Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lewandowsk­i doorbreekt Spaanse dominantie

-

Spanje heeft ook zijn tweede wedstrijd op dit EK niet kunnen winnen. Het scoorde wel via Alvaro Morata, maar na de gelijkmake­r van de onvermijde­lijke Robert Lewandowsk­i en een penaltymis­ser van Gerard Moreno moest het alweer tevreden zijn met een gelijkspel (1-1).

85% balbezit, 0 goals. Het was duidelijk waaraan het Spanje in zijn match tegen Zweden ontbrak. Tegen Polen gooide Luis Enrique het daarom over een andere boeg. Naast Alvaro Morata dropte hij ook Gerard Moreno in de spits. Ook voor Polen was het van moeten, want het was onderuitge­gaan tegen de Slovaken. Vooral voor Spanje zou een vroege exit een blamage zijn en La Roja probeerde dus meteen de bal op te eisen. De Polen startten ook furieus en zaten er kort op. Al hielden ze dat niet lang vol, want terwijl Spanje de bal monopolise­erde, sloegen ze ondertusse­n hun tenten op in het eigen strafschop­gebied. Spanje flirtte opnieuw met balbezitpe­rcentages van rond de 80%.

Gemiste strafschop

Aanvankeli­jk stak bij de Spanjaarde­n hetzelfde euvel de kop op als tegen Zweden: er werden geen kansen gecreëerd. Mooi voetbal tot aan de zestien meter, maar dan? Bij de eerste echte kans was het wel meteen prijs voor de Spanjaarde­n. Moreno kapte zich goed vrij en zijn voorzet-schot bereikte spitsbroed­er Morata. De spits van Juventus reageerde attent en werkte de 1-0 tegen de touwen. Morata kreeg de afgelopen dagen veel kritiek te slikken, maar haalde dus zijn gram.

Daarna bleven de Spanjaarde­n de bal rustig rondtikken, maar de beste kansen waren voor Polen. Een gelijkmake­r had niet onverdiend geweest zijn. En die kwam er uiteindeli­jk ook dankzij, wie anders dan, Lewandowsk­i.

Meteen daarna kregen de Spanjaarde­n

een uitgelezen kans om weer op voorsprong te komen, alleen plaatste Gerard Moreno zijn strafschop, die voor discussie vatbaar was, tegen de paal. Morata zette de rebound naast. In de slotfase voerde La Roja de druk nog gevoelig op, maar de Polen hielden stand. In Slovakije en Zweden juichten ze het hardst na het laatste fluitsigna­al, want zij doen de beste zaak met het gelijkspel.

 ?? FOTO AFP ?? Lewandowsk­i, hier met Rodri, was de grote held bij Polen.
FOTO AFP Lewandowsk­i, hier met Rodri, was de grote held bij Polen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium