Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wout deed alsof mijn aanvallen niets voorstelde­n”

moet na zilver in tijdrit tevreden zijn met brons op de weg

- HUGO COOREVITS

“Woensdag zilver en nu brons: het is altijd leuk om op het podium te staan, maar uiteindeli­jk is dat toch een pijnlijke combinatie, hé. Alleen twee keer zilver is pijnlijker.” De eeuwige winnaar in Remco Evenepoel (21) was gisteren licht teleurgest­eld. Toch hield hij ook een goed gevoel over aan zijn derde plaats. “Ik heb bewezen dat ik de koers goed kan lezen.”

Heb je één moment gedacht dat er meer in zat?

“Toen Dries Devenyns in de oortjes riep dat we een gat hadden, zeiden ze vanuit de volgauto dat ik nog iets moest proberen. Maar Van Aert eraf rijden: het is gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. Om te winnen moest ik weg zien te raken. Ik probeerde het. Tot twee keer toe. Zowel op de helling van de Holstraat als in de laatste kilometers. Het probleem was dat het nadien niet lastig meer was. Veel draaien en keren, waardoor de snelheid ook niet te hoog lag. Ik had het er achteraf over met Wout en Edward Theuns: ik deed die aanvallen niet om de samenwerki­ng te verstoren, maar het zou te belachelij­k zijn dat ik naar de streep trok zonder iets te ondernemen. Laten we duidelijk zijn: Wout wint Monumenten, is nu Belgisch kampioen en wordt een legende in zijn sport. En Edward rijdt ook top tien in de Monumenten. Rijd daar maar

eens van weg.”

Toch twijfelde je geen seconde om vol mee te koersen toen Wout versnelde. Wat vond je zelf van je twee aanvallen? Waren die snedig genoeg?

“Wout deed alsof mijn aanvallen niets voorstelde­n. (lacht) Het waren vrij harde demarrages, maar hij is ook heel explosief. Als die helling iets langer was geweest, was Theuns misschien overboord gegaan. Man tegen man was misschien beter geweest. Al is het niet makkelijk om op zulke korte kaskes zulke mannen eraf te krijgen. Zeker niet door iemand die niet zo explosief is. Het was geen cadeau om met hen naar de streep te trekken. Je weet maar nooit dat ze naar elkaar keken en dat ik vijf tot tien seconden kreeg. Iedereen van onze ploeg hier die met Wout moest sprinten, was hoogstwaar­schijnlijk geklopt.”

“Dat het gevoel veel beter was Wat onthoud je van dit BK?

dan na het BK tijdrijden. De benen draaiden opnieuw goed rond. Ik zat er ook altijd tussen. Zelfs als er gewrongen moest worden. Ik denk dat het een mooi signaal is dat ik dit ook kan. Maar in de toekomst zal het moeilijk zijn om zulke wedstrijde­n te winnen. Het was gewoon ook goed voor de kop dat het koersgevoe­l opnieuw komt, dat ik harde aanvallen van de beste klassieke renners ter wereld kan beantwoord­en. Anderzijds bestaat The Wolfpack uit winnaars, we gaan altijd voor het hoogste. Om die reden ben ik een tikje ontgoochel­d, maar we deden als ploeg wat we moesten doen. Wout is nu eenmaal een van de sterkste sprinters van de wereld. Hij wint massaspurt­en in de Tour.”

Na de openingsri­t in de Baloise Belgium Tour is dit het tweede bewijs dat je ook in Vlaamse wedstrijde­n meespeelt.

“Dit schat ik toch hoger in. Het soortelijk gewicht van dit peloton was hoger. Toen we met de ploeg de voorlaatst­e ronde snoeihard reden, voelde ik dat er velen op de limiet zaten. Bon, dit is hét moment, dacht ik op de top van de helling. Van Aert dacht dat ook. Het is het bewijs dat ik ook de koers goed kan lezen. Voor mij zal het altijd moeilijk zijn om zulke kerels in Vlaamse koersen te kloppen. Dit soort wedstrijde­n zijn wel meegenomen om een complete coureur te worden. Niet dat ik een flandrien wil worden. Ik hoop dat er ooit nog eens een BK in de Ardennen plaatsvind­t. Dan ben ik in het voordeel.”

Bondscoach Sven Vanthouren­hout moet een gelukkig man zijn: zijn

“Het zou te belachelij­k geweest zijn dat ik naar de streep trok zonder iets te ondernemen.” Remco Evenepoel

twee speerpunte­n voor Tokio samen onderweg. Wat volgt er nu?

“Eerst enkele dagen herstel, want het was met de hitte toch een zware week. Donderdag vertrek ik voor veertien dagen op hoogtestag­e naar Livigno. Daarna slaap ik nog één keer thuis en dan begin ik aan een lange reis richting Tokio. Het is fijn om mijn eerste koersperio­de zo af te sluiten. Ik denk dat Wout en ik allebei op de juiste weg zijn om in Japan goede resultaten neer te zetten. Ik ga er vol voor.”

 ?? FOTO © DECEUNINCK-QUICKSTEP / WOUT BEEL ??
FOTO © DECEUNINCK-QUICKSTEP / WOUT BEEL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium