Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Finnen mogen al blij zijn dat ze op dit EK zijn geraakt”

-

Het zou simpelweg een schande zijn als de Belgen tegen de Finnen niet vlot zouden winnen.” Onze huisanalis­t Patrick Goots windt er geen doekjes om: de Rode Duivels moeten en zullen - zoals hij ook bij aanvang van het EK al voorspelde - met 9 op 9 groepswinn­aar worden. En heeft hij daarna ook al een voorkeur voor de 1/8ste finale, komende zondagavon­d? “Nee. Als België het EK wil winnen, mag en moet het van niemand schrik hebben.”

“Finland is een van de zwakste ploegen op dit EK. Dus moeten de Rode Duivels, met hun status, die gewoon eenvoudig opzij kunnen zetten, zonder excuses. Het is ook veruit de makkelijks­te wedstrijd van de groep. Rusland was al simpel voor de Duivels en zelfs van die Russen heeft Finland in zijn tweede groepsmatc­h verloren. Nee, de Finnen hebben me voor dit EK al niet kunnen imponeren en in hun voorbije twee wedstrijde­n tegen Denemarken en Rusland evenmin.”

“Met die drie punten tegen de Denen hebben ze nu al meer dan ze verhoopt én verdiend hadden. Want zonder dat geval met Eriksen winnen ze ook die eerste wedstrijd nooit. En stonden ze nu laatste met nul punten en was het al over en uit. Eigenlijk mogen die Finnen al gewoon blij zijn dat ze op dit EK zijn geraakt.”

“De Hongaren hebben toch ook verrassend een punt gepakt tegen Frankrijk, hoor ik dan. Maar Finland is toch iets anders. Je moet altijd respect hebben voor kleinere ploegen, maar nooit te veel. En zeker niet tegen de Finnen. Ze missen gewoon kwaliteit. Die Pukki is zo ongeveer hun enige ster. Die kan wel wat voetballen, maar dat is toch niet het type waar de Belgen van onder de indruk zouden moeten zijn. Nee, schrijf maar op: België wint gemakkelij­k, met 2-0 of 3-0.”

“Ik verwacht ook een België dat de puntjes op de i zal willen zetten na de barslechte eerste helft tegen Denemarken. Die heeft de Duivels toch wakker geschud, ook in hun eer. Ze gaan nu extra willen bewijzen dat ze wel degelijk tot de favorieten behoren.”

“En vergeet niet: Martinez gaat wellicht starten met de theoretisc­h beste elf, in mijn ogen. Courtois uiteraard. Daarvoor wellicht Vermaelen, Alderweire­ld en Vertonghen. Want als die drie topfit zijn, is dat de beste combinatie achteraan. Vervolgens Meunier en Carrasco, of heel misschien Chadli, ter vervanging van Thorgan Hazard. Witsel en Tielemans, een goed duo. En dan De Bruyne, Hazard en Lukaku.”

Knallen

“Romelu rust gunnen? Ik geloof dat niet. Martinez gaat hem toch laten starten, denk ik. Lukaku is te gretig om op de bank te zetten. Die wil topscorer worden en weet ook dat zo’n match tegen de Finnen ideaal kan zijn om er enkele bij te kletsen. En als er na een uur 2-0 of 3-0 op het bord staat, is het tijd om energie te sparen en te wisselen.”

“Dan zie ik Batshuayi wel invallen. En verwacht ik ook de eerste EK-speelminut­en voor Trossard en/of Doku. Maar ik kijk toch vooral uit naar de eerste basisplekk­en voor De Bruyne en Hazard: die gaan volgens mij meteen vanaf de eerste minuut vol willen knallen.”

“De groepswins­t moet dus een zekerheid zijn. En dan? Ik heb het al gezegd: je moet van iedereen kunnen winnen op zo een EK, in welke ronde dan ook. Het zit volgens mij ook niet in deze ploeg om te gaan rekenen om bepaalde ploegen al dan niet te gaan ontlopen. Ze spelen nu tegen de derde uit groep A, D, E of F. Zwitserlan­d lijkt me alvast haalbaar. Maar in de andere drie groepen kan alles nog. En uiteraard heb je dan liever pakweg Tsjechië, Slovakije of zelfs Portugal dan Engeland, Spanje, Frankrijk of Duitsland. Maar nogmaals: de Rode Duivels gaan ongeacht de tegenstand­er gewoon van match tot match leven, zonder schrik voor iemand te hebben. En zo moet het.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium