Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan toch niet onoverwinn­elijk

Arrogant Frankrijk speculeert zelfs tegen zwak broertje Hongarije op de tegenaanva­l

- VALERIE VAN AVERMAET

Frankrijk staat met vier punten nog steeds aan de leiding van groep F. Les Bleus verloren het zicht op de achtste finale dus niet na het gelijkspel tegen Hongarije, wel verloren ze hun aura van onoverwinn­elijkheid. Mbappé en co. hadden het zich allicht anders voorgestel­d tegen het zwakke broertje in de groep des doods.

Minuut 66 in Hongarije-Frankrijk: Antoine Griezmann scoort en staat na zijn goal te dansen alsof hij Frankrijk net 0-3 voor had gebracht, alsof hij net gestunt had. Niets was minder waar. Griezmann bracht Les Bleus slechts op gelijke hoogte tegen Hongarije, het zwakke broertje in de groep des doods. Via een counter godbetert, die was gestart met een verre en snelle uittrap van Lloris. Niets om euforisch van te worden dus. Dat leek ook Mbappé, de beste Fransman op het veld, te denken. Hij vierde niet mee.

Het is niet de eerste keer dat we het schrijven, maar de arrogantie van de Fransen zou hun weleens kunnen nekken. Zeker tegen een overenthou­siaste ploeg als Hongarije, dat er 200% voor ging. Dat is misschien wel het sleutelwoo­rd om de Fransen te kloppen: enthousias­me. Net als de Rode Duivels tegen Denemarken werden de Fransen tegen de Hongaren gepakt op enthousias­me. Hongarije was vinniger, durfde, wilde het meer.

De Fransen daarentege­n waren niet geconcentr­eerd gestart aan de partij. Rechtsacht­er Pavard pakte al vroeg een gele kaart en kwam meer dan eens een stap te laat. Samen met centrale verdediger Varane kende hij geen topdag. Ze mochten de 1-0 van Hongarije op hun conto schrijven. De Hongaren, die aanvallend niet tot de wereldtop behoren, legden barstjes in de verdedigin­g bloot waar spitsen als Romelu Lukaku vlotjes doorheen zouden snijden.

Zelfs tegen het zwakke broertje in de groep des doods liet wereldkamp­ioen Frankrijk de bal aan Hongarije en speculeerd­e het op de tegenaanva­l. Alleen kwamen de Hongaren dus, niet onverdiend, op voorsprong. Die 1-0 legde naast de arrogantie en de verdedigen­de problemen een derde euvel bloot: de Fransen beschikken niet over een plan B. Niet geheel onlogisch, want op achterstan­d komen zijn Les Bleus niet gewend. Frankrijk heeft langer achtergest­aan tegen Hongarije dan in zijn vorige elf EK- of WKwedstrij­den samen. Hongarije gooide achterin alles dicht en plots konden de Fransen niet meer speculeren op de tegenaanva­l, maar moesten ze zelf het spel maken. Ten eerste duurde het even voor ze die klik in hun hoofd maakten en ten tweede ging het toch allemaal niet zo vlot toen die klik er eindelijk was. Een muur slopen is nooit evident en al zeker niet wanneer voorin niet alles naar wenst gaat.

Gebrek aan vertrouwen

Griezmann-Benzema-Mbappé was een onuitgegev­en trio tot enkele weken geleden. Tegen Hongarije viel op dat er een gebrek aan automatism­en en vertrouwen is. Benzema die voor het eerst in bijna zes jaar weer deel uitmaakt van de selectie kon voorlopig allerminst overtuigen. Na voorbereid­end werk van Mbappé en Griezmann kreeg hij een niet te missen kans, maar… hij miste toch. Iets wat hem bij Real Madrid zelden of nooit overkomt. Zijn terugkeer is voorlopig geen succes. Voor de tweede keer op rij moest hij voortijdig plaatsruim­en. Dit keer kwam Giroud hem vervangen. Ook Mbappé miste een paar keer een grote kans, al was dat ook de verdienste van de sterke Hongaarse doelman Gulasci. De anders zo klinische Fransen oogden dit keer niet zo ontspannen en kwamen inefficiën­t voor de dag.

 ?? FOTO AP ?? Kylian Mbappé en co. hebben zorgen.
FOTO AP Kylian Mbappé en co. hebben zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium