Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jammer dat we maar met vier voorop zaten”

Elite (m): Belgisch kampioensc­hap in Waregem Tosh Van der Sande bewijst meer dan klaar te zijn voor de Tour

- KAREL LEMMENS

Tosh Van der Sande en het BK, dat is al jaren een goeie match. Het was gisteren niet de eerste keer dat de Wijnegemna­ar zich op het BK in de kijker fietste. Ook nu weer had hij meer dan een vinger in de pap in het wedstrijdv­erhaal. Al werd hij als 74ste op ruim vijf minuten maar karig beloond voor al zijn inspanning­en.

“Toen we na 50km met vier voorop kwamen, heb ik binnensmon­ds wel eens gevloekt”, gaf de 30-jarige renner van Lotto-Soudal grif toe. “Mee in de aanval gaan, was wel degelijk de bedoeling, maar uiteraard niet met vier. Met een kwartet op kop kon je op dit parcours niet veel uitsteken. Maar ik denk wel te mogen zeggen dat we ons uiterste best hebben gedaan. Het is nog altijd beter vooraan te zitten dan je de hele wedstrijd in de achtervolg­ing te moeten uitsloven. We zaten gelukkig met vier sterke mannen vooraan en dat maakte het wel aangenaam.”

Ook toen de voorsprong meer dan vijf minuten bedroeg, leefde vooraan niet echt de hoop voorop te kunnen blijven.

“Ploegen als Alpecin-Fenix en Sport Vlaanderen-Baloise zitten daar met zo veel renners in het peloton. Als die elk vijf mannetjes op kop zetten, word je uiteindeli­jk altijd tot de orde geroepen. Het is spijtig dat niemand van onze ploeg het heeft kunnen afmaken, maar ik ben wel content dat ik heb kunnen laten zien dat mijn selectie voor de Tour gerechtvaa­rdigd is. Ik heb vertrouwen getankt voor die drie weken in Frankrijk. Al langer had de ploeg mij laten weten dat ik me voor de Tour mocht klaarstome­n zonder me te kunnen garanderen dat ik ook effectief zou worden geselectee­rd. De Belgium Baloise Tour was de ideale rittenkoer­s na mijn rustperiod­e. Het BK is finaal de ideale training geworden om nog eens een laatste keer diep te gaan.”

Toch knaagde het een beetje dat er na zo‘n lange inspanning geen mooie uitslag inzat. “Natuurlijk hoop je in stilte dat er een mooi groepje van bijvoorbee­ld een man of zes komt aansluiten. Dan wordt het een heel andere situatie. Maar goed, het is wat het is. Toen het peloton ons op de hielen zat, heb ik aan de ploegleidi­ng gecommunic­eerd dat ik nog altijd over goeie benen beschikte. Vergeet niet dat die renners achter ons ook een grote inspanning moesten leveren om die kloof van vijf minuten te dichten. Vandaar dat ik tot het uiterste heb blijven proberen om mee vooraan te blijven.

Je weet maar nooit.” Mooi jubileum

Maar nu op naar de Tour. “Ik heb met zes keer Spanje en drie keer Italië al negen grote rondes op de teller staan. Mijn tiende wordt de Tour. Als dat geen mooi jubileum is. Het eerste doel is natuurlijk Caleb Ewan aan een zege te helpen. Maar wie weet zit er op een dag wel eens een kans in om mee te glippen in een ontsnappin­g. Het ultieme doel is uiteraard de eindmeet in Parijs halen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Tosh Van der Sande ment de kopgroep met ook nog Vansevenan­t, Molly en ploegmakke­r Van Moer.
FOTO BELGA Tosh Van der Sande ment de kopgroep met ook nog Vansevenan­t, Molly en ploegmakke­r Van Moer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium