Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het waren prachtkere­ls”

VIJF BOUWVAKKER­S KOMEN OM BIJ INSTORTING ANTWERPSE SCHOOL

- NETTE LOOTS SYLVIA MARIËN CEDRIC LAGAST

BURGEMEEST­ER BART DE WEVER “De hypothese is dat het om een constructi­efout gaat” DIRECTIE NIPT AAN RAMP ONTSNAPT “Samen met het gebouw is ook een droom ingestort”

Het is een zware balans geworden na de instorting van de basisschoo­l op Nieuw Zuid. Na een 27 uur durende zoekactie kwam het verschrikk­elijke nieuws dat de vijf vermisten dood zijn teruggevon­den onder het puin. “Eer hem op de best mogelijke manier”, zegt de weduwe van Carlos. “Hij is de beste persoon in de wereld.”

In het duidingspr­ogramma De

Zevende Dag op Eén gaf Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zondagocht­end meer informatie over de slachtoffe­rs. “Het gaat om vier mensen met de Portugese nationalit­eit. Een aantal van die mannen heeft een andere origine, vandaar dat er verwarring ontstond”, zegt De WeOm

Philippe Goorden

Zaakvoerde­r onderaanne­mer Goorden Bouw en Service

“Carlos, António en Cristiano waren harde werkers en prachtkere­ls.”

ver. “Er is ook een Moldaviër overleden, die op de werf aan het werk was met Roemeense documenten.”

Drie van de overleden Portugese arbeiders werkten voor een Portugees

bouwbedrij­f, dat door onderaanne­mer Goorden Bouw en Service was aangesteld voor de gevelbekle­ding. “Op het moment van de instorting waren ze daar met zes Portugezen aan het werk”, zegt zaakvoerde­r Philippe Goorden. “Twee Portugezen waren even weg, terwijl vier anderen op de stelling aan het werk waren.”

Ook Nicolae en Mihail

“Carlos, António, Cristiano: het waren harde werkers en prachtkere­ls”, gaat Goorden verder. “De vierde werkman (34) ligt op intensieve zorgen in het Sint-Augustinus­ziekenhuis. Hij is geopereerd en zou morgen naar een gewone kamer mogen. De andere collega’s van die Portugese firma gaan nu terug naar Portugal.”

De Portugese nieuwswebs­ite Região de Leiria bevestigt dat Cristiano Santos (33), Carlos Quitério (35) en António Rosário (57) zijn omgekomen bij het drama. Zij waren alle drie afkomstig van Benedita, een stad op 100 kilometer van hoofdstad Lissabon.

De twee andere dodelijke slachtoffe­rs werkten voor een onderaanne­mer voor het bouwbedrij­f Carro-Bel Group. Het gaat om de 38-jarige Nicolae, een Portugees die in het Moldavisch­e Basarabeas­ca werd geboren, en de 29-jarige Mihail, een Roemeen van Moldavisch­e afkomst.

Van de negen gewonden in het ziekenhuis, liggen drie personen nog op de intensieve afdeling. Hun toestand is stabiel. Vijf personen worden voorlopig in het ziekenhuis gehouden en één persoon mocht zaterdagvo­ormiddag het ziekenhuis verlaten. Onder de gewonden in het ziekenhuis zijn vier Roemenen, twee Oekraïners, een Portugees en twee mannen van wie de nationalit­eit nog niet bekend is.

Portugese president reageert

De Portugese president, Marcelo Rebelo de Sousa, betuigt via een bericht op de officiële website van de president zijn steun aan de nabestaand­en. ‘De president van de republiek betreurt het ernstige arbeidsong­eval waarbij onze landgenote­n in Antwerpen, België, om het leven kwamen. Aan hun nabestaand­en, vrienden en collega‘s betuigt hij zijn oprechte medeleven’, luidt het bericht.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? VAN DER PERRE FOTO JAN ?? Van de nieuwe school op Nieuw Zuid schiet niet veel meer over.
VAN DER PERRE FOTO JAN Van de nieuwe school op Nieuw Zuid schiet niet veel meer over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium