Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen boven

-

Lotte Kopecky en Wout van Aert zijn de Belgische kampioenen op de weg anno 2021. Zij uit Schelle, maar nu woonachtig in het Oost-Vlaamse Assenede. Hij uit Lille en nu woonachtig in het naburige Herentals. Antwerpen boven.

Van Aert stond met twijfels aan de start. Meer dan twee maanden na zijn laatste wedstrijd en met tussenin nog een operatie aan een weerbarsti­ge blindedarm, was het de kopman van Jumbo - Visma niet duidelijk hoe het met de conditie gesteld was. Goed, buitengewo­on goed, zo bleek gisteren. Van Aert koerste met verstand, had met Nathan Van Hooydonck de gedroomde ploegmaat en toonde op het juiste moment dat de benen ook in orde waren telkens Remco Evenepoel demarreerd­e. Om dan in de spurt de slepende Edward Theuns af te houden. Hoe vaak we onze hoed al hebben afgedaan voor Van Aert, is niet meer te tellen. Maar we doen het opnieuw.

Wat van Van Aert een mooie kampioen maakt, is dat hij drijft op emoties. Zo droeg hij zijn zege op aan ‘De Smol’, zijn vriend Glenn Smolderen, die eind vorige maand overleed aan botkanker. Het is niet de eerste keer dat we Van Aert emotioneel zien na het behalen van een titel. Zijn eerste driekleure­n in het veld gingen ook telkens gepaard met tranen naar aanleiding van een gebeurteni­s in zijn naaste omgeving. Het bewijst dat Van Aert gewoon ook een mens van vlees en bloed is. Gelukkig maar.

Van Aert toont volgend weekend in de Tour voor het eerst de mooiste trui van het peloton. Zowel zaterdag als zondag ligt de finish aan het eind van een lastige helling die hem op het lijf geschreven zou moeten zijn. Maar winnen kan alleen als de conditie super is. En dat is nog niet het geval, zei Van Aert. Larie! Deze overwinnin­g moet hem voldoende vertrouwen geven om ook volgend weekend een gooi te doen naar het bereiken van die volgende droom: geel. Op naar de volgende trui, Wout.

Lotte Kopecky stond met twijfels aan de start. De Antwerpse titelverde­digster wist niet goed hoe ze dit kampioensc­hap moest winnen. Bovendien zit ze middenin een reeks pistetrain­ingen en had ze in de eerste kilometers superslech­te benen. Kopecky vond zichzelf terug en één demarrage in volle finale volstond om op de mooist mogelijke manier te winnen: solo. Kopecky heeft de troon van de afscheidne­mende Jolien D’hoore definitief overgenome­n. In augustus proberen ze in Tokio samen een andere droom te realiseren: olympisch eremetaal.

Kopecky (25) en Van Aert (26) zijn nog jong en hebben al veel bereikt in hun nog prille carrière. Ze gaan ons de komende maanden en jaren nog veel mooie momenten bezorgen. Schrik niet als daar eerstdaags ook een olympische medaille bij komt kijken.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium