Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 53 jaar kunnen we niet winnen tegen de Finnen

-

Finland speelt voor het eerst op de eindronde van een toernooi. Behalve wat bekende namen zoals Jari Litmanen, Sami Hyypia en Hannu Tihinen zijn er maar weinig zaken die het land aan voetbal linken. Toch konden de Rode Duivels sinds de 6-1zege in 1968 geen wedstrijd meer winnen van Finland.

Nul zeges in zeven interlands. Telkens was er iets aan de hand.

18 AUGUSTUS 1999 3-4-VERLIES EN ONTSLAG GEORGES LEEKENS

De Rode Duivels zijn volop in voorbereid­ing op EURO 2000 in eigen land. Het verloopt dramatisch. Van de acht interlands vóór het oefenduel met Finland kan de nationale ploeg er maar eentje winnen en twee gelijkspel­en. Het hoofd van bondscoach Georges Leekens ligt op het kapblok. Tegen het slappe Finland verliezen de Duivels in Brugge met 3-4. De volgende dag wordt Leekens ontslagen, twee dagen later wordt Robert Waseige aangesteld als nieuwe bondscoach.

15 AUGUSTUS 2001 4-1-VERLIES EN SPELERSKRI­TIEK OP WASEIGE

Robert Waseige eist scherpte voor dit oefenduel in Helsinki. Het WK komt eraan. De bondscoach krijgt het tegenoverg­estelde. “Een tactische chaos”, klaagt aanvoerder Marc Wilmots na de wedstrijd. “Op het middenveld klopte niets.”

6 JUNI 2007 2-0-VERLIES EN DE UIL STEELT DE SHOW

Van de huidige generatie staan Vertonghen (zijn tweede interland) en Vermaelen in het team.

De show wordt evenwel gestolen door... een uil, die na 18 minuten op het veld gaat zitten. Als ze hem willen vangen op de lat van doelman Stijn Stijnen, gaat ie op de vlucht. De uil - intussen Ubi genaamd - wordt later op het jaar nog uitgeroepe­n tot Fins inwoner van het jaar. Hij woont namelijk in dat stadion in Helsinki.

16 OKTOBER 2007 0-0 EN UITGESCHAK­ELD VOOR HET EK

Het is de tijd van ‘mathematis­ch kan het nog’. Maar na dit zielloze gelijkspel met een gevleid puntje voor de Duivels zijn ze toch definitief uitgeschak­eld voor het EK 2008. Er wordt nog een

doelpunt van de Finnen onterecht afgekeurd. De vraag na afloop: heeft België ooit zo diep gezeten? Neen, want ze bereiken dat jaar de 71ste plaats op de FIFArankin­g,

de laagste plaats ooit voor ons land.

12 AUGUSTUS 2010 1-0-VERLIES BIJ DEBUUT VAN LEEKENS

Georges Leekens is pas (opnieuw) aangesteld als bondscoach en moet het tij keren. Het is geen haar beter, want de Duivels verliezen alweer, deze keer met 1-0. Het is het debuut van de pas 18-jarige Kevin De Bruyne, die 45 minuten mag meespelen. Bjorn Vleminckx speelt een van zijn drie interlands. Christophe Lepoint loopt in zijn tweede en laatste interland een zware knieblessu­re op die hem maanden van het veld houdt.

9 FEBRUARI 2011 1-1 EN TOCH DE HARTEN GESTOLEN

Het debuut van Dries Mertens en Nacer Chadli, maar het mag niet baten. De Duivels zijn er in al die jaren echter nog nooit zo dicht bij geweest. Pas in de laatste minuut kunnen de Finnen gelijkmake­n. Het publiek is in de wolken met al die jonge, talentvoll­e snaken. Een maand later spelen de Rode Duivels in Oostenrijk en winnen ze met 0-2. Er zitten 8.000 Belgen in de tribune in Wenen.

1 JUNI 2016 1-1 EN VOORBODE MISLUKT EK

De Duivels zijn volop in voorbereid­ing op het EK in Frankrijk. Er loopt mis wat ook op het EK zal mislopen. De Belgen vinden geen oplossing voor de 5-3-2-opstelling van de Finnen en blijven tien dagen voor hun eerste wedstrijd tegen de matige Finnen op een gelijkspel steken. Vooral de verdediger­s laten het afweten - en wat zal op het EK tegen Wales gebeuren? Ook dan liggen defensieve fouten aan de basis van de uitschakel­ing.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? OP 9 FEBRUARI 2011 kwamen de Rode Duivels - onder anderen met de jonge Jan Vertonghen nog het dichtst bij een overwinnin­g tegen Finland, maar in de slotminuut viel de gelijkmake­r.
FOTO BELGAIMAGE OP 9 FEBRUARI 2011 kwamen de Rode Duivels - onder anderen met de jonge Jan Vertonghen nog het dichtst bij een overwinnin­g tegen Finland, maar in de slotminuut viel de gelijkmake­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium