzuimd te profiteren van een missertje van verdediger Francesco Acerbi. Mancini zal toch blij zijn dat diens vervanger en eerste keus, kapitein Giorgio Chiellini, voor de match al had laten verstaan dat hij opnieuw fit is

voor de achtste finales.

De Italianen trokken de 1-0 uiteindeli­jk nog relatief makkelijk over de streep. Ook al doordat Wales-middenveld­er Ethan Ampadu vlak na rust al tegen een rode kaart aanliep voor een onbesuisde ingreep. Gelukkig voor hem verzekerde Wales zich dankzij een beter doelsaldo dan Zwitserlan­d van de tweede plek in de groep. Daardoor zijn ze eveneens zeker van de achtste finales.

30 matchen ongeslagen

Voor Italië en bondscoach Roberto Mancini was het nu al de dertigste wedstrijd op rij zonder nederlaag. Een evenaring van de reeks die legendaris­che manager Vitorio Pozzo neerzette in de jaren dertig. “Zo’n records zijn allemaal mooi, maar trofeeën zijn veel belangrijk­er”, sprak Mancini na de match. Met een 9 op 9 in de groepsfase is de eerste stap alvast gezet.

Als de Rode Duivels zoals verwacht ook eerste worden in hun groep, dan zullen beide landen het in de kwartfinal­es tegen elkaar opnemen als ze beide landen hun achtste finales weten te winnen. Dan zal Mancini geen acht spelers laten rusten.

 ?? FOTO REUTERS ?? Pessina maakte zijn eerste minuten op het EK en zijn eerste doelpunt.
FOTO REUTERS Pessina maakte zijn eerste minuten op het EK en zijn eerste doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium