Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politieke pletwals voor Tomorrowla­nd

Burgemeest­ers Boom en Rumst zoeken hulp bij Antwerps gouverneur Berx

- HANNES CATTEBEKE

“De burgemeest­ers van Boom en Rumst zullen uiteindeli­jk beslissen”. Maar maandagnam­iddag worden zij over hun verbod voor Tomorrowla­nd wel ontboden op het kabinet van Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA), geflankeer­d door zijn viceminist­erpresiden­t Bart Somers (Open Vld) en minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V). De kans dat die nationale tenoren met lege handen willen buiten komen, lijkt gering.

De regeringst­oppers van N-VA, Open Vld en CD&V maakten er de afgelopen dagen geen geheim van: ze hebben maar weinig begrip voor het verbodstek­en voor Tomorrowla­nd. Ja, “het zijn uiteindeli­jk de burgemeest­ers die zullen beslissen”. Maar na de déconfitur­e in het PFOS-dossier steekt de Vlaamse regering haar nek ver uit om Tomorrowla­nd te redden.

Jambon ontvangt maandag de N-VA-burgemeest­ers van Rumst en Boom op zijn kabinet. Somers moet hen als minister van Binnenland­s Bestuur mee in de goede richting begeleiden. Van federaal minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V), eveneens afkomstig uit de Antwerpse periferie, wordt dan weer het meeste verwacht. Zij moet de burgemeest­ers geruststel­len dat haar ministerie­el besluit over grote evenemente­n waterdicht zal zijn en dat er tegen dan zelfs een wet over privé-veiligheid­sdiensten zal zijn gestemd. “Ze zal uit haar pijp moeten komen”, zegt een Vlaamse minister.

Mengen met de bevolking Verlinden zelf hield afgelopen weekend de boot af. “Wij wachten

het gesprek af.” Vrijdag had zij echter haar verbazing voor het verbod al de vrije loop gelaten. Vermoedeli­jk zet de aanwezighe­id van haar partijgeno­te, de Antwerpse gouverneur Cathy Berx, haar tot iets meer voorzichti­gheid aan. “Met Berx weet je nooit”, zegt een bron binnen de Vlaamse regering. Berx lijkt eerder de kaart van haar burgemeest­ers te trekken dan van Tomorrowla­nd.

Veel van de jongeren die binnen twee maanden naar Boom zouden afzakken, zullen dan nog niet volledig gevaccinee­rd zijn. “Ik heb dus begrip voor de burgemeest­ers” zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Wij hebben ook al geadviseer­d dat het misschien beter is om dit jaar niet zoveel mensen te laten samenkomen. Vergeet niet dat al die festivalga­ngers in de dorpskerne­n van

Boom en Rumst zich ook mengen met de plaatselij­ke bevolking. Zij gaan daar naar de bakker, zitten op café en lopen in de straten. Dat is iets anders dan een festival op een afgelegen locatie.”

Economisch­e impact

Eerder dan de epidemiolo­gische gevaren, lijkt het echter het groeiend protest van de inwoners te zijn dat de burgemeest­ers gesterkt heeft in hun verbod. In september is er geen mogelijkhe­id meer voor de tegenstand­ers om op vakantie te vertrekken. Bovendien reikt de overlast van het festival veel verder dan enkel die twee weekends. De aanvoer van materiaal start al enkele weken voordien.

De hoge druk vanuit de regeringen heeft veel te maken met de economisch­e impact. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) verwijst naar de studie die Tomorrowla­nd in 2019 weliswaar zelf liet uitvoeren door het bureau Idea Consult. De financiële terugvloei van het festival naar de Belgische overheid via RSZ, personenbe­lasting, vennootsch­apsbelasti­ng en BTW, zou 93 miljoen euro bedragen.

Tomorrowla­nd communicee­rde de voorbije dagen nog niet naar haar tickethoud­ers. “We zullen dat de komende dagen zeker doen, maar voorlopig is het nog even uitkijken”, aldus de woordvoers­ter.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? De Vlaamse coalitiepa­rtners halen hun grote kanonnen van stal om Tomorrowla­nd toch te laten doorgaan.
FOTO KOEN BAUTERS De Vlaamse coalitiepa­rtners halen hun grote kanonnen van stal om Tomorrowla­nd toch te laten doorgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium