Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister-president Jan Jambon: “Ook aan Franstalig­e kant is er een roep tot hervorming”

Minister-president Jan Jambon over 11 julivierin­g, zijn huwelijk, corona en de kritiek

- DIRK HENDRIKX

Jan Jambon staat voor een paar mijlpalen: dit weekend krijgt hij zijn tweede prik (Pfizer) en mag hij als Vlaams minister-president de Vlaamse feestdag vieren, en ergens in de komende weken gaat hij trouwen (de precieze dag houdt hij geheim). Intussen kroont Vlaanderen zich tot wereldkamp­ioen vaccineren. “Op Ijsland na, maar dat is een eiland met 350.000 inwoners.”

Het is er in het voorbije jaar soms ook minder aangenaam aan toe gegaan voor de titelvoere­nde burgemeest­er van Brasschaat en hij heeft zijn deel van de kritiek gekregen, maar Jambon geeft geen krimp als het daarover gaat. Het interview vindt plaats na zijn bezoek aan het vaccinatie­centrum van Affligem donderdagm­iddag, waar hij samen met Wouter Beke aankondigd­e dat elke Vlaming ouder dan 16 jaar een uitnodigin­g heeft gekregen voor een vaccinatie.

Maar het nieuws van de week is toch de aanslag op Peter R. de Vries.

Jan Jambon: Ja. Het is ongeloofli­jk dat mensen die verslag uitbrengen over criminalit­eit moeten vrezen voor lijf en leden. Dat is absoluut onacceptab­el.

Ook bij ons zijn er dreigement­en voor politici, advocaten en journalist­en. Hebt u ooit beschermin­g nodig gehad?

Ja, dat was in juni 2016, enkele maanden na de aanslagen in Brussel. Er waren moslimextr­emisten opgepakt en de veiligheid­sdiensten kregen lucht van een plan om Didier Reynders, Koen Geens, Charles Michel of mezelf te kidnappen met het oog op een gevangenen­ruil. Toen hebben we twee weken close protection gekregen, met bodyguards, een tweede auto die de mijne altijd volgde, elke dag een andere route naar Brussel, agenten thuis voor de deur, een safe room in huis …. Het is niet aangenaam.

Peter R. de Vries wilde geen beschermin­g. ‘Dat doen ze tot het opeens niet meer nodig zou zijn. Dat vind ik zo raar’, zei hij.

Ik denk niet dat bodyguards je altijd kunnen beschermen tegen iemand die je wil neerschiet­en, maar bij een dreiging met ontvoering, als ze u levend moeten hebben, kunnen ze zeker helpen.

Over naar 11 juli, de Vlaamse feestdag. Gaat uw Vlaams-nationalis­tische hart sneller kloppen op zo’n dag?

Ja, absoluut, ieder zijn hymne en ieder zijn vlag, of hoe gaat het ook weer in dat liedje van Johan Verminnen? Dit is een moment om de balans op te maken, waar we staan met onze autonomie en welke weg nog te gaan is.

Uw partij is de aanloop al begonnen naar 2024, naar de ultieme staatsherv­orming samen met de PS, een ‘nu of nooit-moment’.

Nu: dat zeker. Nooit: dat weet je niet. Het had eigenlijk de vorige keer al moeten gebeurd zijn, vorige zomer, toen er een entente was tussen PS en N-VA. Nu is iedereen ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren. De parlemente­n zijn ermee bezig, er wordt naar een staatsherv­orming toegewerkt. Onze betrachtin­g gaat nog verder. Wij willen een echte paradigmas­hift, niet nog eens schuiven met een paar bevoegdhed­en en wat miljoenen. De architectu­ur van dit land is veel te ingewikkel­d. Je kunt ook vandaag al dingen asymmetris­ch realiseren. Bijvoorbee­ld door samenwerki­ng tussen de federale en Vlaamse regering voor de arbeidsmar­kt. Dat beleid zou moeten aangepast zijn aan de Vlaamse noden. En evengoed aan de Waalse natuurlijk. Het verschil is groot. Wij willen van een werkzaamhe­idsgraad van 75 naar 80% en het grootste probleem is niet zozeer het aantal vacatures, maar genoeg geschikte kandidaten vinden. In Wallonië zitten ze nog aan 60%.

Die 80% is een speerpunt, maar ik zie niet veel gebeuren om daar te geraken.

Er worden veel stappen genomen. Het ondernemer­svertrouwe­n is nog nooit zo hoog geweest, en ook het consumente­nvertrouwe­n. Bij hogere consumptie is meer productie nodig en krijg je meer jobs. Wij hebben ons Vlaams relancepla­n. We investeren 200 miljoen voor omscholing van mensen die in moeilijke sectoren zitten. En de Europese groeicijfe­rs zijn beter dan verwacht.

Het gaat vanzelf.

Als je uit een diep dal komt, is het niet zo moeilijk om sterke groeicijfe­rs voor te leggen. Maar in ons relancepla­n investeren we 4,3 miljard euro. Dat is niet ‘vanzelf’. Maar het is een feit dat de indicatore­n op positief staan. Mee dankzij het ondersteun­ingsbeleid van de regering.

Voor de staatsherv­orming had het Vlaams Belang een bondgenoot kunnen zijn, maar de N-VA duwt hen steeds verder weg. Voor de rest is alleen de CD&V voor een deel mee met jullie.

(haalt schouders op) Over het Vlaams Belang is onderhand genoeg gezegd. De analyse dat de structuren te ingewikkel­d zijn wordt algemeen gemaakt. Ook aan Franstalig­e kant is er een roep tot hervorming die redelijk breed gedragen wordt. Ik weet het, daar zit ook een roep tot herfederal­isering bij (voor méér België dus, red.). Dat vind ik onbegrijpe­lijk. De bevoegdhed­en zijn juist naar de deelstaten gegaan omdat het niet werkte op federaal niveau.

Heeft de samenwerki­ng in de coronacris­is niet juist bewezen dat het federale model goed functionee­rt?

Nee. We vonden allemaal dat we in zo’n crisis, de ergste sinds de oorlog, niet moesten zeuren over bevoegdhed­en en dat we er allemaal samen moesten zien uit te geraken. Dat neemt niet weg dat het systeem veel te gefragment­eerd is. We hebben veel geleerd uit die strijd. Bijvoorbee­ld dat eenheid van commando belangrijk is. En voor een homogene visie op de gezondheid­szorg moet je die op het Vlaamse niveau kunnen beheren. Trouwens, er is veel geklaagd over de negen ministers van Volksgezon­dheid die dit land telt. Maar zeven daarvan zitten in het Brussels-waalse kluwen.

Probeert u weleens mensen die zo’n Vlaams-nationalis­tisch gevoel niet hebben te overtuigen? Vlaams voelen of dromen van een onafhankel­ijk Vlaanderen zijn twee dingen. Ik zie veel dingen die je beter op Vlaams niveau kunt oplossen, maar dromen van een Vlaamse republiek, daarvoor moet je al specifiek bij de N-VA zijn. Veel mensen zien in dat voor arbeidsmar­kt en volksgezon­dheid een Vlaams beleid beter zou zijn. Of kijk naar de verschille­n in de onderwijsc­ultuur tussen zuid en noord. Steeds meer mensen beseffen dat. Je kunt dat ook niet ontkennen. Dat zijn discussies die ik wel degelijk voer. En dan moet je kijken naar welke structuren die visie kunnen ondersteun­en.

Het wordt een 11 julivierin­g met gemengde gevoelens. We zitten met een ongeziene schuldenbe­rg en de dossiers van de zonnepanel­en, PFOS en stikstof. Aan de positieve kant zijn we ongeveer wereldkamp­ioen in vaccineren.

Ja, alleen Ijsland ligt nog net voor, maar dat is een eiland met 350.000 inwoners. Het gaat inderdaad fantastisc­h. Het is goed georganise­erd, er was een hartverwar­mende respons van tienduizen­den vrijwillig­ers, zowel voor het medische als voor het logistieke werk, en er is de massale respons van de Vlamingen om zich te laten vaccineren.

Hoe komt dat?

Ik denk dat de Vlaming een nuchtere mens is, die de maatregele­n stikbeu is en beseft dat vaccinatie­s de manier zijn om er vanaf te geraken. De antivaxbew­eging is hier ook nooit echt van de grond gekomen. Dat is in Frankrijk anders. Vergeet ook niet welk wonder de wetenschap heeft verricht met vaccins binnen het jaar. En Vlaanderen heeft een koppositie in research en productie, met Janssen Pharma en Pfizer in Puurs.

U pleitte in oktober en februari voor versoepeli­ngen die voorbarig bleken. Durft u nu voluit optimistis­ch te zijn, nu Marc Van Ranst ervoor pleit om ook in september nog maatregele­n, zoals mondmasker­s op het openbaar vervoer, aan te houden?

Ik denk dat we altijd voor versoepeli­ngen hebben gepleit afhankelij­k van de cijfers. Als die veranderen moet je bijsturen. Het grote verschil nu is de vaccinatie­graad. Eind deze maand zullen 80% van de Vlamingen hun twee prikken gehad hebben. De vaccins werken ook tegen de deltavaria­nt, maar ik kan niet voorspelle­n of nieuwe varianten gaan opduiken. De cijfers voor de ziekenhuiz­en zijn in elk geval drastisch gedaald.

De burgemeest­ers van Boom en Rumst, nochtans partijgeno­ten, kreeg u niet mee voor Tomorrowla­nd, tot leedvermaa­k van Mrvoorzitt­er Georges-louis Bouchez. Wij moeten op Vlaams niveau een kader schetsen waarbinnen evenemente­n kunnen doorgaan, de burgemeest­ers hebben de eindverant­woordelijk­heid voor openbare orde en gezondheid. Als zij menen, daarin gesteund door de virologen, dat ze niet voldoende de veiligheid kunnen garanderen, dan kan ik dat alleen maar respectere­n. Daar is moed voor nodig. Het toont ook aan dat mensen in onze partij niet slaafs volgen.

U plant half augustus een reis naar Italië. Hebt u uw coronapasp­oort (officieel het Covid-19-certificaa­t) al klaar? Ik moet eerlijk gezegd nog uitzoeken hoe het werkt.

Ik kan het u laten zien (toont gsm). Hier zie je dat ik al één prik gehad heb. Zaterdag krijg ik mijn tweede prik en twee weken daarna zal dat op het coronapasp­oort staan. Het is een gewone app, covidsafe, die je kunt downloaden op je smartphone. De app is ontworpen door het Vlaams agentschap Digitaal Vlaanderen.

U krijgt uw tweede prik toevallig op de vooravond van de Vlaamse feestdag.

Ja, juist op zo’n druk moment. Je hoort sommige mensen vertellen dat ze bij de tweede prik toch wat koorts kregen. Ik hoop dat het meevalt. Na de eerste prik heb ik niks gevoeld.

Wat voor vakantie wordt het?

We hebben een huis gehuurd in Toscane, in de streek van Chianti, en de kinderen komen af.

U had ook trouwplann­en.

Die gaan door, zeker. Op welke datum precies, dat maken we niet kenbaar. We willen het in alle discretie doen, zoals de families dat het liefste willen. Maar het zal nog deze zomer zijn, ja, en nog voor we op reis vertrekken.

Dat wordt dan een huwelijksr­eis. Onze huwelijksr­eis plannen we later. Dat is zonder de kinderen. We trekken het feest ook uiteen, nu in Brasschaat rustig met de twee families en vrienden, het dansfeest zal voor later zijn, dat kan nog niet deze zomer. Ik vond dat dansen niet zo erg, maar mijn vriendin en aanstaande bruid stond erop.

Op politiek vlak hebt u onder vuur gelegen. Humo gaf u deze week nog een onvoldoend­e in hun regeringsr­apport. Raakt u dat?

Laat me zeggen dat ik dat verwacht had. In de coronacris­is waren er enorme verwachtin­gen tegenover de Vlaamse regering, maar we hadden de bevoegdhed­en niet. Voor crisisbehe­er liggen die eerst bij de burgemeest­ers, dan bij de gouverneur­s, dan bij Binnenland­se Zaken. De deelstaten staan alleen in voor steunverle­ning. Het coronabele­id werd eerst verpersoon­lijkt door Sophie Wilmès en dan door Alexander De Croo. Daarom ook ons pleidooi om ook voor crisisbest­rijding bevoegdhed­en naar de deelstaten te brengen. Op bestuurlij­k vlak is Vlaanderen wél bevoegd voor de burgemeest­ers; dit is weer te ingewikkel­d.

Gaat u ook voor een persoonlij­ke relance?

Het gaat voor mij over de inwoners van Vlaanderen. Mijn persoon is daarin totaal onbelangri­jk en dat meen ik. We gaan voor een economisch­e relance en dat ziet er veelbelove­nd uit. We moeten het wel nog waarmaken. Van mijn persoonlij­ke popularite­it lig ik niet wakker.

Er is spanning binnen uw regering, vooral op de as van de ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V), over PFOS en stikstof. Tot het incident over PFOS was de samenwerki­ng voorbeeldi­g. Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat het initiatief van Zuhal Demir in het parlement voor druk op de ketel heeft gezorgd. Ik begrijp dat ze om een parlementa­ire onderzoeks­commissie vroeg, maar dat had ze beter eerst intern besproken. We zouden tot dezelfde conclusie gekomen zijn. Intussen zijn er heel wat gesprekken geweest en is de sfeer veel beter.

Had ze dat zelfs niet besproken met de partijvoor­zitter?

Dat was niet het geval. Ze kwam ertoe in the heat of the moment, ze had er met niemand ruggespraa­k over gepleegd. Nu, PFOS was voor ons als regering niet nieuw. In april 2020 hadden we al een actieplan-pfos aangenomen. Vandaar dat Zuhal Demir met OVAM bezig was over het nieuwe bodemonder­zoek. Als je het zo aanpakt, dan bots je op zaken. Je had dat potje ook dicht kunnen laten, maar daar zou de volksgezon­dheid niet mee gediend zijn.

Gaan we de Pfos-crisis onder controle krijgen?

Ja, natuurlijk. En de factuur zal naar 3M moeten gaan. De vervuiler moet betalen.

Tot slot, op 11 juli doet Vrt-journalist­e Linda De Win haar laatste presentati­e. Gaat u na vijf jaar eindelijk weer een interview toestaan aan haar?

Ik wil met iedereen praten, voor alle duidelijkh­eid, ik heb nog nooit een gesprek met iemand geweigerd. Maar ik zag het interessan­te er niet van in om een interview te geven als iemand blijkbaar de bedoeling had om je in de problemen te brengen; daar hoef ik niet aan mee te werken. Maar ik heb niets tegen Linda De Win als persoon en ik wens haar nog vele jaren van aangenaam pensioen toe.

Jan Jambon

“De analyse dat de structuren te ingewikkel­d zijn wordt algemeen gemaakt. Ook aan Franstalig­e kant is er een roep tot hervorming die redelijk breed gedragen wordt.” Jan Jambon

“Nu is iedereen ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren. De parlemente­n zijn ermee bezig, er wordt naar een staatsherv­orming toegewerkt.” Jan Jambon

“Natuurlijk krijgen we de Pfos-crisis onder controle. En de factuur zal naar 3M gaan. De vervuiler moet betalen.” Jan Jambon

“De trouwplann­en gaan door, zeker. Op welke datum precies, dat maken we niet kenbaar. We willen het in alle discretie doen, zoals de families dat het liefste willen.” Jan Jambon

“Tot het incident over PFOS was de samenwerki­ng voorbeeldi­g. Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat het initiatief van Zuhal Demir in het parlement voor druk op de ketel heeft gezorgd.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Vlaams minister-president Jan Jambon: “We zijn wereldkamp­ioen vaccineren, op Ijsland na, maar dat is een eiland met 350.000 inwoners.”
FOTO JEROEN HANSELAER Vlaams minister-president Jan Jambon: “We zijn wereldkamp­ioen vaccineren, op Ijsland na, maar dat is een eiland met 350.000 inwoners.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium