Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er De Wever: “Dehypothes­e is dat het om een constructi­efout gaat”

Onderzoek naar oorzaak instorting school Nieuw Zuid kan beginnen

- FOTO BELGA

Na een slopende zoekactie van 27 uur kwam zaterdagna­middag het tragische bericht dat de vijf vermisten dood zijn teruggevon­den onder het puin. De reddingsop­eratie is afgerond. Een gerechteli­jk onderzoek moet nu uitwijzen hoe de school in aanbouw kon instorten.

half drie vrijdagmid­dag gebeurde het onvoorstel­bare. De bovenste verdieping van een basisschoo­l in opbouw en een stelling stortten in elkaar met één grote puinhoop als gevolg. Verschille­nde werkmannen die in en aan het gebouw aan het werken waren, belandden onder de brokstukke­n. Meteen werd het medisch rampenplan afgekondig­d en kwamen de hulpdienst­en massaal ter plaatse.

Al snel bleken er verschille­nde gewonden te zijn. Zij kregen de eerste zorgen op een graspleint­je voor het gebouw alvorens ze naar verschille­nde ziekenhuiz­en in Antwerpen werden gebracht. Meteen begon ook een zoekactie naar vermisten tussen het puin.

“Omdat het gebouw superonsta­biel is, moesten we uiterst voorzichti­g te werk gaan”, zei Kristof Geens van de Antwerpse brandweer. Speurhonde­n werden ingezet om vermisten terug te vinden.

Zoekactie gaat nacht in

Enkele arbeiders werden vrij snel van onder het puin gehaald of konden er zelf uit kruipen en werden ter plekke verzorgd. Rond 17.40u kwam het verdict dat een eerste vermiste overleden bleek te zijn onder het puin. Zijn lichaam kon pas om vier uur ’s ochtends geborgen worden omdat het puin te instabiel was om te ruimen. Met man, macht en speurhonde­n werd verder gezocht naar de vijf andere vermisten in de hoop hen levend terug te vinden. Met belichting en kranen van bouwfirma Aertssen ging de zoektocht uiteindeli­jk de nacht in.

Om zes uur ’s ochtends kwam opnieuw slecht nieuws: het lichaam van een tweede dodelijk slachtoffe­r was gelokalise­erd en geborgen. De brandweer, de civiele beschermin­g en de aannemer zochten verder. Intussen werd ook het ruimen van het puin verdergeze­t. Vrachtwage­ns met containers reden af en aan, gevuld met resten van de ingezakte stelling en betonblokk­en.

Tegen de middag kwamen de hulpdienst­en met goed nieuws. “We zijn op dit moment nog maar op zoek naar drie vermisten in plaats van vier”, zei Willem Migom, woordvoerd­er van de Antwerpse politie. “De vierde vermiste is geidentifi­ceerd als gewonde in het ziekenhuis. We spreken dus niet meer van zes potentiële slachtoffe­rs, maar van vijf.”

“Maar we moeten realistisc­h blijven”, ging hij verder over de drie andere vermisten. “De kans dat ze nog in leven zijn is zeer klein. Zolang er hoop is blijven we er alles aan doen om de vermisten te vinden.” Zijn vrees kwam uit, want amper een uur later werd ook het derde lichaam geborgen.

Koning Filip op bezoek

In de namiddag heeft Koning Filip in aanwezighe­id van premier Alexander De Croo (Open Vld), provincieg­ouverneur Cathy Berx, minister van Binnenland­se Zaken

Annelies Verlinden (CD&V) en Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) de plaats van de instorting in Antwerpen bezocht. De koning kreeg een stand van zaken over de reddingswe­rken en hoe de zoekacties naar de vermiste arbeiders verlopen.

De koning bedankte de hulpdienst­en voor hun werk. Hij sprak met leden van de brandweer, de politie, de Civiele Beschermin­g, het slachtoffe­ridentific­atieteam (DVI) en het Rode Kruis. De koning bood zijn deelneming aan de slachtoffe­rs en hun familie aan en wenste de gewonden veel beterschap.

Amper een uur nadat de koning vertrokken was, kwam opnieuw tragisch nieuws: een vierde lichaam is geborgen, de vijfde vermiste is dood gelokalise­erd. De vermisten waar de hulpdienst­en 27 uur lang naar zochten, zijn alle vijf overleden.

Dat de slachtoffe­rs buitenland­ers zijn, geeft het verdriet een Europese

dimensie. “De tranen vallen niet alleen in ons land”, zegt Bart De Wever. “De ambassadeu­rs van de landen van de slachtoffe­rs zijn hier aanwezig, die gemeenscha­ppen wonen in onze stad.”

Na het bergen van het vijfde lichaam hebben de hulpdienst­en de site nog beveiligd tegen het voorspelde onweer. Vanaf dan was het aan de aannemers om het puin te ruimen en te beslissen wat er met het gebouw gebeurt.

Gerechteli­jk onderzoek

Een gerechteli­jk onderzoek moet nu uitwijzen hoe de school in aanbouw kon instorten. Hoofdaanne­mer Democo belooft alle steun. “Nu de hulpdienst­en alle mogelijke reddingswe­rken hebben beëindigd, zal een nauwgezet onderzoek gebeuren naar de oorzaak van het voorval. Democo verleent daarin alle steun aan de verschille­nde experten die hiervoor worden aangesteld. Er gebeurt ook een interne analyse van de feiten. De werf is voorlopig stilgelegd.”

Het is nog te vroeg om duidelijkh­eid te krijgen over wat is gebeurd, klinkt het. “We zijn bij Democo bijzonder geschrokke­n door het voorval en we doen er alles aan om te onderzoeke­n hoe dit is kunnen gebeuren. We trachten antwoorden te vinden op alle vragen, maar daarvoor is het op dit moment nog te vroeg.”

Bart De Wever zei zondagocht­end in De Zevende Dag dat het vermoedeli­jk gaat om een constructi­efout. “De basishypot­hese is wel dat het om een constructi­efout ging. Dat maakt het zo mogelijk nog dramatisch­er, want de school zou al in september opengaan. Moest dit later gebeurd zijn met honderden kinderen in het gebouw… Er moeten oplossinge­n worden gezocht voor de school, want het gebouw moet wellicht in zijn geheel of grotendeel­s worden afgebroken”, aldus De Wever.

 ??  ?? Koning Filip bedankt de hulpdienst­en bij zij bezoek aan de plaats van de ramp.
Koning Filip bedankt de hulpdienst­en bij zij bezoek aan de plaats van de ramp.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? De reddingsop­eratie duurde 27 uur. Daarna was het aan de aannemers om puin te ruimen.
FOTO EPA-EFE De reddingsop­eratie duurde 27 uur. Daarna was het aan de aannemers om puin te ruimen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium