Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Fatimapark verdient opwaarderi­ng”

- KRISTIN MATTHYSSEN

Stichting Kempens Landschap neemt het Fatimapark in Pulle in erfpacht van de kerkfabrie­k van Pulle. “Het is de bedoeling dat dit religieus erfgoed bewaard en opgewaarde­erd wordt”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V).

Het domein Fatima in de Fatimalaan telt twee kruiswegen en is eigendom van de kerkfabrie­k Heilige Petrus en Paulus. De gemeente is dus geen eigenaar. “Toch had de kerkfabrie­k graag dat wij de erfpachtov­ereenkomst mee onderteken­den”, legt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) uit.

De organisati­e Kempens Landschap is sinds 1997 actief als landschaps­vereniging in de provincie Antwerpen. De stichting houdt zich vooral bezig met waardevoll­e historisch­e landschapp­en en open ruimte.

Het domein Fatima wordt met veel toewijding onderhoude­n, aangeharkt en bebloemd door vrijwillig­er Julien Cornelis. “Maar vooral de kapelletje­s en de twee kruiswegen kunnen een opknapbeur­t gebruiken”, zegt schepen Joris Geens (CD&V). “Stichting Kempens Landschap heeft die expertise.”

In het geniep

Het park werd gesticht door de uitbater van een stoffenwin­kel, Remi Van Beirendonc­k. Hij had geen kinderen en droomde van een bedevaarts­oord in Pulle. De man vond steun bij dorpsgenot­en en wist de pastoor te overtuigen. Ondanks tegenkanti­ng van het bisdom zette hij zijn idee koppig door.

Met Portugese seminarist­en in Leuven liet hij ”in het geniep” een beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima overkomen. In 1935 werd het ingezegend en was het eerste aan Maria van Fatima gewijd devotie-oord van ons land een feit. De voormalige weide werd vol met bomen geplant. Na zijn dood werd het park eigendom van de kerkfabrie­k.

Het originele gipsen beeld werd in 1959 vanwege slijtage vervangen door een monument in Expo ‘58-stijl van de bekende Antwerpse beeldhouwe­r, Albert Poels.

“Ik kom hier elke dag een kaars branden”, reageert Ria Gorris. “Zelden ben je hier alleen. Dit is een stilteplek voor veel mensen. Er branden altijd noveenkaar­sen. Veel mensen vinden hier kracht.”

Het is afwachten of het typisch karakter behouden blijft, met het afdakje met de tuinzetels om in te verpozen en de vele kleine kapelletje­s die er in de loop der jaren nog bijkwamen. Die getuigen van complexloo­s Kempens volksgeloo­f in combinatie met huisvlijt.

 ?? FOTO ?? Het park bestaat uit een Fatimabeel­d, twee kruiswegen, meerdere kleine devotieple­kken en aparte kapelletje­s.
FOTO Het park bestaat uit een Fatimabeel­d, twee kruiswegen, meerdere kleine devotieple­kken en aparte kapelletje­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium