Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FIETSENDE BURGEMEEST­ER VINDT LICHAAM JÜRGEN CONINGS

Jürgen Conings (46) wellicht al drie weken dood

-

Hoewel er wekenlang honderden militairen en politiemen­sen werden ingezet in de zoektocht naar de voortvluch­tige militair, waren het een jager en een burgemeest­er op zijn mountainbi­ke die het lichaam van Jürgen Conings (46) zondagocht­end vonden. Extra pijnlijk: vlak bij die plek werd tien dagen geleden nog intensief gezocht door 220 manschappe­n. Ze stopten met zoeken toen ze vlak bij zijn lichaam waren.

Burgemeest­er Johan Tollenaere (Open Vld) van Maaseik reed zondagocht­end rond 10u door het Bilserbos toen hij een lijkgeur rook. “Ik herkende die geur omdat ik een jaar geleden bij opgravinge­n op het kerkhof aanwezig ben geweest. Ik heb een zeer goede reukzin.” Hij stapte af, en besefte dat hij niet zover van de plek vandaan was waar vijf weken eerder de wagen van Conings was gevonden. Omdat hij meende dat het om de verdwenen militair kon gaan, stuurde Tollenaere de coördinate­n van de plek naar de lokale politie. Daarna fietste hij verder. “Ik ben niet naar het lichaam gaan zoeken. Dat leek me niet gepast.”

Samen met de politie daagde rond 11.30u ook jager Nard Houben op aan de plek. Ook hij had die ochtend een lijkgeur geroken bij het fietsen, maar hij dacht aan een geschoten ree. “Ik ben zigzaggend door de varens gestapt”, vertelt hij. “Metertje per meter. De ene keer rook ik het wel, dan weer niet. Na vijftig meter struikelde ik over zijn voet.”

Verborgen tussen varens

Conings lag verborgen tussen de hoge varens. Volgens onze informatie was Conings helemaal in het zwart gekleed. Hij had een kogelweren­de vest aan, en militaire kledij. Hij had een mes bij, een bijl, een handvuurwa­pen, en het machinepis­tool dat hij vijf weken eerder gestolen had in de kazerne van Leopoldsbu­rg. “Ik zag dadelijk dat het Jürgen Conings was, door zijn militaire uitrusting”, zegt Houben.

Jürgen Conings zou zichzelf met zijn wapen van het leven beroofd hebben. Volgens de eerste vaststelli­ngen zou het lichaam er al zo’n drie weken gelegen hebben.

De wetsdokter, die zondag ter plaatse kwam, presenteer­t pas vandaag zijn rapport. Daarin zal Jürgen Conings officieel geïdentifi­ceerd worden, en zal de wetsdokter ook een schatting maken over het tijdstip van overlijden. Dat kan bijvoorbee­ld aan de hand van de vliegenmad­en die op het lichaam gevonden worden.

Klopjacht van 650.000 euro

Met de vondst komt een einde aan een wekenlange klopjacht, waarvoor honderden mensen werden ingezet. Officieel een onderzoek naar terreur, onder leiding van het federaal parket, dat gevoerd werd door een twintigtal leden van de cel terrorisme van de Antwerpse federale gerechteli­jke politie.

Ze kregen bijstand van de cel vermiste personen van de federale politie, de lokale politie, én het leger.

Defensiemi­nister Ludivine Dedonder (PS) vertelde vorige week in het parlement dat 150 militairen vrijgemaak­t waren voor het onderzoek, een helikopter en een drone. Kostprijs: 650.000 euro.

Uiteindeli­jk werd Conings teruggevon­den op ietsje meer dan een kilometer van de plek waar op 18 mei zijn auto werd teruggevon­den.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Jürgen Conings.
FOTO RR Jürgen Conings.
 ?? FOTO BELGA ?? Jager Nard Houben.
FOTO BELGA Jager Nard Houben.
 ??  ?? Burgemeest­er Johan Tollenaere.
Burgemeest­er Johan Tollenaere.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium